Author: CCN
•9/16/2024 02:21:00 a.m.

MARSUL BICICLISTILOR CLUJENI EDITIA 174
de ZIUA EUROPEANA FARA MASINI

Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) organizeaza duminica 22 septembrie 2024 a 174-a editie lunara a Marsului Biciclistilor Clujeni (MBC174), cu plecare la ora 10:00 din p-ta Mihai Viteazu - o editie speciala dedicata ZILEI EUROPENE FARA MASINI.

Sunt bineveniti orice locuitori ai zonei metropolitane clujene care au bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere. Participantii sub 16 ani trebuie sa poarte casca, asa cum prevede actuala legislatie.

Durata estimata a parcurgerii este de circa o ora si trei sferturi iar traseul este un circuit in zona de nord-est a orasului, prin cart. Iris, Bulgaria si Marasti si zona pericentrala, incluzand portiuni lungi pe malul Somesului Mic, cu lungime de circa 15 km si diferenta de nivel neglijabila, astfel ca este accesibila oricui stie sa circule cu bicicleta, nefiind nevoie de anumit nivel de antrenament sau experienta sau anumite tipuri de bicicleta.

Traseul planificat: Piata Mihai Viteazu - Str.Croitorilor - str. Constanta - str. Somesului - str.Lalelelor - p-ta Abator - str. Anton Pann - str.Parcul Feroviarilor - podul Rasaritului - str.Oasului - parcul Armatura - str. Nadasel - str. Bujorului - str. Sobarilor - str. Fabricii - str.Albiei - str.Fabricii de Zahar - bd.Muncii - str.Beiusului - str. Campul Painii - str. Rasaritului - str.Ion Viteazu - str. Patriciu Barbu - str. Rosiori - str. Henri Barbusse - str. Calan - str. Fabricii - str. Rovine - str. Iazului - str.Crinului - bd.21 Decembrie 1989 - str. Cuza Voda - str. I.P.Voitesti - p-ta M.Viteazu.

Evenimentul este din seria lunara de marsuri velo inceputa in septembrie 2007 in continuarea celei anuale incepute de CCN in 1998. CCN este o asociatie turistica, sportiva, civica si ecologista care promoveaza de peste 30 de ani utilizarea bicicletei in scop recreativ, turistic si utilitar. Evenimentul se defasoara sub egida Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR).

Aceasta editie a MBC are, ca majoritatea editiilor, o cvadrupla valenta - de socializare, de informare si educare, militanta / de protest si turistica / recreativa.

Astfel, Marsul Biciclistilor Clujeni este o ocazie de intalnire, cunoastere reciproca si pedalare in comun a biciclistilor, de incurajare a inceperii sau reinceperii pedalatului in oras pentru cei ce se simt in nesiguranta in traficul actual, de schimb de opinii si impresii, de aflare de informatii practice, de gasire de parteneri de excursii velo etc.

Este si o ocazie de a vedea noi rute / trasee velo prin oras care sunt favorabile biciclistilor sau cai de a evita segmente problematice prin lipsa infrastructurii velo si conditii de trafic motorizat intens, de a primi sfaturi practice privind deplasarea velo in oras, explicatii privind legislatia rutiera, de a afla despre proiecte de amenajari sau politici publice ale autoritatilor si perspective de evolutie a infrastructurii de interes biciclistic in Cluj-Napoca si in zona metropolitana, despre activitatile asociatiilor de biciclisti si alte asemenea.

Editia actuala are si o oarecare componenta recreativa si turistica. Astfel, ofera vizitarea pe bicicleta a unor zone din oras pe care destui clujeni le cunosc, incluzand pedalarea pe portiuni mai lungi ale malului Somesului Mic si prin sau pe langa parcuri precum Armatura si Feroviarilor.

Nu in ultimul rand, editia 174 a Marsului Biciclistilor Clujeni are si componenta militanta, de a ocazie de a reaminti autoritatilor locale, publicului si presei nevoia promovarii utilizarii bicicletei ca mijloc cotidian de transport in oras, componenta esentiala a mobilitatii urbane durabile si alternativa viabila la transportul automobilistic, alaturi de transportul in comun si deplasarea pietonala.

Mai concret, participantii isi exprima din nou ingrijorarea fata de lipsa sau inadecvarea dezbaterilor publice a planurilor de noi infrastructuri de biciclete si fata de calitatea redusa a majoritatii pistelor de biciclete mai vechi si mai noi, existand uneori deficiente calitative grave la noile piste sau rastele si mentinandu-se nerezolvate unele probleme la pistele vechi, de la latimea insuficienta la lipsa de continuitate, de la marcaje si indicatoare rutiere lipsa, la cele neclare sau gresit amplasate, ce pun in pericol biciclistii si alti participanti la traficul rutier.

Insa dincolo de aceste probleme generale, MBC174 se doreste a fi si o actiune de protest tacut fata de nerezolvarea deficientelor de conceptie a PUZ Carbochim, recent apronat de Consiliul Local, in conditiile in care beneficiarii au anuntat CCN in discutii directe ca refuza sa lase suficient spatiu pe malul Somesului pentru a se face si pista pentru biciclete, nu doar alee pietonala, si ca pista de pe viitorul culoar verde-albastru al Somesului, in curs de proiectare, va trebui sa se indeparteze de Somes pentru aproape un kilometru, ocolind viitorul urias Mall "Rivus" pe str. Portelanului si Nadasel, deficiente semnalate in repetate randuri si cu privire la care Primaria a promis ca va impune remedierea, dar proiectul a fost aprobat in forma anterioara....

Marsul Biciclistilor Clujeni editia 174 este, nu in ultimul rand, menit sa marcheze Ziua Europeana Fara Masini, intr-un oras unde desi declarativ autoritatile promoveaza transportul public, deplasarea pietonala si cu bicicleta, in realitate traficul automobilistic este si continua sa fie inadmisibil de mult favorizat de multiple masuri, pe cand infrastructura velo sau reteaua de benzi dedicate transportului in comun ramane fragmentara si cu grave deficiente.

Cluj-Napoca, 16 septembrie 2024

Radu Mititean
director executiv CCN
0744-576836
office@ccn.ro






Author: CCN
•9/15/2024 01:33:00 a.m.

PEDALAND IN NORDUL ZONEI METROPOLITANE CLUJ
- TURA VELO in 21 SEPTEMBRIE
prin CHINTENI, VULTURENI, BORSA SI RASCRUCI
si la FESTIVALUL SILVOITEI  

Sambata 21 septembrie 2024, cu plecare la ora 8:30 din p-ta Unirii, Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) va invita la o tura biciclistica ghidata gratuita, cu caracter turistic dar si de prezentare si documentare pe teme de mediu si mobilitate, axata pe zona de la nord-est de Cluj-Napoca, prin Chinteni, Vultureni, Borsa si Rascruci, tura fiind parte din campania IVMC - Inelul Verde Metropolitan Clujean.

