Author: CCN
•7/17/2023 06:59:00 p.m.

 

PEDALAND DE-A LUNGUL NADASULUI - TURA VELO 22 IULIE


Sambata 22 iulie 2023, cu plecare la ora 12:00 din Piata Unirii, Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) va invita la o tura biciclistica de verificare si documentare pe teme de mediu si mobilitate, axata pe valea Nadasului. Vom pedala pe malul drept al raului Nadas pana amonte de Suceagu, si vom reveni in Cluj pe malul stang, trecand prin Baciu, evitand aproape complet soseaua principala.


Va fi o experienta de parcurgere, descoperire si documentare a vaii Nadasului amonte de Cluj-Napoca, pana la Radaia si retur, sub aspect turistic, peisagistic, ecologic, biciclistic, urbanistic, cu prezentarea si testarea zonelor respective ca potential cicloturistic, dar si documentarea starii mediului - ape, pajisti, depozitarea deseurilor, disciplina in constructii si alte aspecte.


Tura este deschisa oricarei persoane interesate, in varsta de cel putin 14 ani (dat fiind ca se desfasoara partial si pe drumuri publice) care are bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere. Va avea o lungime totala de circa 30 km ( calculata din centrul Clujului, din Piata Unirii) si diferenta de nivel de circa 450 metri si se desfasoara pe drum asfaltat sau pietruit si unele portiuni de drum de pamant, fiind de dificultate medie spre usoara si accesibila si fara nivel semnificativ de antrenament. Se recomanda totusi bicicleta cu structura de tip mountain bike sau alt tip de bicicleta cu cauciucuri mai groase si mai multe viteze si un nivel cel putin mediu de abilitati de pedalat, putand exista si scurte portiuni de deplasare pe drum mai infundat de vegetatie sau spalat de ape avand in vedere caracterul partial explorativ, nu doar recreativ / turistic sau de prezentare, al acestei ture.


Participantii trebuie sa aiba apa, mancare, pelerina, haine pentru vreme mai rece sau cu vant si cele necesare in general unei excursii pe bicicleta de o zi, inclusiv o minima trusa medicala si tehnica ce include petece, pompa si camera de rezerva iar cei sub 16 ani vor trebui sa poarte casca. Tura este gratuita. Toti participantii trebuie sa respecte integral legislatia rutiera.


Organizatorii asigura doar ghidajul, de catre Clubul de Cicloturism "Napoca" (prin Radu Mititean, presedinte al Federatiei Biciclistilor din Romania, ghid de turism si autor de harti si ghiduri cicloturistice ale zonei) si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa se alature sau sa paraseasca grupul oricand, actiunea fiind in regim de manifestatie publica cu participare deschisa, fara evidenta nominala a participantilor, dat fiind ca este tot timpul la mica distanta de localitati si de o sosea principala, nu in zone izolate sau dificil de parcurs sau din punct de vedere al accesului sau oricentarii. Turul avand si caracter explorativ si de documentare si testare, poate implica si cautari sau modificari de traseu sau scurte portiuni mai noroioase sau prin vegetatie mai inalta sau care sa implice portiuni de impins bicicleta.


Tura face parte din seria de actiuni velo de tip "watchdog" de monitorizare a situatiei Somesului Mic si afluentilor lui intre Apahida si Gilau din campania Somes Verde Albastru 2023, urmand si in urmatoarele luni sa fie organizate noi asemenea ture deschise si publicului doritor.


Este si un mini-curs privind metodologia de monitorizare si documentare a problemelor de mediu si mobilitate, prin care cetatenii se pot implica voluntar, cu ajutorul unei biciclete si unui telefon smart cu capacitati foto si GPS ( cum am majoritatea) in identificare, documentare si apoi sesizare a autoritatilor, presei si comunicatii asupra problemelor care apar pe drumurile secundare si pe malul apelor in apropierea Clujului - depozitare ilegala de deseuri, blocarea accesului public, incalcarea normelor de urbanism, degradarea drumurilor si alte asemenea.


Turul velo va incepe la 12:00 din Piata Unirii (coltul cu Bd. Eroilor), la finalul editiei lunare iulie 2023 a Marsului Biciclistilor Clujeni (MBC 160). Traseul propus este din p-ta Unirii pe str. R.Ferdinand - str. G.Baritiu - Splaiul Independentei - bd.1 Decembrie 1918 - str. Gen. E. Grigorescu - str. Taietura Turcului - str. Somes - str. Siemens - drum de pamant paralel cu calea ferata - str. Cheile Baciului - str. Molidului - str. Bradetului ( prin fosta livada) - Suceagu - Radaia - str.Vanatorului - str. Vantului - str. Salcamului - str. Viilor - str. Alunis - str. Cometei - str. Neptun - str. Uranus - str. Saturn - str. Jupiter - str. Transilvaniei - Cl.Baciului - str. Taietura Turcului - str. Somes - str. Vantului - str. Vanatorului - str. Serpuitoare - Cetatuie - str.Cetatii - str.Crisan - str. Horea - bd. Ferdinand - p-ta Unirii.


Tura aceasta face parte din campania "Somesul - Culoar Verde-Albastru" editia 2023, derulata de Asociatia MiniMASS in parteneriat cu asociatiile Clubul de Cicloturism „Napoca” (CCN), Societate Organizata Sustenabil (SOS Someșul Nostru) si Clujul Sustenabil. Este un program care promoveaza culoarul Somesului Mic intre Apahida si Gilau ca ax verde si de mobilitate activa - o conexiune ecologica si peisagistica si un cadru pentru deplasare nemotorizata in zona metropolitana, cu impact redus de mediu si chiar cu efect pozitiv prin cresterea interesului comunitatii pentru apele de suprafata si starea lor si prevenirea deversarilor de deseuri si altor activitati cu impact negativ de mediu in si pe malul Somesului Mic si afluentilor lui.


Campania Somesul Culoar Verde - Albastru se afla in acest an la editia a 2-a si beneficiaza de sprijinul programului de finantare "Cu Apele Curate" derulat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezinta un apel la implicare in combaterea si prevenirea poluarii cu plastic a apelor Dunarii si afluentilor sai, adresat membrilor comunitatilor si autorităților publice din localitatile vizate.


Evenimentul Facebook aferent acestei ture velo de-a lungul Nadasului, din Cluj-Napoca pana la Radaia si retur, din 22 iulie, este la adresa:


https://www.facebook.com/events/641151374627567/


si se gaseste si pe site-ul CCN www.ccn.ro


Radu Mititean

director executiv CCN





, , , , , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 7/17/2023 06:59:00 p.m. and is filed under , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.