Author: CCN
•4/21/2022 10:15:00 a.m.

22 APRILE - ZIUA PAMANTULUI


22 Aprilie este ZIUA PAMANTULUI, o zi marcata la nivel mondial, care ar trebui sa constientizeze si mobilizeze cetatenii si autoritatile pe tema viitorului planetei noastre, a impactului activitatii omului asupra ecosistemului de care depinde de fapt viitorul nostru si pe care il afectam negativ tot mai puternic cu riscul de a compromite de fapt chiar viitorul speciei noastre.


Prima editie a Zilei Pamantului a fost in 1970, o epoca in care nu existau nicaieri in lume inca ministere si agentii de protectia mediului, legi de protectia mediului, constiinta ecologica, conceptul de dezvoltare durabila, constientizarea gravitatii impactului de mediu al activitatilor umane, si societatea se legana mental in paradigma eronata a dezvoltarii economice nelimitate, a iluziei ca ideea "omul lupta cu natura, o invinge si o transforma in folosul sau" este altceva decat o reteta de sinucidere colectiva...


In timp, Ziua Pamantului a inceput sa fie marcata in tot mai multe tari, devenind dupa 1990 un eveniment global, cu implicare a peste 180 de state, si avem o multitudine de preocupari, evenimente si conventii de mediu la nivel international, inclusiv un program ONU de profil si o pondere importanta a problemelor de mediu in "Obiectivele de dezvotare durabila" adoptate la nivel global pentru 2030. Insa Ziua Pamantului si scopul ei sunt in continuare de actualitate pentru ca, desi in majoritatea tarilor exista acum legislatie si autoritati de mediu, dincolo de situatia "pe hartie", realitatea este alarmanta.


Din pacate Ziua Pamantului trece si in 2022 destul de putin observata in Romania, unde din pacate initiativele in continuare vin mai mult de la ONG-uri, pe cand implicarea autoritatilor este sporadica si ramane la nivel simbolic, ca si cum tema nu ar mai fi de actualitate. Preocuparile de substanta ale autoritatilor romane par a fi in continuare maximizarea unor profituri politice si economice si mai putin grija pentru mediu, desi e demult dovedit ca tot ceea ce este bun pentru mediu e bun si pentru economie si societate si tot ce dauneaza mediului de fapt dauneaza omului inclusiv medical, economic si social, doar ca adesea efectele nu sunt imediate si nu sunt usor vizibile pentru marea masa a publicului, din cauza nivelului redus de informare si educatie pe teme de mediu.


Unii spun ca mediul nu trebuie sa fie o preocupare majora actuala, pentru ca am avut pandemia si acum avem razboiul.... Or, razboiul din apropierea Romaniei, desi e intens mediatizat si dezbatut sub raport politic, militar si economic, are un impact negativ de mediu urias direct si indirect, care e momentan aproape complet ignorat. Mai mult, sub pretextul adaparii economice la efectele razboiului economic de nivel international care a fost suprapus conflicului militar, sunt momentan suspendate sau abandonate mare parte din firavele masuri de reducere a impactului negativ de mediu ce fusesera agreate totusi la nivel international dupa decenii de eforturi, iar societatea nu constientizeaza cat de sinucigasa poate fi aceasta abordare pentru oameni daca se va continua in aceasta directie.


Tema "Zilei Pamantului" este in 2022 "Investiti in planeta noastra" - un mesaj de a constientiza ca cea mai importanta investitie trebuie sa fie in viitorul planetei tratata global, pentru ca si mediul este un tot unitar, nu e al unei tari, regiuni sau localitati, si degeaba isi protejeaza mai bine mediul o tara sau o zona, pentru ca poluarea atmosferei si apelor, depletia resurselor, modelele nesustenabile de activitati sociale si economice, distrugerea biodiversitatii, toate acestea sunt fenomene globale ce se propaga peste frontiere sau limite administrative sau culturale si necesita o abordare globala, si ca degeaba investim individual banii nostri pentru profitul propriu sau in propria educatie sau calitate a locuirii si degeaba investeste un guvern sau administratia unui oras in economia sau infrastructura din aria lui de responsabilitate sau in probleme sociale locale, daca la nivel international lucrurile merg in alta directie, pentru ca nu ai cum sa separi o localitate, regiune, tara sau continent de influenta situatiei globale de mediu care se rasfrange inexorabil si asupra celei economice, sociale, politice etc.


Clubul de Cicloturism Napoca a avut de-la lungul ultimelor trei decenii aproape in fiecare an diverse actiuni de Ziua Pamantului, in colaborare cu alte ONG-uri cu preocupari de mediu, atat pe linie de informare si educatie ecologica, cat si de promovare a mobilitatii durabile, caci o buna parte din impactul negativ de mediu al societatii umane este in ultimele decenii generat direct sau indirect de transporturi, iar o crestere a ponderii formelor de mobilitate cu impact de mediu redus - inclusiv deplasarea nemotorizata, cum e utilizarea bicicletei in scop de mobilitate urbana si in scop recreativ si turistic, poate aduce o contributie importanta la o orientare a omenirii spre o dezvoltare durabila.


Cateva detalii despre Ziua Pamantului si istoria ei, pe https://www.earthday.org/





, |
Bookmark and Share
This entry was posted on 4/21/2022 10:15:00 a.m. and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.