Author: CCN
•11/22/2023 11:38:00 p.m.

 

PEDALAND DIN NOU DE-A LUNGUL SOMESULUI IN CLUJ

- TURA VELO 25 NOIEMBRIE


Sambata 25 noiembrie 2023, cu plecare la ora 12:00 din Piata Unirii ( la finalul editiei 164 a Marsului Biciclistilor Clujeni), Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) va invita la o tura biciclistica de verificare si documentare pe teme de mediu si mobilitate, axata pe malurile Somesului Mic in Cluj-Napoca, din zona capat Grigorescu pana in zona Carbochim.


Vom pedala in total circa 18 de km cu un total de doar 200 metri diferenta de nivel in urcus, prin Cluj-Napoca, pe strazi asfaltate si cateva sute de metri drumuri pietruite sau zone de santier si pe diguri, astfel ca este accesibil si celor cu nivel redus de antrenament sau cu experienta sau abilitati reduse de pedalat pe drum nemodernizat, deci o tura cu dificultate redusa si tehnic dar si ca efort necesar.


Va fi o experienta de parcurgere, descoperire si documentare sub aspect turistic, peisagistic, ecologic, biciclistic si urbanistic a malurilor Somesului Mic in Cluj-Napoca, prin cartierele Grigorescu, Manastur, zona centrala si Iris, din dreptul strandului Sun, de la capatul vestic al Clujului, pana in zona Carbochim / podul Portelanului in nord-estul orasului.


Tura este de-a lungul viitorului culoar de mobilitate nemotorizata cerut trei decenii de ONG-urile de bicicilisti si de mediu si care este acum in faza de studiu si proiectare pe multe sectiuni din sectorul dintre Gilau si Apahida, printr-o firma de proiectare contractata de consortiul de primarii format de municipiul Cluj-Napoca si comunele Floresti, Gilau si Apahida, in faza in care au loc primele runde de consultari publice pe aceasta tema, dar din pacate alte portiuni nu sunt cuprinse in proiectul acesta pentru ca deja au facut obiectul unor proiecte izolate, deja aprobate sau in avizare, unde nu s-a tinut cont de nevoia asigurarii unei continuitati pietonale si biciclistice si unor minime principii comune, astfel ca aceasta lipsa de consecventa a autoritatilor starneste mari ingrijorari privind rezultatul de ansamblu, inclusiv in lumina modului cum se contureaza amenajarile pe proiectul deja spre final de implementare pe sectiunea dintre Parcul Rozelor si Sala Sporturilor sau cum a ajuns Parcul Armatura sau Parcul Feroviarilor...


Va fi si prezentarea si testarea zonelor respective ca potential biciclistic si de traseu pietonal, dar si documentarea starii mediului - ape, spatii verzi, aruncarea deseurilor, disciplina in constructii, deversari de ape uzate, arbori remarcabili, amenajari pentru accesul la apa, lucrari hidrotehnice si alte aspecte.


Este o revenire in zona dupa tura watchdog nr. 5 din 10 septembrie, urmand a se compara situatia actuala cu cea de acum doua luni, tinand cont ca Primaria a anuntat inceperea receptiei proiectului de reamenajare a malurilor Somesului intre Parcul Rozelor si str. Horea desi proiectul in mod evident nu este inca finalizat.


Tura este deschisa oricarei persoane interesate, in varsta de cel putin 14 ani (dat fiind ca se desfasoara pe drumuri publice) care are bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere. Se recomanda totusi bicicleta cu structura de tip mountain bike sau trekking sau macar "gravel" si un nivel totusi macar mediu de abilitati de pedalat, chiar daca nu se intrevad portiuni de deplasare pe drum accidentat sau de impins bicicleta, dar sunt unele scurte portiuni de drum de pamant sau pietruit sau inierbat din cauza zonelor de santier de pe traseu.


Participantii trebuie sa aiba pelerina, haine pentru vreme rece sau cu vant si eventual si cu ceva precipitatii. Si evident ceva apa, ceva mancare si toate cele necesare in general unei excursii pe bicicleta de mai multe ore, inclusiv o minima trusa medicala si tehnica ce include petece, pompa si camera de rezerva iar cei sub 16 ani vor trebui sa poarte casca. Toti participantii trebuie sa respecte integral legislatia rutiera.


Tura este gratuita, ca toate activitatile organizate de CCN pentru public in cei peste 30 de ani de activitate a asociatiei.


Organizatorii asigura doar ghidajul, de catre Clubul de Cicloturism "Napoca" (prin Radu Mititean, presedinte al Federatiei Biciclistilor din Romania, ghid de turism si autor de harti si ghiduri cicloturistice ale zonei) si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa se alature sau sa paraseasca grupul oricand, actiunea fiind in regim de manifestatie publica cu participare deschisa, fara evidenta nominala a participantilor, dat fiind ca este tot timpul in interiorul localitatii Cluj-Napoca.


Tura face parte din seria de actiuni velo de tip "watchdog" de monitorizare a situatiei Somesului Mic si afluentilor lui intre Apahida si Gilau din campania Somes Verde Albastru 2023, fiind ultima din seria de asemenea ture deschise si publicului doritor organizate in acest an.


Este si un mini-curs privind metodologia de monitorizare si documentare a problemelor de mediu si mobilitate, prin care cetatenii se pot implica voluntar, cu ajutorul unei biciclete si unui telefon smart cu capacitati foto si GPS (cum am majoritatea) in identificare, documentare si apoi sesizare a autoritatilor, presei si comunitatii asupra problemelor care apar pe drumurile secundare si pe malul apelor in si in apropierea Clujului - depozitare ilegala de deseuri, blocarea accesului public, incalcarea normelor de urbanism, degradarea drumurilor, nerespectarea bunelor practici agricole si alte asemenea.


Tura aceasta face parte din campania "Somesul - Culoar Verde-Albastru" editia 2023, derulata de Asociatia MiniMASS in parteneriat cu asociatiile Clubul de Cicloturism „Napoca” (CCN), Societate Organizata Sustenabil (SOS Someșul Nostru) si Clujul Sustenabil. Este un program care promoveaza culoarul Somesului Mic intre Apahida si Gilau ca ax verde si de mobilitate activa - o conexiune ecologica si peisagistica si un cadru pentru deplasare nemotorizata in zona metropolitana, cu impact redus de mediu si chiar cu efect pozitiv prin cresterea interesului comunitatii pentru apele de suprafata si starea lor si prevenirea deversarilor de deseuri si altor activitati cu impact negativ de mediu in si pe malul Somesului Mic si afluentilor lui.


Campania Somesul Culoar Verde - Albastru se afla in acest an la editia a 2-a si beneficiaza de sprijinul programului de finantare "Cu Apele Curate" derulat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezinta un apel la implicare in combaterea si prevenirea poluarii cu plastic a apelor Dunarii si afluentilor sai, adresat membrilor comunitatilor si autorităților publice din localitatile vizate.


Detalii si pe www.ccn.ro si pe pagina de Facebook a evenimentului.


Cluj-Napoca,22 noiembrie 2023


Radu Mititean

director executiv CCN
, , , , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 11/22/2023 11:38:00 p.m. and is filed under , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.