Vom pedala in total circa 60 de km, dintre care o parte pe drumuri de pamant si drum pietruit, si ceva mai mult de jumatate pe asfalt, in principiu fara dificultati tehnice semnificative dar cu un total de circa 700 metri diferenta de nivel in urcus, astfel ca este o tura de cicloturism care necesita o conditie fizica medie dar nu necesita abilitati avansate de deplasare cu bicicleta, fiind totusi nevoie de experienta de deplasare pe drumuri nemodernizate. Pe ansamblu este o tura cu dificultate medie. Revenirea din Rascruci la Cluj-Napoca este planificata sa se faca cu trenul, seara.

Va fi o experienta de parcurgere, admirare si documentare sub aspect turistic, peisagistic, ecologic, biciclistic si urbanistic a unor zone la nord si nord-est de Cluj-Napoca, trecand pe valea Chintaului si pe sub dl.Lombului pana in satul Chinteni, apoi pe drumuri de pamant pe culmea dintre vaile Chintaului si Valea Seaca pana aproape de Vechea si coborind apoi in Babutiu.

La Babutiu facem pauza de amiaza la Festivalul Silvoitei, beneficiind de accesul oferit gratis de organizatori pentru cei care vin din Cluj pana acolo pe bicicleta ! Despre festival puteti citi la https://www.facebook.com/events/1038754631134037/

De la Babutiu tura continua dupa-masa trecand prin satele Soimeni, Vultureni, Ciumafaia si Borsa, pana la Rascruci, partial pe drumuri secundare, paralele cu drumul judetean si revenind in Cluj-Napoca seara.

Va fi si prezentarea zonelor respective ca potential cicloturistic si ecologic, dar si documentarea starii mediului - ape, pajisti, paduri, depozitarea deseurilor, exploatarea resurselor minerale, disciplina in constructii si alte aspecte.

Tura este deschisa oricarei persoane interesate, in varsta de cel putin 14 ani (dat fiind ca se desfasoara in parte pe drumuri publice) care are bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere. Se recomanda bicicleta cu structura de tip mountain bike, pentru ca sunt portiuni mai lungi de urcus si cu pante mai mari si suprafete de rulaj mai rugoase. Nu ne nevoie de abilitati avansate de pedalat pe teren variat, dar sunt multi km de drum de pamant care poate fi pe alocuri mai spalat sau pietros sau denivelat, iar lungimea traseului si diferenta de nivel cere o conditie fizica cel putin medie, chiar daca vom pedala in ritm relativ lejer si cu multe pauze.

Vremea se anunta fara precipitatii in timpul turei si relativ calda, dar pot fi oricand si ploi chiar daca prognoza meteo estimeaza probabilitate mai redusa, astfel ca participantii trebuie sa aiba pelerina, imbracaminte pentru vreme mai rece sau cu vant, apa cel putin 2 litri / persoana, mancare si toate cele necesare in general unei excursii pe bicicleta de o zi, inclusiv o minima trusa medicala si tehnica ce include petece, pompa si camera de rezerva iar cei sub 16 ani vor trebui sa poarte casca. Toti participantii trebuie sa respecte integral legislatia rutiera.

Tura este gratuita, ca toate activitatile organizate de CCN pentru public in cei peste 30 de ani de activitate a asociatiei. Participantii trebuie sa isi suporte costul biletului de tren la intoarcere de la Rascruci la Cluj-Napoca (daca nu vin cumva pe bicicleta pana in Cluj), precum si costul a ce isi cumpara (daca isi cumpara) la Festivalul Silvoitei de la Babutiu....

Organizatorii asigura doar ghidajul, de catre Clubul de Cicloturism "Napoca" (prin Radu Mititean, presedinte al Federatiei Biciclistilor din Romania, ghid de turism si autor de harti si ghiduri cicloturistice ale zonei, fost sef de echipa Salvamont) si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa se alature sau sa paraseasca grupul oricand, actiunea fiind in regim de manifestatie publica cu participare deschisa, fara evidenta nominala a participantilor, dat fiind ca este tot timpul la distanta mica de localitati ( max. 3-4 km pana la zone cu case) si se desfasoara pe drumuri publice sau oricum accesibile in cea mai mare parte si cu mijloace auto, nu in zone izolate sau dificil de parcurs sau ce pun probleme semnificative din punct de vedere al accesului sau orientarii.

Tura face parte din campania "Inelul Verde Metropolitan Clujean" - IVMC, care este una de advocacy avand ca scop protejarea si valorizarea naturii in zona metropolitana clujeana prin activare cetateneasca si persuadare a decidentilor, urmarind sa contribuie la combaterea si compensarea contextului actual de schimbari climatice, poluare, sedentarism, degradare a biodiversitatii, antropizarea masiva a peisajului si deficit de intelegere si contact om-natura.

Campania IVMC este initiata de ONG-uri de mediu, grupuri civice informale si specialisti si isi propune sa implice si universitati, autoritati publice si alti stakeholderi. Tura velo din 21.09.2024 este a zecea din acest an ( IVMC24 – TV10), fiind organizate si alte asemenea ture cu bicicleta, dar si ture pe jos si ture in alergare.

Campania IVMC este derulata in 2024 de asociatiile Societate Organizata Sustenabil - SOS si Clubul de Cicloturism Napoca - CCN si grupul de initiativa civica Alergatori Incepatori Cluj si se coreleaza cu asemenea campanii dedicate naturii urbane si periurbane, derulate in alte zone din tara de alte ONG-uri din cadrul Retelei pentru Natura Urbana - RNU.

Aceasta tura velo din campania IVMC24 este un eveniment realizat in cadrul proiectului Reteaua pentru Natura Urbana, sustinut de BRD Groupe Societe Generale. De aceasta sustinere au beneficiat si alte ture pe bicicleta si pe jos pe care CCN le-a organizat ( si unele pe jos le va mai organiza in lunile urmatoare in cadrul acestei campanii).

Detalii despre tura velo din 21 septembrie 2024 ( IVMC24 – TV10 ) si pe blogul CCN la adresa
si pe pagina Facebook a evenimentului
iar despre IVMC si organizatorii campaniei puteti citi pe www.ccn.ro in sectiunea ”despre noi” si pe pagina de Facebook a CCN https://www.facebook.com/ccn.ro
si cea a campaniei Inelul Verde Metropolitan Clujean

Cluj-Napoca, 15 septembrie 2024

Radu Mititean
director executiv CCN
office@ccn.ro
0744576836





Author: CCN
•9/14/2024 01:30:00 a.m.
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
========================================

GANDURI DE ZIUA MUNTELUI

14 Septembrie a fost declarata de Guvernul Romaniei in 2002 ca fiind "Ziua Muntelui", urmand a fi sarbatorita in fiecare an prin manifestari speciale - conferinte, seminarii, expozitii, schimburi de experienta, loturi demonstrative, mese rotunde. Doar ca s-a cam dat uitarii, si destul de repede, ca de multe alte initiative. HG 715 / 2002 care instituia aceasta sarbatoare a fost emisa in contextul Anului International al Muntelui, pe care Romania s-a trezit sa il marcheze simbolic spre finalul sau, desi o treime din tara noastra este munte si Carpatii ar trebui sa fie un element central in politicile publice ale statului roman si in constiinta locuitorilor.

