Author: CCN
•9/27/2023 11:33:00 p.m.

 

PEDALAND PE VALEA CAPUSULUI

- TURA VELO 30 SEPTEMBRIE


Sambata 30 septembrie 2023, cu plecare la ora 9:00 din Gilau, Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) va invita la o tura biciclistica de verificare si documentare pe teme de mediu si mobilitate, axata pe valea Capusului, ca afluent de stanga al Somesului Mic si culmile ce o strajuiesc spre nord, cu trecere prin Capusu Mic, Bedeciu, Ardeova si Dumbrava.


Vom pedala in total circa 65 de km, dintre care cea mai mare parte este pe drum de pamant sau inierbat sau pietruit - de caruta si tractor sau forestier, si doar cativa km de asfalt pe drum secundar, fara dificultati tehnice mari dar cu un total de circa 1200 metri diferenta de nivel in urcus, astfel ca este o tura de cicloturism stil MTB care necesita un nivel cel putin mediu de antrenament si experienta, inclusiv abilitati de pedalat pe drum mai denivelat sau abrupt, deci o tura cu dificultate medie spre ridicata ca tehnica si efort necesar.


Plecarea va fi din Gilau, de la DN1 la intersectia cu drumul care duce la trag, situata intre centrul localitatii si ramificatia spre Somesu Rece, Tarnita si Marisel, imediat langa canalul Somesului. Pana acolo se poate pedala din Cluj-Napoca sau aduce bicicleta cu mijloace motorizate. Traseul este in circuit, preconizandu-se intoarcerea la locul de plecare spre seara.


Va fi o experienta de parcurgere, descoperire si documentare sub aspect turistic, peisagistic, ecologic, biciclistic si urbanistic a vaii Capusului si versantului ei stang si a unor portiuni de culmi care o delimiteaza de bazinul Nadasului. Se va pedala o buna parte de drum prin padure, dar si printre pajisti si pe langa terenuri agricole.


Va fi si prezentarea si testarea zonelor respective ca potential cicloturistic, dar si documentarea starii mediului - ape, pajisti, depozitarea deseurilor, disciplina in constructii, practici agricole si alte aspecte.


Tura este deschisa oricarei persoane interesate, in varsta de cel putin 14 ani (dat fiind ca se desfasoara in parte pe drumuri publice) care are bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere. Se recomanda bicicleta cu structura de tip mountain bike si un nivel cel putin mediu de abilitati de pedalat si trebuie luat in calcul faptul ca ar putea fi si unele portiuni mai vegetate sau spalate sau erodate de drum de pamant si nu se pot exclude unele portiuni de impins bicicleta pentru depasit portiuni mai bolovanoase, noroioase sau erodate sau evitat balti mari si zone de noroaie si de cautare a variantei de drum mai accesibile la acest moment.


Participantii trebuie sa aiba pelerina, haine pentru vreme mai rece sau cu vant, apa, mancare si toate cele necesare in general unei excursii montane off-road pe bicicleta de o zi, inclusiv o minima trusa medicala si tehnica ce include petece, pompa si camera de rezerva iar cei sub 16 ani vor trebui sa poarte casca. Toti participantii trebuie sa respecte integral legislatia rutiera.


Tura este gratuita, ca toate activitatile organizate de CCN pentru public in cei peste 30 de ani de activitate a asociatiei.


Organizatorii asigura doar ghidajul, de catre Clubul de Cicloturism "Napoca" (prin Radu Mititean, presedinte al Federatiei Biciclistilor din Romania, ghid de turism si autor de harti si ghiduri cicloturistice ale zonei, fost sef de echipa Salvamont) si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa se alature sau sa paraseasca grupul oricand, actiunea fiind in regim de manifestatie publica cu participare deschisa, fara evidenta nominala a participantilor, dat fiind ca este tot timpul la distanta relativ mica de localitati si de drumuri carosabile, nu in zone izolate sau dificil de parcurs sau din punct de vedere al accesului sau orientarii.


Tura face parte din seria de actiuni velo de tip "watchdog" de monitorizare a situatiei Somesului Mic si afluentilor lui intre Apahida si Gilau din campania Somes Verde Albastru 2023, urmand si in urmatoarele luni sa fie organizate noi asemenea ture deschise si publicului doritor.


Este si un mini-curs privind metodologia de monitorizare si documentare a problemelor de mediu si mobilitate, prin care cetatenii se pot implica voluntar, cu ajutorul unei biciclete si unui telefon smart cu capacitati foto si GPS (cum am majoritatea) in identificare, documentare si apoi sesizare a autoritatilor, presei si comunitatii asupra problemelor care apar pe drumurile secundare si pe malul apelor in apropierea Clujului - depozitare ilegala de deseuri, blocarea accesului public, incalcarea normelor de urbanism, degradarea drumurilor, nerespectarea bunelor practici agricole si alte asemenea.


Tura aceasta face parte din campania "Somesul - Culoar Verde-Albastru" editia 2023, derulata de Asociatia MiniMASS in parteneriat cu asociatiile Clubul de Cicloturism „Napoca” (CCN), Societate Organizata Sustenabil (SOS Someșul Nostru) si Clujul Sustenabil. Este un program care promoveaza culoarul Somesului Mic intre Apahida si Gilau ca ax verde si de mobilitate activa - o conexiune ecologica si peisagistica si un cadru pentru deplasare nemotorizata in zona metropolitana, cu impact redus de mediu si chiar cu efect pozitiv prin cresterea interesului comunitatii pentru apele de suprafata si starea lor si prevenirea deversarilor de deseuri si altor activitati cu impact negativ de mediu in si pe malul Somesului Mic si afluentilor lui.


Campania Somesul Culoar Verde - Albastru se afla in acest an la editia a 2-a si beneficiaza de sprijinul programului de finantare "Cu Apele Curate" derulat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezinta un apel la implicare in combaterea si prevenirea poluarii cu plastic a apelor Dunarii si afluentilor sai, adresat membrilor comunitatilor si autorităților publice din localitatile vizate.


Detalii si pe www.ccn.ro pe blogul CCN la adresa

https://ccncluj.blogspot.com/2023/09/pedaland-pe-valea-capusului-tura-velo.html

si pe Facebook la adresa

https://www.facebook.com/events/3532570297011804/


Cluj-Napoca, 27 septembrie 2023

(Text actualizat in 29.09.2023)


Radu Mititean

director executiv CCN
, , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 9/27/2023 11:33:00 p.m. and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.