Author: CCN
•10/25/2023 05:33:00 p.m.

 

NEVOIA PRIORITIZARII CULOARULUI VERDE-ALBASTRU AL SOMESULUI MIC


Este in plina derulare la nivelul zonei metropolitane clujene elaborarea studiului si planului urbanistic zonal ( PUZ ) pentru culoarul de mobilitate nemotorizata pe axa cursului superior al Somesului Mic, insa daca intre timp se aproba noi PUZ-uri pentru investitii la Somes, care gatuie culoarul verde-albastru prin aprobarea de cladiri, drumuri sau parcari apropiate de apa, pun proiectantii in fata faptului implinit si scopul salutarei initiative nu va mai putea fi atins, fiind oricum greu de identificat solutii fezabile in unele zone unde autoritatile au permis in trecut, din nefericire, sa nu se pastreze un spatiu public si un culoar ecologic intre apa Somesului si diverse constructii.


Proiectul in derulare are la baza parteneriatului incheiat intre municipiul Cluj-Napoca si comunele Gilau, Floresti si Apahida, ca rod al anilor de demersuri de promovare a conceptului de Somes - Culoar Verde-Albastru prin campania sustinuta in comun de o serie de ONG-uri cu preocupari de mediu si dezvoltare durabila - asociatiile miniMASS ( titularii programului Somes Delivery), Societate Organizata Sustenabil (SOS, titularii campaniei Somesul Nostru), Clujul Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca si cu sustinerea altor organizatii si institutii. Este laudabila deschiderea proiectantilor la dialog cu toti factorii interesati, documentarea detaliata, intalnirile, dezbaterile publice, deplasarile comune pe teren, dar toate aceste eforturi vor fi lipsite de eficienta dorita, daca in perioada urmatoare autoritatile locale avizeaza si aproba planuri urbanistice zonale care nu se coreleaza cu viitorul PUZ pentru Somesul metropolitan si ignora principiile sanatoase aflate la baza realizarii studiului si proiectarii viitorului culoar verde-albastru al Somesului Mic.


Faptul ca sunt in curs de finalizare proiectele de noi planuri urbanistice generale (PUG) pentru comunele Gilau, Floresti si Apahida, ca va trebui sa urmeze si mult-amanata actualizare a PUG Cluj-Napoca si este in faza finala de avizare Planul de Amenajarea Teritoriului judetului Cluj (PATJ) sub egida Consiliului Judetean Cluj si alte documente strategice, constituie o oportunitate unica de a asigura un cadru coerent din punct de vedere al urbanismului si amenajarii teritoriului, pentru urmatoarele decenii, pentru zona de-a lungul Somesului Mic, proiectul de culoar verde-albastru al Somesului fiind perfect concordant cu PATJ si trebuind prevederile lui preluate in / corelate cu cele ale PUG-urilor, incat ca existe o continuitate a naturii si a infrastructurilor de mobilitate nemotorizata si astfel Somesul, de la statutul de zona ignorata sau de lada de gunoi, sa devina un ax central, valoros si atractiv pentru comunitate, sub aspect peisagistic, ecologic, recreativ si de mobilitate.


De aceea, vazand ca se tinde ca in aceasta perioada sa se aprobe, pe sistemul "faptului implinit", noi proiecte de amploare pe malul Somesului care ar aduce prea aproape de apa constructii, cai de comunicatie si parcari pentru autovehicule si ar compromite continuitatea adecvata din punct de vedere ecologic si de mobilitate nemotorizata a viitorului culoar verde-albastru al Somesului, un grup de organizatii ale societatii civile a lansat un apel catre autoritatile locale pentru insituirea unui moratoriu asupra aprobarii de noi planuri urbanistice la Somes pana cand se va aproba PUZ-ul pentru Somes. In acest sens a fost adresata Primariei si Consiliului Local al mun. Cluj-Napoca in 25 octombrie 2023 scrisoarea deschisa redata mai jos, la care sunt invitate in continuare sa adere si alte entitati care impartasesc aceste ingrijorari:


==================

Scrisoare deschisă:


MEDIUL ASOCIATIV CERE PRIORITATE PENTRU

CULOARUL VERDE ALBASTRU AL SOMEȘULUI


În atenția primarului Emil Boc,


Proiectul de amenajare a coridorului de mobilitate urbană sustenabilă (pietonal și velo) de-a lungul râului Someșul Mic între Gilău, Florești, Cluj-Napoca și Apahida este în faza de concept general.