Data de 14 septembrie a fost aleasa ca fiind data traditionala a incheierii pasunatului anual in Carpatii Romaniei. O activitate milenara care dispare pas cu pas, sub ochii practic nepasatori ai autoritatilor si ai intregii societati, tot mai multe stane fiind parasite, tot mai multe plaiuri infundandu-se, tot mai putini ciobani meritandu-si numele si renumele de odinioara si tot mai putine traditii supravietuind valului de asa-zisa "modernizare" care a facut si transhumanta tehnic aproape imposibila desi alte tari regreta ca au distrus-o si incearca sa valorifice macar turistic istoria acelui fenomen candva omniprezent.

Ziua Muntelui ar trebui sa fie o sarbatoare si o ocazie de celebrare si promovare a mediului montan ca oportunitate si model de dezvoltare sustenabila, dar din pacate in Romania ar trebui sa fie mai degraba o zi de doliu si de constientizare a starii de pericol, dar si de mobilizare in apararea a ceea ce mai este inca natura carpatina, aflata sub asediul omului.

In Carpatii romanesti se adaposteste o imensa varietate peisagistica si o biodiversitate impresionanta. Ei cuprindeau cel mai mare peisaj forestier intact din zona temperata a Europei, sunt gazda celei mai mari populatii de carnivore mari din UE - mii de ursi, lupi si rasi in conditiile in care cele mai multe state europene nu mai au niciunul, sunt izvor de bogatii materiale, vatra de civilizatie, model de convietuire armonioasa om-natura timp de multe secole...

Doar ca, in loc sa tratam Carpatii cu grija cuvenita, taiem padurile montane in multe zone intr-un ritm accelerat in ultimele trei decenii, reducandu-se masiv varsta medie a arboretelor si fiind greu sa mai gasesti paduri batrane, le slutim culmile cu eoliene, noi linii de inalta tensiune, sosele pana in varf de munte, vile si hoteluri infipte criminal in zone alpine ce erau inca cvasinaturale, tot mai multe mijloace de transport pe cablu si mii de antene GSM, exploatari miniere de suprafata de mari dimensiuni si microhidrocentrale care seaca raurile de munte care au scapat de furia hidrotehnista a anilor 70 ai secolului trecut.

Salasele sezoniere devin treptat ruine, multe catune sunt parasite, azbocimentul a inlocuit sindrila pe acoperisuri, sarma ghimpata si plasa metalica inlocuieste tot mai mult gardurile de lemn si numeri pe degete oamenii care mai stiu sa faca un tulnic, un ciubar, o cerga...

Mare parte din parcurile nationale si naturale din Carpati au ajuns sa fie administrate de operatori economici, a caror rol prin definitie este sa faca bani cat mai multi, nu sa maximizeze rolul ecologic si educativ al ariilor protejate. In schimb legislatia tembela actuala nu interzice accesul motorizat in natura montana in scop recreativ, dar prohibeste total in cea mai mare parte din Carpati turismul activ si sportul montan nemotorizat, interzicand accesul in scop recreativ pe jos, pe bicicleta, calare sau pe schiuri unde nu este traseu sau zona special marcata in acest sens...

Pentru traseele de turism pedestru, abia in ultimii ani fondurile pentru marcaje au inceput sa fie asigurate de Consiliile Judetene, desi au obligatia legala respectiva de foarte multi ani, insa pentru marcarea de trasee pentru alte tipuri de turism nemotorizat montan lipseste in continuare cadrul legal, si tot in vid legislativ sunt si traseele de alpinism si escalada, in schimb apar tot mai multe "via ferrata" si unde ecologic nu ar trebui admise, si in schimb speoturismul este aproape total blocat, nu insa si accesul pe munte cu masini de teren, ATV-uri, motociclete enduro, motodeltaplane si motoparapante, snowmobile si barci cu motor pe lacuri...

In schimb autoritatile au adoptat acum cativa ani o noua ”Lege a muntelui” (Legea 197 / 2018) care a inlocuit Legea 347 / 2004 si care la prima vedere pare sa aduca o viziune mai putin unilaterala si rupta de realitati. La un studiu atent se dovedeste insa ca din nou aspectele de protectia mediului, de turism si sport montan raman la stadiul de declaratii vagi de principii, iar legea este mai degraba una axata pe agricultura montana si de aspecte institutionale, sociale, culturale si de infrastructura si tot cu sanse mici ca majoritatea prevederilor ei sa devina realitate.

Caracterul ingust al problematicii vizate se poate constata si din textul concret al Legii 334 / 2018, emise in aplicarea Legii 197 / 2018, care si ea abordeaza din punct de vedere al finantarilor publice pentru zona montana numai anumite aspecte. A fost reorganizata si rebotezata Agentia Zonei Montane (a se vedea HG 1036/2018 pentru organizarea si functionarea Agentiei Nationale a Zonei Montane prin reorganizarea Agentiei Zonei Montane, precum si pentru stabilirea unor masuri privind centrele regionale si oficiile de dezvoltare montana) si s-au reorganizat fostele comitete judetene si fostul comitet interministerial pentru zona montana in asa-zise ”comitete de masiv” (in realitate la nivel de grup de masive montane) si la nivel national intr-un ”Consiliu National al Muntelui” in care nu sunt insa reprezentate decat anumite interese, asa cum se poate verifica in concret in cuprinsul HG 332/2019 modificat de HG 997/2020. Aspecte discutabile sunt si in Ordinul MADR / MDRAP 1332/97/2019 privind aprobarea criteriilor de incadrare si a listei localitatilor din zona montana, ce a dus la incadrarea in zona montana a sute de UAT departe de munte, in zona indubitabil colinara in fapt, starnind confuzie, si in Regulamentul-cadru de organizare si functionare al Consiliului Naţional al Muntelui aprobat prin Decizia Primului-Ministru 200/2019.

A continua in aceasta directie si in acest ritm poate face ca in cateva decenii sa admiram natura carpatina mai mult prin albume de poze vechi, sa plecam dintre betoanele oraselor pentru a vizita betoanele muntilor, sa vedem animalele montane doar la gradina zoologica sau impaiate prin pensiuni de prost gust si sa vedem rauri adevarate de munte doar prin filme documentare sau prin tari care nu si-au batut joc de muntii lor.

Depinde de noi toti ca in viitor 14 Septembrie sa devina in Romania o zi de sarbatoare, nu una de comemorare a Muntilor.

Depinde insa de fiecare dintre noi ca omul sa iubeasca si sa ocrontasca Muntele si sa se bucure de frumusetea si libertatea pe care o poate oferi mult mai mult decat alte zone...

