Author: CCN
•7/27/2023 07:11:00 p.m.

 

TUR VELO DE-A LUNGUL SOMESULUI MIC IN 29 IULIE

DE LA CLUJ LA LACUL FLORESTI


Sambata 29 iulie, Somes Delivery si Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) va invita la o tura cu bicicleta din Cluj-Napoca pana la Lacul Floresti si retur, cu plecare la ora 10:00 din zona intrarii in Parcul Etnografic "Romulus Vuia".


Va fi o experienta de pedalat si admirat de sus sau de pe mal cursul Somesului Mic, ca viitor culoar verde-albastru, sub aspect turistic, peisagistic, ecologic, urbanistic si de mobilitate urbana nemotorizata - pietonala si biciclistica, cu prezentarea si testarea zonelor respective ca potential cicloturistic, dar si documentarea starii mediului - ape, pajisti, depozitarea deseurilor si alte aspecte.


Strabatem si padurea Hoia si valoroasele pasuni cu arbori de la sud si vest de ea, amenintate de diverse proiecte imobiliare si de construire de noi drumuri modernizate, dar si imprejurimile lacului Floresti si delta din amonte, aflata sub asediul molozului si balastierelor.


Tura este gratuita si este deschisa oricarei persoane interesate, in varsta de cel putin 14 ani (dat fiind ca se desfasoara partial si pe drumuri publice). Este de dificultate medie, avand o lungime totala de circa 30 km si diferenta de nivel de circa 450 metri. Este astfel accesibila si fara nivel semnificativ de antrenament.


Toti participantii trebuie sa respecte integral legislatia rutiera, inclusiv obligatia sa poarte casca daca sunt in varsta de sub 16 ani si obligatia de a avea bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere ( sonerie, catadioptru rosu orientat spre spate etc.).


Participantii trebuie sa aiba apa, mancare, pelerina, haine pentru vreme mai rece sau cu vant si cele necesare in general unei excursii pe bicicleta de o zi, inclusiv o minima trusa medicala si tehnica ce include petece, pompa si camera de rezerva. Se recomanda bicicleta cu structura de tip mountain bike sau alt tip de bicicleta cu cauciucuri mai groase si mai multe viteze si un nivel cel putin mediu de abilitati de pedalat.


Tura se desfasoara la dus (20 km, cu multe pauze) pe drumuri predominant de pamant sau pietruit, pe culmea dintre Somes si Nadas si pe terasa malului stang al Somesului, si apoi pe malul raului si in continuare pe malul lacului Floresti, iar la intors spre Cluj-Napoca (10 km) predominant pe drum asfaltat sau pietruit, pe terasa malului stang al Somesului.


Organizatorii asigura doar ghidajul, de catre Clubul de Cicloturism "Napoca" (prin Radu Mititean, presedinte al Federatiei Biciclistilor din Romania, ghid de turism si autor de harti si ghiduri cicloturistice ale zonei) si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa se alature sau sa paraseasca grupul oricand, actiunea fiind in regim de manifestatie publica cu participare deschisa, fara evidenta nominala a participantilor, fiind tot timpul la mica distanta de localitati si de o sosea principala, nu in zone izolate sau dificil de parcurs sau din punct de vedere al accesului sau orientarii.


Mentionam ca turul poate implica si unele mici cautari sau modificari de traseu sau scurte portiuni mai noroioase sau mai infundate de vegetatie sau spalate de ape, avand in vedere caracterul partial explorativ si de documentare si testare, nu doar recreativ / turistic sau de prezentare, astfel ca pot exista inclusiv scurte portiuni de impins bicicleta si e planificata si o trecere prin vad a paraului Fenes.


