Author: CCN
•8/31/2023 11:00:00 p.m.

 


TUR VELO DE-A LUNGUL SOMESULUI MIC IN 2 SEPTEMBRIE

DE LA CLUJ LA LACUL GILAU


Sambata 2 septembrie, Somes Delivery si Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) va invita la o tura cu bicicleta din Cluj-Napoca pana la Lacul Gilau si retur, cu plecare la ora 10:00 din parcarea Cora.


Va fi o experienta de pedalat si admirat de sus sau de pe mal cursul Somesului Mic, ca viitor culoar verde-albastru, sub aspect turistic, peisagistic, ecologic, urbanistic si de mobilitate urbana nemotorizata - pietonala si biciclistica, cu prezentarea si testarea zonelor respective ca potential cicloturistic, dar si documentarea starii mediului - ape, pajisti, deversare / depozitare deseuri si alte aspecte.


Strabatem periferia nordvestica a Florestiului, malul Somesului Mic in una din putinele zone ramase neamenajate dar inca accesibile public, pedalam pe malul lacului de acumulare Floresti, admiram 4 mici hidrocentrale, doua deversoare si alte ale amenajari hidrotehnice si hidroenergetice, trecem prin vad paraul Fenes si trecem peste Somes pe diverse punti si podete, admiram zonele umede care mai exista dar si balastiere operate uneori abuziv si ne deplasam pe digurile care vor sa protejeze de inundatii dar uneori incorseteaza prea tare raul sau l-au transformat intr-un trist canal betonat.


Ajungem in Gilau pe str.Suceagului si il strabatem pana la lacul de acumulare Gilau, unde de la ora 13:00 participantii se pot bucura de diversele evenimente locale din cadrul ”Somes Delivery 2023 Gilau Edition” si de ”Zilele Gilaului” inclusiv ture pe jos, scaldat simbolic, expozitie, ateliere pentru copii, dezbateri si prezentari etc. Detalii la https://somesdelivery.ro/editii/somes-delivery-2023-gilau-pentru-un-somes-mai-verde/


La intoarcere, seara, plecam la 18:15 si revenim in Cluj prin Luna si prin periferii de Floresti si la final prin parcul Colina, departe de aglomeratul DN1 / E60 cu intensul trafic motorizat ce il caracterizeaza.


Tura este gratuita si este deschisa oricarei persoane interesate, in varsta de cel putin 14 ani (dat fiind ca se desfasoara partial si pe drumuri publice). Este de dificultate medie, avand o lungime totala de circa 40 km si diferenta de nivel de circa 450 metri. Este astfel accesibila si fara nivel semnificativ de antrenament.


Toti participantii trebuie sa respecte integral legislatia rutiera, inclusiv obligatia sa poarte casca daca sunt in varsta de sub 16 ani si obligatia de a avea bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere ( sonerie, catadioptru rosu orientat spre spate etc.).


Participantii trebuie sa aiba apa, mancare, pelerina, haine pentru vreme mai rece sau cu vant si cele necesare in general unei excursii pe bicicleta de o zi, inclusiv o minima trusa medicala si tehnica ce include petece, pompa si camera de rezerva. Se recomanda bicicleta cu structura de tip mountain bike sau alt tip de bicicleta cu cauciucuri mai groase si mai multe viteze si un nivel cel putin mediu de abilitati de pedalat.


Tura se desfasoara in mare parte pe drumuri de pamant sau pietruite, la dus pe malurile sau in lunca si pe terasele Somesului Mic, alternand malurile stang si drept, iar la intoarcere pe la baza versantilor care delimiteaza spre sud valea Somesului Mic intre Gilau si Cluj, cu unele urcusuri, cu final prin Parcul Colina.