Cluj-Napoca, 14 septembrie 2024

Radu Mititean
director executiv CCN








, , , , , |
Bookmark and Share
Author: CCN
•9/03/2024 12:41:00 p.m.

PEDALAND IN NORD-VESTUL ZONEI METROPOLITANE CLUJ
TURA VELO IN 7 SEPTEMBRIE 
PRIN SALISTEA VECHE SI SARDU LA LAGUNA ALBASTRA

Sambata 7 septembrie 2024, cu plecare la ora 8:30 din p-ta Unirii, Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) va invita la o tura biciclistica ghidata gratuita, cu caracter turistic dar si de prezentare si documentare pe teme de mediu si mobilitate, axata pe zona de la nord-vest de Cluj-Napoca, pe valea Seaca si valea Sardului, pana la Laguna Albastra, cu intoarcerea pe valea Somtelecului si apoi Nadasului, tura fiind parte din campania IVMC - Inelul Verde Metropolitan Clujean.

Vom pedala in total circa 85 de km, o buna parte pe drumuri de pamant si portiuni de drum pietruit, in principiu fara dificultati tehnice semnificative dar cu un total de circa 900 metri diferenta de nivel in urcus, astfel ca este o tura de cicloturism care necesita o conditie fizica medie spre buna dar nu necesita abilitati avansate de deplasare cu bicicleta, fiind totusi nevoie de experienta de deplasare pe drumuri nemodernizate. Pe ansamblu este o tura cu dificultate medie.

Va fi o experienta de parcurgere, admirare si documentare sub aspect turistic, peisagistic, ecologic, biciclistic si urbanistic a unor zone la nord-vest de Cluj-Napoca, trecand pe Valea Seaca prin satele Popesti, Corusu, Salistea Noua si Salistea Veche, trecand apoi peste deal la Sumurducu si iesind in Valea Mare la Sanpaul, si urcand prin Sardu si pe velea omonima pana la izvoarele ei, la limita cu judetul Salaj si limita Zonei Metropolitane Cluj, ajungand la lacul „Laguna Albastra”. Intoarcerea va fi pe vaile Somtelecului si apoi Nadasului, trecand prin satele Cornesti, Turea, Garbau, Radaia si Baciu, revenind in Cluj-Napoca pe inserat.

Va fi si prezentarea zonelor respective ca potential cicloturistic si ecologic, dar si documentarea starii mediului - ape, pajisti, paduri, depozitarea deseurilor, exploatarea resurselor minerale, disciplina in constructii si alte aspecte.

Tura este deschisa oricarei persoane interesate, in varsta de cel putin 14 ani (dat fiind ca se desfasoara in parte pe drumuri publice) care are bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere. Se recomanda bicicleta cu structura de tip mountain bike, pentru ca sunt portiuni mai lungi de urcus si cu pante mai mari si suprafete de rulaj mai rugoase. Nu ne nevoie de abilitati avansate de pedalat pe teren variat, dar sunt multi km de drum de pamant care poate fi pe alocuri mai spalat sau pietros sau denivelat, iar lungimea traseului si diferenta de nivel cere o conditie fizica cel putin medie, chiar daca vom pedala in ritm relativ lejer si cu multe pauze.

Vremea se anunta fara precipitatii in timpul turei si calda, dar pot fi oricand si ploi chiar daca prognoza meteo estimeaza probabilitate mai redusa, astfel ca participantii trebuie sa aiba pelerina, imbracaminte pentru vreme mai rece sau cu vant, apa cel putin 2 litri / persoana, mancare si toate cele necesare in general unei excursii pe bicicleta de o zi, inclusiv o minima trusa medicala si tehnica ce include petece, pompa si camera de rezerva iar cei sub 16 ani vor trebui sa poarte casca. Toti participantii trebuie sa respecte integral legislatia rutiera.

Tura este gratuita, ca toate activitatile organizate de CCN pentru public in cei peste 30 de ani de activitate a asociatiei.

Organizatorii asigura doar ghidajul, de catre Clubul de Cicloturism "Napoca" (prin Radu Mititean, presedinte al Federatiei Biciclistilor din Romania, ghid de turism si autor de harti si ghiduri cicloturistice ale zonei, fost sef de echipa Salvamont) si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa se alature sau sa paraseasca grupul oricand, actiunea fiind in regim de manifestatie publica cu participare deschisa, fara evidenta nominala a participantilor, dat fiind ca este tot timpul la distanta mica de localitati ( max. 3-4 km pana la zone cu case) si se desfasoara pe drumuri publice sau oricum accesibile in cea mai mare parte si cu mijloace auto, nu in zone izolate sau dificil de parcurs sau ce pun probleme semnificative din punct de vedere al accesului sau orientarii.

Tura face parte din campania "Inelul Verde Metropolitan Clujean" - IVMC, care este una de advocacy avand ca scop protejarea si valorizarea naturii in zona metropolitana clujeana prin activare cetateneasca si persuadare a decidentilor, urmarind sa contribuie la combaterea si compensarea contextului actual de schimbari climatice, poluare, sedentarism, degradare a biodiversitatii, antropizarea masiva a peisajului si deficit de intelegere si contact om-natura.

Campania IVMC este initiata de ONG-uri de mediu, grupuri civice informale si specialisti si isi propune sa implice si universitati, autoritati publice si alti stakeholderi. Tura velo din 07.09.2024 este a noua din acest an ( IVMC24 - TV09), fiind organizate si alte asemenea ture cu bicicleta, dar si ture pe jos si ture in alergare.

Campania IVMC este derulata in 2024 de asociatiile Societate Organizata Sustenabil - SOS si Clubul de Cicloturism Napoca - CCN si grupul de initiativa civica Alergatori Incepatori Cluj si se coreleaza cu asemenea campanii dedicate naturii urbane si periurbane, derulate in alte zone din tara de alte ONG-uri din cadrul Retelei pentru Natura Urbana - RNU.

Aceasta tura velo din campania IVMC24 este un eveniment realizat in cadrul proiectului Reteaua pentru Natura Urbana, sustinut de BRD Groupe Societe Generale. De aceasta sustinere vor beneficia si alte ture pe bicicleta si pe jos pe care CCN le va organiza in lunile urmatoare in cadrul acestei campanii.

Detalii despre tura velo la Laguna Albastra din 7 septembrie 2024 ( IVMC24 - TV09 ) si pe blogul CCN la adresa
si pe pagina Facebook a evenimentului
iar despre IVMC si organizatorii campaniei puteti citi pe www.ccn.ro in sectiunea ”despre noi” si pe pagina de Facebook a CCN https://www.facebook.com/ccn.ro
si cea a campaniei Inelul Verde Metropolitan Clujean

Cluj-Napoca, 3 septembrie 2024

Radu Mititean
director executiv CCN

0744576836






Author: CCN
•8/27/2024 10:07:00 a.m.

