Author: CCN
•7/22/2024 10:31:00 p.m.

MARSUL BICICLISTILOR CLUJENI EDITIA 172

Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) organizeaza sambata 27 iulie 2024 a 172-a editie lunara a Marsului Biciclistilor Clujeni (MBC172), cu plecare la ora 10:00 din p-ta Unirii.

Sunt bineveniti orice locuitori ai zonei metropolitane clujene care au bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere. Participantii sub 16 ani trebuie sa poarte casca, asa cum prevede actuala legislatie.

Durata estimata a parcurgerii este de circa o ora si trei sferturi iar traseul este un circuit in zona centrala si pericentrala si cart. Marasti, Plopilor si Grigorescu, cu lungime de circa 15 km si diferenta de nivel neglijabila, astfel ca este accesibila oricui stie sa circule cu bicicleta, nefiind nevoie de anumit nivel de antrenament sau experienta sau anumite tipuri de bicicleta.

Traseul planificat: Piata Unirii - Bd. Eroilor - p-ta A. Iancu - Cl.Dorobantilor - str. P.Sandor - Bd.21 Decembrie 1989 - str. V. Alecsandri - str. I. Hossu - pista biciclete Parcul Central - str.G.Cosbuc - str. Stadion - str. Uzinei Electrice - Splaiul Independentei - pista biciclete mal drept al Somesului - pasarela peste Somes de la Parcul Rozelor - pista biciclete mal stang Somes din capat Grigorescu la podul Elisabeta - str. Emil Isac - str. P.Maior - p-ta L.Blaga - str. Napoca - p-ta Unirii - bd. R.Ferdinand - str. G.Baritiu - pod Elisabeta - str. G.Dragalina - p-ta M.Viteazu - str. Cuza Voda - p-ta. A. Iancu - p-ta St.cel Mare - pt-a Baba Novac - str. A. Iancu - str. Universitatii - p-ta Unirii.

Evenimentul este din seria lunara de marsuri velo inceputa in septembrie 2007 in continuarea celei anuale incepute de CCN in 1998. CCN este o asociatie turistica, sportiva, civica si ecologista care promoveaza de peste 30 de ani utilizarea bicicletei in scop recreativ, turistic si utilitar. Evenimentul se defasoara sub egida Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR).

Aceasta editie a MBC are, ca majoritatea editiilor, o cvadrupla valenta - de socializare, de informare si educare, militanta / de protest si turistica / recreativa.

Astfel, Marsul Biciclistilor Clujeni este o ocazie de intalnire, cunoastere reciproca si pedalare in comun a biciclistilor, de incurajare a inceperii sau reinceperii pedalatului in oras pentru cei ce se simt in nesiguranta in traficul actual, de schimb de opinii si impresii, de aflare de informatii practice, de gasire de parteneri de excursii velo etc.

Este si o ocazie de a vedea noi rute / trasee velo prin oras care sunt favorabile biciclistilor sau cai de a evita segmente problematice prin lipsa infrastructurii velo si conditii de trafic motorizat intens, de a primi sfaturi practice privind deplasarea velo in oras, explicatii privind legislatia rutiera, de a afla despre proiecte de amenajari sau politici publice ale autoritatilor si perspective de evolutie a infrastructurii de interes biciclistic in Cluj-Napoca si in zona metropolitana, despre activitatile asociatiilor de biciclisti si alte asemenea.

Editia actuala are si o consistenta componenta turistica si recreativa. Astfel, ofera vizitarea pe bicicleta a Clujului, si pentru turistii care sunt recent veniti / in trecere prin Cluj, si pentru noii rezidenti veniti la facultate sau in interes de serviciu, si pentru clujenii plecati de multi ani din tara si reveniti in concediu / vacanta. De aceea traseul este axat in mare parte pe zona Centrului Istoric, si in acest sens parcurge toate arterele importante din acesta, cu opriri pentru explicatii si fotografiere vizand atat ca si cladiri de patrimoniu si monumente istorice dar si locatii ale diverselor sedii de institutii de invatamant superior sau mediu, a sediilor unor autoritati publice, cladiri importante sportive si de birouri si alte puncte de interes. Latura recreativa va fi oferita in principal de pedalarea prin Parcul Central ”Simion Barnutiu” si pe pistele de pe cele doua maluri ale Somesului, din dreptul Parcului Rozelor si Parcului Sportiv ”Iuliu Hațieganu”.

Nu in ultimul rand, editia 172 a Marsului Biciclistilor Clujeni are si componenta militanta, de a ocazie de a reaminti autoritatilor locale, publicului si presei nevoia promovarii utilizarii bicicletei ca mijloc cotidian de transport in oras, componenta esentiala a mobilitatii urbane durabile si alternativa viabila la transportul automobilistic, alaturi de transportul in comun si deplasarea pietonala.

Mai concret, participantii isi exprima din nou ingrijorarea fata de lipsa sau inadecvarea dezbaterilor publice a planurilor de noi infrastructuri de biciclete si fata de calitatea redusa a majoritatii pistelor de biciclete mai vechi si mai noi, existand uneori deficiente calitative grave la noile piste sau rastele si mentinandu-se nerezolvate unele probleme la pistele vechi, de la latimea insuficienta la lipsa de continuitate, de la marcaje si indicatoare rutiere lipsa, la cele neclare sau gresit amplasate, ce pun in pericol biciclistii si alti participanti la traficul rutier.

Insa dincolo de aceste probleme generale, MBC172 se doreste a fi si o actiune de protest tacut fata de noul episod recent din seria de masuri ale autoritatilor locale clujene care afecteaza negativ interesele legitime ale biciclistilor, desi declarativ Primaria promoveaza utilizarea bicicletei, nu o descurajeaza, si dezvolta infrastructura velo, nu o desfiinteaza pe putina existenta. Este vorba in concret de desfiintarea, fara nici o consultare publica, a traversarilor pentru biciclete ce asigurau continuitatea pistei de biciclete de pe Calea Dorobantilor, subiect asupra caruia vom reveni.

Marsul Biciclistilor Clujeni editia 172 va fi continuat, pentru cei interesati, cu o excursie cicloturistica la Valea Fanatelor si Lacurile Campenesti, organizata tot de CCN si care incepe la ora 12:00 in Piata Unirii, la finalul MBC172 - detalii in evenimentul FB separat si pe www.ccn.ro . 

Detalii despre MBC172 se pot gasi si pe www.ccn.ro 
si pe pagina de facebook a evenimentului, la adresa:

Cluj-Napoca, 22 iulie 2024

Radu Mititean
director executiv CCN
0744-576836
office@ccn.ro





This entry was posted on 7/22/2024 10:31:00 p.m. and is filed under , , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.