PEDALAND PE vl PLESCA si POPII si pe FELEAC
- TURA VELO 29 OCTOMBRIE
Duminica 29 octombrie 2023, cu plecare la ora 9:30 de la capatul tramvaielor, din cart.Manastur, Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) va invita la o tura biciclistica de verificare si documentare pe teme de mediu si mobilitate, axata pe vaile Plesca si Popii ca afluenti de dreapta ai Somesului Mic si zonele lor de obarsie inclusiv platoul Feleacului.
Vom pedala in total circa 30 de km, dintre care circa trei sferturi este drum asfaltat si in rest drum pietruit si putin drum de pamant, fara dificultati tehnice mari dar cu un total de circa 650 metri diferenta de nivel in urcus, astfel ca este o tura de cicloturism cu portiuni in stil MTB care necesita un nivel mediu de antrenament si experienta, inclusiv abilitati de pedalat pe drum mai denivelat sau abrupt, deci o tura cu dificultate usoara spre medie ca tehnica si efort necesar.
Plecarea va fi din coltul sud-vestic al Clujului, in cartierul Manastur, la capatul liniilor de tramvai ( intersectia dintre str. Bucuim, Primavarii si Drumul Sf. Ion), dimineata la 9:30 . Atentie la schimbarea orei in noaptea de sambata spre duminica, ora 4 devenind ora 3 ! Traseul este in circuit, preconizandu-se intoarcerea la locul de plecare in cursul dupa-amiezii, cel traziu la 16:00. Prognoza meteo indica predominant soare si fara precipitatii.
Va fi o experienta de parcurgere, descoperire si documentare sub aspect turistic, peisagistic, ecologic, biciclistic si urbanistic a vailor mentionate si zonei padurii Faget si platoului Feleacului. Se va pedala o parte de drum prin padure, dar majoritatea va fi prin oras si prin zone de pajisti. Se va trece prin cartierul Faget, pe la Ratul Penii aproape de intrarea in Salice, pe sub vf. Peana si Casele Micesti de pe platoul Feleacului, si de la intrarea in satul omonim se va cobori din nou in cart.Faget revenind in Manastur pe str. D.D.Rosca si str.Campului si trecand apoi si pe la baza sportiva "La Terenuri".
Va fi si prezentarea zonelor respective ca potential cicloturistic, dar si documentarea starii mediului - ape, pajisti, depozitarea deseurilor, disciplina in constructii si alte aspecte.
Tura este deschisa oricarei persoane interesate, in varsta de cel putin 14 ani (dat fiind ca se desfasoara in mare parte pe drumuri publice) care are bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere. Se recomanda bicicleta cu structura de tip mountain bike si un nivel cel putin mediu de abilitati de pedalat si trebuie luat in calcul faptul ca ar putea fi si unele scurte portiuni mai vegetate sau spalate sau erodate de drum de pamant si nu se pot exclude unele scurte portiuni de impins bicicleta pentru depasit portiuni unde drumul este blocat sau e mai bolovanos, noroios sau erodat sau trebuie evitate balti mari si zone de noroaie sau e nevoie de cautarea variantei de drum mai accesibile la acest moment.
Participantii trebuie sa aiba pelerina, haine pentru vreme mai rece sau cu vant, apa, mancare si toate cele necesare in general unei excursii partial off-road pe bicicleta de o zi, inclusiv o minima trusa medicala si tehnica ce include petece, pompa si camera de rezerva iar cei sub 16 ani vor trebui sa poarte casca. Toti participantii trebuie sa respecte integral legislatia rutiera.
Tura este gratuita, ca toate activitatile organizate de CCN pentru public in cei peste 30 de ani de activitate a asociatiei.
Organizatorii asigura doar ghidajul, de catre Clubul de Cicloturism "Napoca" (prin Radu Mititean, presedinte al Federatiei Biciclistilor din Romania, ghid de turism si autor de harti si ghiduri cicloturistice ale zonei, fost sef de echipa Salvamont) si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa se alature sau sa paraseasca grupul oricand, actiunea fiind in regim de manifestatie publica cu participare deschisa, fara evidenta nominala a participantilor, dat fiind ca este tot timpul la distanta relativ mica de localitati si de drumuri carosabile, nu in zone izolate sau dificil de parcurs sau din punct de vedere al accesului sau orientarii.
Tura face parte din seria de actiuni velo de tip "watchdog" de monitorizare a situatiei Somesului Mic si afluentilor lui intre Apahida si Gilau din campania Somes Verde Albastru 2023, fiind a opta si urmand ca in acest an sa mai fie organizata inca o asemeneaa tura deschisa si publicului doritor.
Este si un mini-curs privind metodologia de monitorizare si documentare a problemelor de mediu si mobilitate, prin care cetatenii se pot implica voluntar, cu ajutorul unei biciclete si unui telefon smart cu capacitati foto si GPS (cum am majoritatea) in identificare, documentare si apoi sesizare a autoritatilor, presei si comunitatii asupra problemelor care apar pe drumurile secundare si pe malul apelor in apropierea Clujului - depozitare ilegala de deseuri, blocarea accesului public, incalcarea normelor de urbanism, degradarea drumurilor, nerespectarea bunelor practici agricole si alte asemenea.
Tura aceasta face parte din campania "Somesul - Culoar Verde-Albastru" editia 2023, derulata de Asociatia MiniMASS in parteneriat cu asociatiile Clubul de Cicloturism „Napoca” (CCN), Societate Organizata Sustenabil (SOS Someșul Nostru) si Clujul Sustenabil. Este un program care promoveaza culoarul Somesului Mic intre Apahida si Gilau ca ax verde si de mobilitate activa - o conexiune ecologica si peisagistica si un cadru pentru deplasare nemotorizata in zona metropolitana, cu impact redus de mediu si chiar cu efect pozitiv prin cresterea interesului comunitatii pentru apele de suprafata si starea lor si prevenirea deversarilor de deseuri si altor activitati cu impact negativ de mediu in si pe malul Somesului Mic si afluentilor lui.
Campania Somesul Culoar Verde - Albastru se afla in acest an la editia a 2-a si beneficiaza de sprijinul programului de finantare "Cu Apele Curate" derulat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezinta un apel la implicare in combaterea si prevenirea poluarii cu plastic a apelor Dunarii si afluentilor sai, adresat membrilor comunitatilor si autorităților publice din localitatile vizate.
Detalii si pe www.ccn.ro si pe pagina de Facebook a eventului:
https://www.facebook.com/events/1494303308029191/
Cluj-Napoca, 24 octombrie 2023
Radu Mititean
director executiv CCN