TURA GHIDATA LUNA - SOMESU RECE
pe jos, sambata 31 august, în cadrul campaniei de promovare a conceptului de
Inel Verde Metropolitan Clujean - IVMC

Sambata, 31 august 2024, va invitam la o noua tura pe jos, ghidata, de vizitare, prezentare si documentare a potentialului ecologic, peisagistic si de recreere, turism si sport in natura cu impact redus de mediu in zona metropolitana, de aceasta data in zona extremitatii nord-estice a muntilor Gilaului, de la Luna de Sus la Gilau pe culme, pana la Vanta, cu revenire prin satul Somesul Rece si pe malul lacului Gilau si prima portiune a Somesului Mic, in partea vestica a Zonei Metropolitane Cluj.

Actiunea este organizata de Clubul de Cicloturism ”Napoca” (CCN) in parteneriat cu asociatia Societate Organizata Sustenabil (SOS) si grupul civic Alergatori Incepatori Cluj, ca structuri initiatoare ale conceptului de ”Inel Verde Metropolitan Clujean” (IVMC).

Locul de incepere a drumetiei este la capatul dinspre Stolna al satului Luna de Sus, dar se pleaca in principiu in grup din Cluj-Napoca cu transportul public in comun, cu linia de autobuz M23 operata de CTP SA Cluj-Napoca, cu autobuzul cu plecare la ora 07:25 din cartierul Manstur din statia "Taberei" sau de la urmatoarele doua statii ("Calea Floresti" si "Podul N Nord" si vom cobori la cap de linie, la statia "Pasaj Luna" de la capatul satului Luna de Sus in directia Stolna - Savadisla, tura pe jos urmand a incepe in jurul orei 8.

Se poate veni si cu bicicleta sau autoturism personal pana in Luna de Sus sau chiar pana la zona de incepere a turei pe jos, dar va trebui atunci organizata recuperarea caci tura nu e circuit complet, ci se va finaliza in Gilau, de unde returul urmeaza in principiu sa se faca cu transportul public in comun, de la statia "Braniste" cu linia de autobuz M51 - a se vedea https://ctpcj.ro/orare/pdf/orar_M51.pdf respectiv https://ctpcj.ro/orare/harta/M51.jpeg.

Detalii privind locatia statiei CTP "Taberei" - este in cartierul Manastur, pe calea Floresti in dreptul parcarii si supermarketului Penny, ceva mai la vest de intersectia cu str. Taberei si vizavi de statia Piata Flora si intersectia cu str. Agronomilor, unde e si un pasaj pietonal subteran pe sub Calea Foresti. Se poate urca in autobuzul M23 si de la urmatoarele doua statii (statia "Calea Floresti" si "Podul N Nord" de pe aceeasi latura nordica a Caii Floresti). A se vedea harta liniei M23 si orarul liniei respective pe site-ul CTP la adresa https://ctpcj.ro/orare/harta/M23.jpeg respectiv https://ctpcj.ro/orare/pdf/orar_M23.pdf Se observa ca nu exista autobuz ceva mai taziu de cel de la 7:25, urmatorul fiind la amiaza, dovada ca orarul nu este adapat si nevoilor recreative si turistice ci doar deplasarilor utilitare (pentru deplasari la si de la serviciu sau unitatea de invatamant).

La statia de autobuz "Taberei" se poate ajunge si cu transportul public in comun dinspre cam toate cartierele Clujului, fara sau cu o schimbare de mijloc de transport, fiind mai multe linii care opresc in acea statie de ex. linia nr.9 https://ctpcj.ro/index.php/ro/orare-linii/linii-urbane/linia-9 sau linia 24 https://ctpcj.ro/index.php/ro/orare-linii/linii-urbane/linia-24 sau 24B https://ctpcj.ro/index.php/ro/orare-linii/linii-urbane/linia-24b unde sunt afisate si orarele si link la hartile acelor linii.

Traseul de drumetie va fi sub forma unui arc de cerc cu lungime de circa 16 km si o diferenta totala de nivel in urcus de circa 450 metri, in mare parte pe drumuri de caruta sau tractor (si ceva portiuni inevitabile de trotuare si alei pietonale si drum pietruit si asfaltat), dar pot si si ceva portiuni de poteci sau drumuri mai neclare sau infundate in padure sau pe malurile apelor, deci tura este una in principiu relativ usoara ca efort de ansamblu si usoara spre medie ca dificultate tehnica, nefiind portiuni accidentate / tehnice de tip zone stancoase / de abrupt sau diferente mari de nivel sau urcursuri foarte abrupte. Pot fi insa si cateva portiuni limitate de traseu fara o poteca clara, prin padure sau pe liziere sau maluri de ape si pot fi portiuni mai infundate de vegetatie sau cu urcare sau coborare ceva mai abrupta, ce necesita grija pentru e evita zgarieturi, urzicaturi si impiedicat sau alunecat si deci julituri sau entorse, motiv pentru care recomandam bete de trekking, pantaloni lungi si bocanci, desi nu suntem efectiv in zona specific montana ci la periferia muntilor Gilaului.

Prin urmare excursia este in principiu accesibila si celor cu nivel mai redus de antrenament si experienta sau cu abilitati mai reduse de drumetie. Fiind totusi o excursie in natura, participantii trebuie sa aiba incaltaminte comoda si mai solida, rucsac de tura, haine adecvate si pentru vreme mai rece, vant sau ploaie (inclusiv pelerina si sapca de soare), desi prognozele meteo estimeaza zi caniculara si risc neglijabil de precipitatii, si desigur si crema de soare, apa (cel putin 2 litri / persoana) si mancare pentru o excursie de o zi. Recomandam ca participantii sa aiba si costum de baie si prosop, pentru ca probabil va fi si oportunitate de scalda intr-un lac, ca la tura precedenta in zona respectiva.

Traseul pleaca de la soseaua dintre Luna de Sus si Stolna ( DJ 107M, care continua in directia Savadisla - Baisoara...) , trece pe sub autostrada si urca prin padurea dintre bazinele Somesului Mic si vaii Saratii, peste Varfrul Mic si prin Padurea Orasului pana la soseaua asfaltata anii trecuti care leaga Somesu Rece de Stolna ( DJ 103 V) pe care o traverseaza si continua pana pe Dealul Custurii, de unde coboara pe deasupra Carierei Somesu Rece in satul omonim, si continua pe ulite de sat, pe la biserica de lemn monument istoric si apoi pe la est de sat, pana pe malul drept al Lacului de Acumulare Gilau.

In continuare se merge pe malul lacului pana la baraj, si aval de acesta pe malul drept al cursului vechi al Somesului Mic, intre acesta si canalul betonat prin care e deviata majoritatea apei raului, apoi pe malul stanga al acestuia ( str. Raului ) pana ajungem la drumul principal ( DN1/E60/str. 1 Decembrie 1918) si mergem pe el pana la la intersectia DN1/E60 cu DJ 107P ( care duce spre satul Somesul Rece de unde se merge spre Tarnita si Marisel respectiv Racatau), iar in apropiere este statia de autobuz "Braniste Sud" de unde se poate lua autobuzul M51 spre Cluj-Napoca (curse in jurul orei 19:00 sau 20:15 - a se vedea https://ctpcj.ro/index.php/ro/orare-linii/linii-metropolitane/linia-m51 ).

