Author: CCN
•10/18/2023 08:16:00 p.m.

 

TUR VELO DE-A LUNGUL SOMESULUI MIC IN 21 OCTOMBRIE

DE LA CLUJ LA APAHIDA


Sambata 21 octombrie, Somes Delivery si Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) va invita la o tura cu bicicleta din Cluj-Napoca pana la Apahida si retur, cu plecare la ora 9:30 din Piata Unirii.


Va fi o experienta de pedalat si admirat cursul Somesului Mic, ca viitor culoar verde-albastru, sub aspect turistic, peisagistic, ecologic, urbanistic si de mobilitate urbana nemotorizata - pietonala si biciclistica, cu prezentarea si testarea zonelor respective ca potential cicloturistic, dar si documentarea starii mediului - ape, pajisti, terenuri agricole, deversare / depozitare deseuri si alte aspecte.


Strabatem zona de nord-vest a Clujului urmand malurile Somesului Mic pe langa p-ta M.Viteazu - p-ta Abator - pe langa Parcul Feroviarilor apoi prin Parcul Armatura si pe langa Podul 1 Mai si prin spatele Oserului pana in Someseni, de unde, de la podul Cpt.Gr.Ignat iesim din zona construita si incepem pedalatul pe drum de pamant alternand cu portiuni betonate pe malul stang al Somesului, pe langa Emerson si apoi Statia de Epurare, paralel cu aeroportul si mai departe pe langa catunul Sub Coasta, prin zonele unde se lucreaza la mutarea cursului Somesului si transformarea si acestei portiuni intr-un trist canal betonat, ca o continuare a lungii serii de degradari din punct de vedere ecologfic a raului sub pretextul prelungirii pistei aeroportului. Este posibil ca din cauza santierului sa avem de cautat traseul accesibil biciclistic in aceasta perioada si deci sa fie o portiune care presupune descoperire / explorare / ezitari pana la identificarea rutei ciciclabile la ora actuala. Ajungem astfel pana in capatul nordic al satului Apahida, unde trecem Somesul pe malul drept si revenim pe digul lui, apoi prin zona industriala, pe dupa hale, pana in Sannicoara.


Aici, la Caminul Cultural, dupa 24 de km parcursi din Cluj-Napoca, de la ora 13:00 la 16:30, avem ocazia sa participam la celelalte activitati din cadrul Somes Delivery 2023 - Apahida Edition, de care este legat si acest tur velo si despre care puteti citi detalii pe https://somesdelivery.ro/editii/somes-delivery-2023-apahida-pentru-un-somes-mai-verde/


Intoarcerea pe biciclete incepe la 16:30 si va urma pista de biciclete care vine prin Dezmir, pe langa "Dallas" aproape de Pata Rat si pe Calea Floresti pana in zona Selgros, de unde prin viitorul "Parc Est" revenim in zona construita a Clujului, pe langa baza sportiva Gheorgheni si pe bd. Unirii si bd. Titulescu in p-ta Cipariu si pe str. Avram Iancu pana inapoi in p-ta Unirii, unde ar urma sa ajungem in jurul orei 18:00 - 18:30.


Tura este gratuita si este deschisa oricarei persoane interesate, in varsta de cel putin 14 ani (dat fiind ca se desfasoara partial si pe drumuri publice). Este de nivel de dificultate usor, avand o lungime totala de circa 37 km si diferenta de nivel de numai circa 150 metri si nu presupune nici portiuni tehnice / foarte accidentate care sa necesite abilitati avansate de deplasare pe bicicleta. Este astfel accesibila si fara nivel semnificativ de antrenament sau experienta biciclistica.


Toti participantii trebuie sa respecte integral legislatia rutiera, inclusiv obligatia sa poarte casca daca sunt in varsta de sub 16 ani si obligatia de a avea bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere ( sonerie, catadioptru rosu orientat spre spate etc.).


Participantii trebuie sa aiba apa, mancare, pelerina, haine pentru vreme mai rece sau cu vant si cele necesare in general unei excursii pe bicicleta de o zi, inclusiv o minima trusa medicala si tehnica ce include petece, pompa si camera de rezerva. Se recomanda bicicleta cu structura de tip mountain bike sau alt tip de bicicleta cu cauciucuri mai groase dat fiind ca sunt mai multi kilometri pe drumuri de pamant.


Organizatorii asigura doar ghidajul, de catre Clubul de Cicloturism "Napoca" (prin Radu Mititean, presedinte al Federatiei Biciclistilor din Romania, ghid de turism si autor de harti si ghiduri cicloturistice ale zonei) si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa se alature sau sa paraseasca grupul oricand, actiunea fiind in regim de manifestatie publica cu participare deschisa, fara evidenta nominala a participantilor, fiind tot timpul la mica distanta de localitati si de o sosea principala, nu in zone izolate sau dificil de parcurs sau din punct de vedere al accesului sau orientarii.


Subliniem ca turul poate implica si unele mici cautari sau modificari de traseu sau scurte portiuni mai noroioase, avand in vedere caracterul partial explorativ si de documentare si testare in zona dintre Sannicoara si Apahida, nefiind tura velo doar cu caracter recreativ / turistic sau de prezentare.


Turul velo face parte din ansamblul de evenimente "Somes Delivery 2023 - Apahida edition despre care puteti citi detalii pe www.somesdelivery.ro si pe Facebook la https://www.facebook.com/events/1488956851919456


Turul se inscrie in programul "Somesul - Culoar Verde-Albastru" derulat de Asociatia MiniMASS ( Somes Delivery) in parteneriat cu asociatiile Clubul de Cicloturism „Napoca” (CCN), Societate Organizata Sustenabil (SOS Someșul Nostru) si Clujul Sustenabil. Este un program care promoveaza culoarul Somesului Mic intre Apahida si Gilau ca ax verde si de mobilitate activa - o conexiune ecologica si peisagistica si un cadru pentru deplasare nemotorizata in zona metropolitana, cu impact redus de mediu si chiar cu efect pozitiv prin cresterea interesului comunitatii pentru apele de suprafata si starea lor si prevenirea deversarilor de deseuri si altor activitati cu impact negativ de mediu in si pe malul Somesului Mic si afluentilor lui.


Campania Somesul Culoar Verde - Albastru se afla in 2023 la editia a 2-a si beneficiaza de sprijinul programului de finantare "Cu Apele Curate" derulat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezinta un apel la implicare in combaterea si prevenirea poluarii cu plastic a apelor Dunarii si afluentilor sai, adresat membrilor comunitatilor si autorităților publice din localitatile vizate.


Evenimentul Facebook aferent turei velo de-a lungul Somesului Mic, din Cluj-Napoca pana la Apahida si retur, din 22 octombrie, este la adresa:

https://www.facebook.com/events/1332790107625315/

si se gaseste si pe site-ul CCN www.ccn.ro


Cluj-Napoca, 18 octombrie 2023


Radu Mititean

director executiv CCN




, , , , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 10/18/2023 08:16:00 p.m. and is filed under , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.