Turul velo va incepe la 10:00 de pe str. Taietura Turcului in zona intrarii in Parcul Etongrafic ”Romulus Vuia” ( sectia in aer liber a Muzeului Etnografic), unde se poate ajunge cu bicicleta dinspre cart.Grigorescu pe str. Donath sau General E.Grigorescu, dinspre cart.Gruia pe str. Vantului sau dinspre Baciu sau Gara pe str. Masinistilor sau Corneliu Coposu. Se va continua prin sau pe la liziera padurii Hoia pana pe Dl. Traistei - in marginea platoului Dl.Melcului, si se va cobori apoi la str.Padurii aproape de Poligon. Exista posibilitatea ca unii participanti - de exemplu cei care locuiesc in Floresti sau care nu doresc sa pedaleze multi kilometri pe drumurile de pamant din Hoia si sub Dealul Melcului, sa astepte grupul pe str. Padurii din Floresti, in zona Poligonului, putin mai sus de barajul lacului de acumulare Floresti.


De asemenea, de aici din zona Poligonului, cei care nu doresc sa continue tura pe drumuri de pamant spre coada lacului Floresti, pot cobori si traversa pe baraj si apoi pot ajunge in Floresti sau pot pedala pe digul de pe malul drept al lacului Floresti direct pana la locatia celorlalte evenimente din cadrul ”Somes Delivery 2023 - Floresti Edition”


Turul velo in varianta completa este preconizat sa ajunga in jurul orei 14:30 pe malul drept al lacului de acumulare Floresti, ca participantii la tur sa poata lua parte la celelalte actiuni din cadrul SD23 Floresti - ture pe jos, cu caiacul, scaldat, dezbateri si prezentari etc.


Intoarcerea in grup organizat spre Cluj, pentru cei care nu decid sa se intoarca pe cont propriu, va fi cu plecare de pe malul lacului la 19:45 si se va face pe drumul asfaltat de pe terasa stanga a Somesului, pe langa Poligon, pe str. Padurii si apoi str. Donath, cu ajungere in Cluj in zona platoului de langa Cluj Arena cel tarziu in jurul orei 21:15.


Turul velo face parte din ansamblul de evenimente "Somes Delivery 2023 - Floresti edition despre care puteti citi detalii pe www.somesdelivery.ro si pe Facebook la https://www.facebook.com/events/797683478488605/


Turul se inscrie in programul "Somesul - Culoar Verde-Albastru" derulat de Asociatia MiniMASS ( Somes Delivery) in parteneriat cu asociatiile Clubul de Cicloturism „Napoca” (CCN), Societate Organizata Sustenabil (SOS Someșul Nostru) si Clujul Sustenabil. Este un program care promoveaza culoarul Somesului Mic intre Apahida si Gilau ca ax verde si de mobilitate activa - o conexiune ecologica si peisagistica si un cadru pentru deplasare nemotorizata in zona metropolitana, cu impact redus de mediu si chiar cu efect pozitiv prin cresterea interesului comunitatii pentru apele de suprafata si starea lor si prevenirea deversarilor de deseuri si altor activitati cu impact negativ de mediu in si pe malul Somesului Mic si afluentilor lui.


Campania Somesul Culoar Verde - Albastru se afla in 2023 la editia a 2-a si beneficiaza de sprijinul programului de finantare "Cu Apele Curate" derulat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezinta un apel la implicare in combaterea si prevenirea poluarii cu plastic a apelor Dunarii si afluentilor sai, adresat membrilor comunitatilor si autorităților publice din localitatile vizate.


Evenimentul Facebook aferent turei velo de-a lungul Somesului Mic, din Cluj-Napoca pana la lacul Floresti si retur, din 29 iulie, este la adresa:

https://www.facebook.com/events/810791577222000

si se gaseste si pe site-ul CCN www.ccn.ro si pe

https://ccncluj.blogspot.com/2023/07/tur-velo-de-lungul-somesului-mic-in-29.html


Cluj-Napoca, 27 iulie 2023


Radu Mititean

director executiv CCN




This entry was posted on 7/27/2023 07:11:00 p.m. and is filed under , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.