Ca toate turele ghidate din campania IVMC si din campanii asemanatoare (cum este campania Somes Culoar Verde-Albastru - SVA), dincolo de latura de vizitare, prezentare si testare, este si aspectul de documentare si monitorizare ca potential de trasee de turism pedestru si cicloturism, urbanism, starea factorilor de mediu (cu accent pe ape, pajisti, păduri, arbori remarcabili și biodiversitate) și intervenții umane (deseuri, disciplina in constructii), urmand sa sesizam autoritatilor si presei eventuale constatari mai deosebite si sa aratam participantilor si cum pot ei face sesizari pe asemenea teme daca observa in viitor situatii nedorite de acest tip.

Tura este deschisa oricarei persoane interesate iar participarea este gratuita (dar fiecare participant trebuie sa isi suporte costul deplasare pana la Luna de Sus respectiv din Gilau, daca vine / se intoarce cu mijloace de transport public). Organizatorii asigura doar ghidajul (inclusiv prin ghid autorizat de turism, fost sef de echipa Salvamont si autor de ghiduri turistice ale zonei) si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa se alature sau sa paraseasca grupul oricand, actiunea fiind in regim de manifestatie publica cu participare deschisa, fara inscrieri sau evidenta nominala a participantilor, dat fiind ca traseul nu cuprinde portiuni tehnice / dificile, ca zona este nemontana ca specific si are o retea deasa de drumuri si poteci si din orice punct este mai puțin de 2 km pana in zona construita a satelor Luna de Sus, Gilau sau Somesu Rece si deci nu exista risc real de ratacire serioasa si e distanta mica pana la drumuri carosabile.

Invitam si presa si reprezentantii Primariei Gilau si Floresti si consilierii locali ai celor doua comune sa participe la aceasta tura, o buna ocazie de a discuta despre oportunitatea unor masuri pentru o mai buna gestionare a zonelor extravilane de tip paduri si pajisti de pe teritoriul comunelor, ca sa se conserve valorile naturale si sa le ofere un cadru placut de recreere, sport si odihna si locuitorilor si turistilor.

Tura pe jos din 31 august 2024 face parte din campania "Inelul Verde Metropolitan Clujean" - IVMC, care este una de advocacy avand ca scop protejarea si valorizarea naturii in zona metropolitana clujeana prin activare cetateneasca si persuadare a decidentilor, urmarind sa contribuie la combaterea si compensarea contextului actual de schimbari climatice, poluare, sedentarism, degradare a biodiversitatii, antropizarea masiva a peisajului si deficit de intelegere si contact om-natura.

Este un eveniment realizat in cadrul proiectului Reteaua pentru Natura Urbana, sustinut de BRD Groupe Societe Generale. De aceasta sustinere au beneficiat si vor beneficia si alte ture pe bicicleta si pe jos pe care CCN le va organiza in lunile urmatoare in cadrul acestei campanii. Tura este a sasea pe jos din acest an ( IVMC24 - TP06) si este complementara celor de alergare sau biciclistice.

Detalii despre organizator:
Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) www.ccn.ro și https://www.facebook.com/ccn.ro
Despre parteneri:
Societate Organizată Sustenabil (SOS) https://www.facebook.com/somesulnostru
Grupul civic Alergători Începători Cluj
Detalii despre initiativa IVMC se pot citi la:

Detalii despre aceasta tura apar si pe pagina de Facebook a evenimentului:
și paginile de Internet ale organizatorilor, cum ar fi www.ccn.ro și la

Cluj-Napoca, 27 august 2024

Radu Mititean
director executiv CCN

0744576836



Author: CCN
•8/21/2024 01:32:00 a.m.

PEDALAND LA SUD DE CLUJ:
TURA VELO IN 24 AUGUST LA LACUL MICESTI

Sambata 24 august 2024, cu plecare la ora 12:00 din p-ta Unirii, Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) va invita la o tura biciclistica cu caracter turistic dar si de prezentare si documentare pe teme de mediu si mobilitate, axata pe zona de la sud de Cluj-Napoca, peste platoul Feleacului, la Lacul Micesti, parte din campania IVMC - Inelul Verde Metropolitan Clujean.

Vom pedala in total circa 42 de km, o buna parte pe drumuri de pamant si portiuni de drum pietruit, in principiu fara dificultati tehnice semnificative dar cu un total de circa 900 metri diferenta de nivel in urcus, astfel ca este o tura de cicloturism care necesita o conditie fizica medie spre buna dar nu necesita abilitati mai avansate de deplasare cu bicicleta, fiind totusi nevoie de anumita experienta de deplasare pe drumuri nemodernizate. Pe ansamblu este o tura cu dificultate medie.

Plecarea va fi la finalul editiei lunare nr. 173 a Marsului Biciclistilor Clujeni, care are sosirea tot in p-ta Unirii in jurul orei 12:00 si despre care puteti afla detalii la adresa

Va fi o experienta de parcurgere, admirare si documentare sub aspect turistic, peisagistic, ecologic, biciclistic si urbanistic a unor zone la sud de Cluj-Napoca, trecand prin cartierul Andrei Muresanu si Borhanci, prin fosta livada, pe la complexul Aroma si pe la resortul Wonderland, apoi pe platoul Feleacului pedaland prin padure pana sub vf.Peana ( cel mai inalt din masivul Feleac si imprejurimile Clujului), coborand apoi la Lacul Micesti unde facem pauza si se poate face baie, revenind la final in Cluj-Napoca printr-o noua trecere peste culmea Feleacului pe la Moara de Vant si Ratul Penii si din nou prin padurea Faget pana la Sf.Ion, de unde traversam cart.Manastur pe la perifveria lui si revenim in Centru, pe inserat.

Va fi si prezentarea zonelor respective ca potential cicloturistic si ecologic, dar si documentarea starii mediului - ape, pajisti, paduri, depozitarea deseurilor, disciplina in constructii si alte aspecte.

Tura este deschisa oricarei persoane interesate, in varsta de cel putin 14 ani (dat fiind ca se desfasoara in parte pe drumuri publice clasificate) care are bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere. Se recomanda bicicleta cu structura de tip mountain bike, eventual trekking, pentru ca sunt portiuni mai lungi de urcus si cu pante mai mari. Nu ne nevoie de abilitati avansate de pedalat pe teren variat, dar sunt multi km de drum de pamant care poate fi pe alocuri mai spalat sau pietros sau denivelat, iar lungimea traseului si diferenta de nivel cere o conditie fizica cel putin medie, chiar daca vom pedala in ritm lejer si cu multe pauze.