Organizatorii asigura doar ghidajul, de catre Clubul de Cicloturism "Napoca" (prin Radu Mititean, presedinte al Federatiei Biciclistilor din Romania, ghid de turism si autor de harti si ghiduri cicloturistice ale zonei) si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa se alature sau sa paraseasca grupul oricand, actiunea fiind in regim de manifestatie publica cu participare deschisa, fara evidenta nominala a participantilor, fiind tot timpul la mica distanta de localitati si de o sosea principala, nu in zone izolate sau dificil de parcurs sau din punct de vedere al accesului sau orientarii.


Mentionam ca turul poate implica si unele mici cautari sau modificari de traseu sau scurte portiuni mai noroioase, avand in vedere caracterul partial explorativ si de documentare si testare in zona din interiorul Gilaului, aval de baraj ( dar a carei parcurgere este sub forma de circuit optional), nefiind tura velo doar cu caracter recreativ / turistic sau de prezentare, astfel ca pot exista inclusiv scurte portiuni de impins bicicleta si e planificata si o trecere prin vad a paraului Fenes.


Asa cum s-a mentionat, turul velo va incepe la 10:00 din partea estica a parcarii hypermarketului Cora, la care se ajunge dinspre cartierul Grigorescu pe str. Bucium sau dinspre cart. Manastur de la Nodul N ( situat la iesirea din Cluj pe DN1 / E60 spre Floresti / directia Oradea). Exista posibilitatea ca unii participanti - de exemplu cei care locuiesc in Floresti sau care doresc sa evite complet pedalatul pe DN1 ( caci mergem primii kilometri pe soseaua principala pana in Floresti) sa ne astepte direct la intersectia DN1 cu str.Plopilor. In Gilau, cei care nu doresc sa faca tura completa, pot ramane in zona Targului, unde preconizam sa ajungem in jurul orei 12:15, renuntand la bucla pe care o vom face pe cele doua maluri ale Somesului Mici pana la barajul Gilau.


Intoarcerea in grup organizat spre Cluj, pentru cei care nu decid sa se intoarca pe cont propriu mai devreme sau mai tarziu, va fi cu plecare de la locatia Somes Delivery din zona Targului, de la ora 18:15, incat sa se ajunga in Cluj la locul de plecare inainte de lasarea intunericului fara a pedala pe aglomeratul DN1. .


Turul velo face parte din ansamblul de evenimente "Somes Delivery 2023 - Gilau edition despre care puteti citi detalii pe www.somesdelivery.ro si pe Facebook la https://www.facebook.com/events/780759447157177


Turul se inscrie in programul "Somesul - Culoar Verde-Albastru" derulat de Asociatia MiniMASS ( Somes Delivery) in parteneriat cu asociatiile Clubul de Cicloturism „Napoca” (CCN), Societate Organizata Sustenabil (SOS Someșul Nostru) si Clujul Sustenabil. Este un program care promoveaza culoarul Somesului Mic intre Apahida si Gilau ca ax verde si de mobilitate activa - o conexiune ecologica si peisagistica si un cadru pentru deplasare nemotorizata in zona metropolitana, cu impact redus de mediu si chiar cu efect pozitiv prin cresterea interesului comunitatii pentru apele de suprafata si starea lor si prevenirea deversarilor de deseuri si altor activitati cu impact negativ de mediu in si pe malul Somesului Mic si afluentilor lui.


Campania Somesul Culoar Verde - Albastru se afla in 2023 la editia a 2-a si beneficiaza de sprijinul programului de finantare "Cu Apele Curate" derulat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezinta un apel la implicare in combaterea si prevenirea poluarii cu plastic a apelor Dunarii si afluentilor sai, adresat membrilor comunitatilor si autorităților publice din localitatile vizate.


Evenimentul Facebook aferent turei velo de-a lungul Somesului Mic, din Cluj-Napoca pana la lacul Gilau si retur, din 2 septembrie, este la adresa:

https://www.facebook.com/events/262075043360916/

si se gaseste si pe site-ul CCN www.ccn.ro


Cluj-Napoca, 31 august 2023


Radu Mititean

director executiv CCN
, , , , , , , , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 8/31/2023 11:00:00 p.m. and is filed under , , , , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.