Săptămâna trecută au avut loc mai multe dezbateri pe acest subiect, una în cadrul CIIC - Centrul de Inovare și Imaginație Civică și alta în cadrul evenimentului Someș Delivery Apahida. În ambele dezbateri s-au discutat principii generale de intervenție pentru realizarea continuității ciclo pietonale de-a lungul Someșului și aspecte punctuale legate de fiecare zonă din zona orașului.


Asociațiile MiniMass (Someș Delivery), Societate Organizată Sustenabil (SOS Someșul nostru), Clubul de Cicloturism Napoca, Clujul Sustenabil au pledat pentru proiectul culoarului de mobilitate urbană sustenabilă la Someș de câțiva ani și susțin că acesta ar trebui să fie proiectul prioritar al orașului.


Primarul Emil Boc și-a asumat în declarația sa cererea societății civile: „Ne vom duce cu dezbaterea publică și în Gilău și în Florești și în Apahida. M-am asigurat alături de dumneavoastră că în viziunea urbanistică a acestor localități din zona metropolitană nu vor apărea blocuri în calea acestui culoar verde-albastru, că toți primarii vor respecta ceea ce respectă Clujul, că acest culoar va fi ferit de intervenții urbanistice grosolane care să pună în pericol derularea lui. (...) Reconectarea cu natura trebuie să fie o prioritate majoră a fiecăruia dintre noi și soluțiile urbanistice ale viitorului sunt bazate pe urbanismul verde.(...) PUG-urile acestor Unități Administrative Teritoriale care se află în fază de elaborare țin cont de acest proiect astfel încât proiectul să poată fi implementat cu ușurință și dus după aceea mai departe și spre axa Jucu, Bonțida, Gherla și Dej”.


Problemele de mobilitate sustenabilă pe care actuala propunere pentru Carbochim le aduce au fost relevate de către arhitectul Mircea Munteanu, dar și de alți participanți la dezbatere precum Gheorghe Elkan și Marius Moga. Atât arhitecții implicați în proiectarea culoarului cât și reprezentanții societății civile au subliniat necesitatea de a proteja biodiversitatea Someșului, de a limita traficul auto la râu și au atras atenția asupra riscului ca dezvoltările imobiliare din zona râului să limiteze potențialul proiectului.


Secretarul de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ovidiu Cîmpean, totodată gazdă a dezbaterii, a subliniat că „unul dintre livrabilele acestui contract este Planul Urbanistic Zonal care va reglementa foarte clar regimul de dezvoltare al zonei adiacente râului Someș”.


Având în vedere acest lucru, mediul asociativ local cere amânarea avizării tuturor proiectelor de dezvoltare urbană la Someș până la aprobarea proiectului Culoarului verde-albastru, pentru că doar astfel mobilitatea ciclo pietonală și biodiversitatea Someșului vor avea prioritate. Acest lucru ar înseamna că niciun PUZ pentru dezvoltare imobiliară la Someș să nu fie aprobat înaintea PUZ-ului pentru Culoarul verde-albastru.


Din partea campaniei „Someș, culoar verde-albastru”


Adriana Măgerușan, Someș Delivery

Adi Dohotaru, Societatea Organizată Sustenabil / Someșul nostru

Istvan Szakats, coordonator Clujul Civic

Marius Moga, Someș Delivery și Clujul Sustenabil

Anamaria Georgescu, Clujul Sustenabil

Camelia Gui, Clujul Sustenabil

Marius Mornea, Clujul Sustenabil

Enikő Vincze, Căși sociale ACUM!

George Iulian Zamfir, Căși Sociale ACUM!

Paula Boarță, Căși sociale ACUM!, Someș Delivery

Radu Mititean, Clubul de Cicloturism “Napoca”


==================







, , , , , , , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 10/25/2023 05:33:00 p.m. and is filed under , , , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.