Vremea se anunta fara precipitatii in timpul turei si calda, chiar caniculara, dar pot fi oricand si ploi chiar daca prognoza meteo estimeaza probabilitate redusa, astfel ca participantii trebuie sa aiba pelerina, imbracaminte pentru vreme mai rece sau cu vant, apa cel putin 2 litri / persoana, mancare si toate cele necesare in general unei excursii pe bicicleta de o zi, inclusiv o minima trusa medicala si tehnica ce include petece, pompa si camera de rezerva iar cei sub 16 ani vor trebui sa poarte casca. Toti participantii trebuie sa respecte integral legislatia rutiera.

Tura este gratuita, ca toate activitatile organizate de CCN pentru public in cei peste 30 de ani de activitate a asociatiei.

Organizatorii asigura doar ghidajul, de catre Clubul de Cicloturism "Napoca" (prin Radu Mititean, presedinte al Federatiei Biciclistilor din Romania, ghid de turism si autor de harti si ghiduri cicloturistice ale zonei, fost sef de echipa Salvamont) si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa se alature sau sa paraseasca grupul oricand, actiunea fiind in regim de manifestatie publica cu participare deschisa, fara evidenta nominala a participantilor, dat fiind ca este tot timpul la distanta mica de localitati ( max. 3 km pana la zone cu case) si se desfasoara pe drumuri publice sau oricum accesibile si cu mijloace auto, nu in zone izolate sau dificil de parcurs sau ce pun probleme semnificative din punct de vedere al accesului sau orientarii.

Tura face parte din campania "Inelul Verde Metropolitan Clujean" - IVMC, care este una de advocacy avand ca scop protejarea si valorizarea naturii in zona metropolitana clujeana prin activare cetateneasca si persuadare a decidentilor, urmarind sa contribuie la combaterea si compensarea contextului actual de schimbari climatice, poluare, sedentarism, degradare a biodiversitatii, antropizarea masiva a peisajului si deficit de intelegere si contact om-natura.

Campania IVMC este initiata de ONG-uri de mediu, grupuri civice informale si specialisti si isi propune sa implice si universitati, autoritati publice si alti stakeholderi. Tura velo din 24.08.2024 este a opta din acest an ( IVMC24 - TV08) , fiind organizate si alte asemenea ture cu bicicleta, dar si ture pe jos si ture in alergare.

Campania IVMC este derulata in 2024 de asociatiile Societate Organizata Sustenabil - SOS si Clubul de Cicloturism Napoca - CCN si grupul de initiativa civica Alergatori Incepatori Cluj si se coreleaza cu asemenea campanii dedicate naturii urbane si periurbane, derulate in alte zone din tara de alte ONG-uri din cadrul Retelei pentru Natura Urbana - RNU.

Aceasta tura velo din campania IVMC24 este un eveniment realizat in cadrul proiectului Reteaua pentru Natura Urbana, sustinut de BRD Groupe Societe Generale. De aceasta sustinere vor beneficia si alte ture pe bicicleta si pe jos pe care CCN le va organiza in lunile urmatoare in cadrul acestei campanii.

Detalii despre tura velo la Lacul Micesti din 24 august 2024 ( IVMC24 - TV08 ) si pe blogul CCN la adresa
si pe pagina Facebook a evenimentului
iar despre IVMC si organizatorii campaniei puteti citi pe www.ccn.ro in sectiunea ”despre noi” si pe pagina de Facebook a CCN https://www.facebook.com/ccn.ro
si cea a campaniei Inelul Verde Metropolitan Clujean

Radu Mititean
director executiv CCN

office@ccn.ro
0744576836




Author: CCN
•8/20/2024 11:17:00 p.m.


MARSUL BICICLISTILOR CLUJENI EDITIA 173

Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) organizeaza sambata 24 august 2024 a 173-a editie lunara a Marsului Biciclistilor Clujeni (MBC173), cu plecare la ora 10:00 din p-ta Unirii.

Sunt bineveniti orice locuitori ai zonei metropolitane clujene care au bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere. Participantii sub 16 ani trebuie sa poarte casca, asa cum prevede actuala legislatie.

Durata estimata a parcurgerii este de circa o ora si trei sferturi iar traseul este un circuit in zona centrala si pericentrala si cart. Manastur, Plopilor si Grigorescu, cu lungime de circa 16 km si diferenta de nivel destul de mica, astfel ca este accesibila oricui stie sa circule cu bicicleta, nefiind nevoie de anumit nivel de antrenament sau experienta sau anumite tipuri de bicicleta.

Traseul planificat: Piata Unirii - Str.R.Ferdinand - str. G.Dragalina - pista biciclete mal stang Somes din zona Pod Napoca pana la pod Garibaldi - str.G.Garibaldi - p-ta 14 Iulie - str.T.Grozavescu - str.E.Grigorescu - str. Donath - pista biciclete mal stang Somes paralel cu str. P.Ioan - pasarela Parcul Rozelor - mal Canalul Morii - str. Polopilor - str. Portile de Fier - str. Arinilor - al.Brates - Cl.Floresti - Nodul N - str. Bucium - str.Primaverii - str. Izlazului - str.Mogosoaia - str. I.Mester - str. Campului - str. Urcusului - str. Govora - Cl.Manastur - str.Otetului - str. Uzinei Electrice - str. Stadion - str. G.Cosbuc - pista biciclete Parcul Central - str. Emil Isac - str. P.Maior - p-ta L.Blaga - str. Republicii - str. A.Iancu - str. Universitatii - p-ta Unirii.

Evenimentul este din seria lunara de marsuri velo inceputa in septembrie 2007 in continuarea celei anuale incepute de CCN in 1998. CCN este o asociatie turistica, sportiva, civica si ecologista care promoveaza de peste 30 de ani utilizarea bicicletei in scop recreativ, turistic si utilitar. Evenimentul se defasoara sub egida Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR).

Aceasta editie a MBC are, ca majoritatea editiilor, o cvadrupla valenta - de socializare, de informare si educare, militanta / de protest si turistica / recreativa.

Astfel, Marsul Biciclistilor Clujeni este o ocazie de intalnire, cunoastere reciproca si pedalare in comun a biciclistilor, de incurajare a inceperii sau reinceperii pedalatului in oras pentru cei ce se simt in nesiguranta in traficul actual, de schimb de opinii si impresii, de aflare de informatii practice, de gasire de parteneri de excursii velo etc.

Este si o ocazie de a vedea noi rute / trasee velo prin oras care sunt favorabile biciclistilor sau cai de a evita segmente problematice prin lipsa infrastructurii velo si conditii de trafic motorizat intens, de a primi sfaturi practice privind deplasarea velo in oras, explicatii privind legislatia rutiera, de a afla despre proiecte de amenajari sau politici publice ale autoritatilor si perspective de evolutie a infrastructurii de interes biciclistic in Cluj-Napoca si in zona metropolitana, despre activitatile asociatiilor de biciclisti si alte asemenea.

