Author: CCN
•9/05/2023 10:42:00 p.m.

 

PEDALAND PE VALEA CALDA SI VALEA FEIURDENI

- TURA VELO 9 SEPTEMBRIE


Sambata 9 septembrie 2023, cu plecare la ora 8:30 din Piata Unirii, Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) va invita la o tura biciclistica de verificare si documentare pe teme de mediu si mobilitate, axata pe valea Calda si valea Feiurdeni, afluenti de stanga ai Somesului Mic din zona de la nord-est de Cluj-Napoca.


Vom pedala in total circa 67 de km, dintre care mare parte din portiunea in afara Clujului este pe drum de pamant si ceva portiuni limitate de asfalt si drum pietruit. Urmam drumuri secundare, fara dificultati tehnice si cu destule pauze de odihna si admirat peisajele, cu un total de circa 700 metri diferenta de nivel in urcus, astfel ca este accesibil si celor cu grad doar mediu de antrenament sau cu experienta sau abilitati mai reduse de pedalat pe drum nemodernizat, deci o tura cu dificultate tehnica redusa si medie ca efort necesar.


Va fi o experienta de parcurgere, descoperire si documentare sub aspect turistic, peisagistic, ecologic, biciclistic si urbanistic a vailor mentionate si a unor portiuni de culmi dintre ele, precum si a unor trasee prin Cluj-Napoca. Se va pedala fara portiuni de padure, mai mult prin pajisti si pe langa terenuri agricole, dar si pe langa lacurile din cart. Gheorgheni si prin viitorul Parc Est, pe langa aerodromul de la Dezmir si pe langa salba de lacuri de la Campenesti, unde in principiu vom avea si oportunitatea unei pauze de scaldat si admirat zonele umede, cu stufarisuri, pasari de apa si oaze de natura placute privirii...


Va fi si prezentarea si testarea zonelor respective ca potential cicloturistic, dar si documentarea starii mediului - ape, pajisti, depozitarea deseurilor, disciplina in constructii, practici agricole si alte aspecte.


Tura este deschisa oricarei persoane interesate, in varsta de cel putin 14 ani (dat fiind ca se desfasoara in buna parte pe drumuri publice) care are bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere. Se recomanda totusi bicicleta cu structura de tip mountain bike sau trekking sau macar "gravel" si un nivel totusi macar mediu de abilitati de pedalat, chiar daca nu se intrevad portiuni de deplasare pe drum accidentat sau de impins bicicleta, dar pot fi portiuni mai vegetate si chiar infundate de vegetatie sau scurte portiuni mai spalate sau erodate de drum de pamant si nu se pot exclude unele portiuni de impins bicicleta si de cautare a variantei de drum mai accesibile la acest moment.


Se anunta vreme buna, insorita si calduroasa. Totusi, participantii trebuie sa aiba pelerina, haine pentru vreme mai rece sau cu vant. Si evident apa, mancare si toate cele necesare in general unei excursii pe bicicleta de o zi, inclusiv o minima trusa medicala si tehnica ce include petece, pompa si camera de rezerva iar cei sub 16 ani vor trebui sa poarte casca. Toti participantii trebuie sa respecte integral legislatia rutiera.


Tura este gratuita, ca toate activitatile organizate de CCN pentru public in cei peste 30 de ani de activitate a asociatiei.


Organizatorii asigura doar ghidajul, de catre Clubul de Cicloturism "Napoca" (prin Radu Mititean, presedinte al Federatiei Biciclistilor din Romania, ghid de turism si autor de harti si ghiduri cicloturistice ale zonei) si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa se alature sau sa paraseasca grupul oricand, actiunea fiind in regim de manifestatie publica cu participare deschisa, fara evidenta nominala a participantilor, dat fiind ca este tot timpul la distanta relativ mica de localitati si de drumuri carosabile, nu in zone izolate sau dificil de parcurs sau din punct de vedere al accesului sau orientarii.


Pe traseu vor exista posibilitati de aprovizionare cu apa si mancare cand trecem prin satele Feiurdeni si Campenesti.


Tura face parte din seria de actiuni velo de tip "watchdog" de monitorizare a situatiei Somesului Mic si afluentilor lui intre Apahida si Gilau din campania Somes Verde Albastru 2023, urmand si in urmatoarele luni sa fie organizate noi asemenea ture deschise si publicului doritor.


Este si un mini-curs privind metodologia de monitorizare si documentare a problemelor de mediu si mobilitate, prin care cetatenii se pot implica voluntar, cu ajutorul unei biciclete si unui telefon smart cu capacitati foto si GPS (cum am majoritatea) in identificare, documentare si apoi sesizare a autoritatilor, presei si comunitatii asupra problemelor care apar pe drumurile secundare si pe malul apelor in apropierea Clujului - depozitare ilegala de deseuri, blocarea accesului public, incalcarea normelor de urbanism, degradarea drumurilor, nerespectarea bunelor practici agricole si alte asemenea.


Tura aceasta face parte din campania "Somesul - Culoar Verde-Albastru" editia 2023, derulata de Asociatia MiniMASS in parteneriat cu asociatiile Clubul de Cicloturism „Napoca” (CCN), Societate Organizata Sustenabil (SOS Someșul Nostru) si Clujul Sustenabil. Este un program care promoveaza culoarul Somesului Mic intre Apahida si Gilau ca ax verde si de mobilitate activa - o conexiune ecologica si peisagistica si un cadru pentru deplasare nemotorizata in zona metropolitana, cu impact redus de mediu si chiar cu efect pozitiv prin cresterea interesului comunitatii pentru apele de suprafata si starea lor si prevenirea deversarilor de deseuri si altor activitati cu impact negativ de mediu in si pe malul Somesului Mic si afluentilor lui.


Campania Somesul Culoar Verde - Albastru se afla in acest an la editia a 2-a si beneficiaza de sprijinul programului de finantare "Cu Apele Curate" derulat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezinta un apel la implicare in combaterea si prevenirea poluarii cu plastic a apelor Dunarii si afluentilor sai, adresat membrilor comunitatilor si autorităților publice din localitatile vizate.


Detalii si pe www.ccn.ro 

si pe Facebook la adresa

https://www.facebook.com/events/961780441572901


Cluj-Napoca, 5 septembrie 2023


Radu Mititean

director executiv CCNThis entry was posted on 9/05/2023 10:42:00 p.m. and is filed under , , , , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.