Editia actuala are si o componenta turistica si recreativa. Astfel, ofera vizitarea pe bicicleta a unor zone din oras pe care destui clujeni nu le cunosc, sau de vizitare a Clujului in general pentru turisti sau alte persoane aflate in trecere prin Cluj, si pentru noii rezidenti veniti la facultate sau in interes de serviciu, si pentru clujenii plecati de multi ani din tara si reveniti in concediu / vacanta. De aceea traseul este axat si pe zona Centrului Istoric, dar si prin unele cartiere. Latura recreativa va fi oferita in principal de pedalarea prin Parcul Central ”Simion Barnutiu” si pe pistele de pe malul Somesului.

Nu in ultimul rand, editia 173 a Marsului Biciclistilor Clujeni are si componenta militanta, de a ocazie de a reaminti autoritatilor locale, publicului si presei nevoia promovarii utilizarii bicicletei ca mijloc cotidian de transport in oras, componenta esentiala a mobilitatii urbane durabile si alternativa viabila la transportul automobilistic, alaturi de transportul in comun si deplasarea pietonala.

Mai concret, participantii isi exprima din nou ingrijorarea fata de lipsa sau inadecvarea dezbaterilor publice a planurilor de noi infrastructuri de biciclete si fata de calitatea redusa a majoritatii pistelor de biciclete mai vechi si mai noi, existand uneori deficiente calitative grave la noile piste sau rastele si mentinandu-se nerezolvate unele probleme la pistele vechi, de la latimea insuficienta la lipsa de continuitate, de la marcaje si indicatoare rutiere lipsa, la cele neclare sau gresit amplasate, ce pun in pericol biciclistii si alti participanti la traficul rutier.

Insa dincolo de aceste probleme generale, MBC173 se doreste a fi si o actiune de protest tacut fata de nerezolvarea deficientelor de semnalizare rutiera pentru noile piste pentru biciclete de pe malul stang al Somesului, intre pasarela noua de la Parcul Rozelor si Podul Elisabeta, deficiente semnalate in repetate randuri si unde nu pare sa existe vreo preocupare de remediere.

Marsul Biciclistilor Clujeni editia 173 va fi continuat, pentru cei interesati, cu o excursie cicloturistica la Lacul Micesti, trecand prin Faget si pe platoul Feleacului, organizata tot de CCN si care incepe la ora 12:00 in Piata Unirii, la finalul MBC173 - detalii in evenimentul FB separat si pe www.ccn.ro.

Detalii despre MBC173 se pot gasi si pe www.ccn.ro la adresa
si pe pagina de facebook a evenimentului, la adresa:

Cluj-Napoca, 20 august 2024

Radu Mititean
director executiv CCN

0744-576836
office@ccn.ro





Author: CCN
•8/18/2024 09:09:00 p.m.

  

BIKE ROMANIA CAMP 2024 LA FINAL

O saptamana de cicloturism si drumetie
in m-tii Buzaului si Subcarpatii de Curbura


Clubul de Cicloturism NAPOCA (CCN) a incheiat a 26-a editie a actiunii de cicloturism si turism pedestru montan BIKE ROMANIA, care a vizat in acest an Muntii Buzaului si Subcarcatii de Curbura, cu baza pe valea Buzaului, la Pensiunea Galeata din Lunca Priporului. 

Timp de o sapte zile, membri CCN si apartinatori ai acestora au parcurs pe mountain bike-uri si pe jos drumuri forestiere, pastorale si de caruta si poteci din muntii Siriu, Podu Calului, Ivanetu si Penteleu si din portiuni din Subcarpatii de Curbura din judetul Buzau, zona ce adaposteste Geoparcul Tinutul Buzaului, numeroase situri Natura 2000 si alte arii naturale protejate. Nu a fost o simpla vacanta, ci si o munca voluntara de explorare,  testare si documentare a accesibilitatii cicloturistice si de drumetie pedestra a zonei, la 21 de ani dupa doua ture anterioare de documentare organziate de CCN in 2003 si altele in anii 90.

Printre obiectivele vizitate s-au numarat cascadele Pruncea si Garbea, lacurile Siriu, Vulturilor si Meledic, cele patru grupe de vulcani noroiosi ( Paclele Mari si Paclele Mici, Fierbatorile de la Berca si Fierbatorile de la Beciu ), carstul de sare de la Manzalesti cu falezele, canioanele si pesterile in sare din masivul de sare Meledic, schiturile rupestre din zona Alunis si Nucu (Agatonul Vechi si Agatonul Nou, Chilia lui Dionisie si Bisericuta lui Iosif, biserica rupestra de la Alunis), parcul de sculpturi de la Magura, Casa cu Blazoane de la Chiojdu, manastirile Gavanu si Ciolanu...

Pe langa aceste frumuseti si valori au fost insa constatate si documentate si aspecte ce afecteaza negativ mediul si turismul, precum circulatia necontrolata a mijloacelor motorizate in scop asa-zis "turistic" sau "sportiv" in ariile naturale protejate, proasta gestiune a deseurilor, incalcarea regulilor de urbanism prin construire haotica din punct de vedere al aspectului si amplasarii unor constructii, abandonarea unor case vechi de mare valoare etnografica, deficientele signalisticii pentru orientarea diverselor categorii de turisti ( marcaje trasee turistice montane nerefacute de multa vreme, panouri informative privind ariile naturale protejate scorojite si aproape ilizibile, marcaje nestandard si executate haotic, table indicatoare vandalizate...), starea foarte proasta a multor drumuri inclusiv judetene, poluarea peisagistica si a solului ramasa de la exploatarile petroliere, amenajarile hidrotehnice care ameninta Basca Mare ca unul dintre ultimele rauri de munte mari ce curg in stare apropiata de cea naturala, preturile absolut nerealiste si exagerate a unor oferte de agrement altminteri binevenite in zona (turism nautic, rafting, via ferrata).

Sutele de kilometri de track-uri inregistrate GPS vor servi pentru actualizarea evidentelor existente si a propunerilor de trasee cicloturistice in zona, care sa se integreze in viitoarea Retea Nationala de Trasee Cicloturistice Marcate din Romania (RoVelo), iar miile de fotografii realizate vor servi la pregatirea unor albume foto publice online prin care CCN va populariza in continuare superlativele turistice ale acestei zone.

CCN este o asociatie turistica sportiva civica si ecologista care militeaza de peste trei decenii pentru un om sanatos intr-un mediu sanatos, ca baze pentru o dezvoltare durabila a societatii, promovand in acest sens utilizarea bicicletei, turismul activ si sportul montan nemotorizat, protectia mediului si dezvoltarea societatii civile. Programul "Bike Romania" este derulat de CCN cu incepere din 1999, in fiecare an fiind vizata o alta zona din Carpatii Romanesti.

Cluj-Napoca, 18 august 2024

Radu Mititean
director executiv CCN
coordonator program "Bike Romania"