Author: CCN
•7/11/2024 02:42:00 a.m.


ELECTRIC RIDE EDITIA A IV-A
TURA VELO LA FESTIVALUL ELECTRIC CASTLE IN 20-21 IULIE 2024

A patra editie a ELECTRIC RIDE va avea loc in perioada 20-21 iulie 2024, pentru incurajarea participantilor la festivalul Electric Castle sa se deplaseze din Cluj-Napoca la Bontida si retur pe bicicleta, contribuind astfel la decongestionarea traficului auto in zona si la un mediu mai curat, dar descoperind si intelegand valorile naturale din Zona Metropolitana Cluj, malurile Somesului, pajisti si paduri ce ofera frumoase si posibilitatil de recreere activa si mobilitate nemotorizata.

Vor fi doua ture velo ghidate, cu participarea gratuita, una lunga si una mai scurta si mai lejera. Ca premiu pentru aceasta contributie la binele social, din partea organizatorilor festivalului, primii 50 de participanti inscrisi ( total pentru cele doua ture) si care si parcurg in grupul ales traseul din Cluj-Napoca pana la Bontida pe bicicleta vor primi acces gratuit la festival pentru ziua de 20 iulie si primii 30 de inscrisi interesati si de innoptare in cort pana duminica 21 iulie vor primi acces gratuit in campingul festivalului.

Tura lunga incepe sambata 20 iulie in parcarea Selgros la ora 8:30 ( dar doritorii se pot deja alatura grupului la ora 8:00 in p-ta Unirii) si se va defasura in buna parte pe drumuri nemodernizate, in organizarea Clubului de Cicloturism "Napoca" (CCN) in parteneriat cu asociatia Societate Organizata Sustenabil (SOS) si grupul Alergatori Incepatori Cluj, va avea circa 55 km cu circa 650 m diferenta de nivel si va trece prin Sopor, prin satele Gheorgheni, Aiton, Cojocna, Corpadea, Gadalin si Jucu de Sus si va ajunge spre seara in Bontida, dupa o pauza la Cojocna de imbaiere si discutii despre ariile naturale protejate din zona. Ghidajul va fi asigurat de Radu Mititean, presedinte al Federatiei Biciclistilor din Romania, ghid de turism si autor de harti cicloturistice ale zonei

Tura mai directa si facila va fi cu plecarea in 20 iulie la ora 10:00, tot din parcarea Selgros, in organizarea asociatiilor miniMASS (Somes Delivery) si Clujul Sustenabil (CS) si va trece prin Dezmir, Apahida si Jucu de Sus. Ghidajul va fi asigurat de Marius Mornea de la asociatia Clujul Sustenabil.

Intoarcerea poate fi facuta si in seara de 20 iulie, inclusiv cu trenul, pentru cine nu doreste sa ramana peste noapte la Bontida. Returul oficial va fi duminica 21 iulie cu plecare la ora 11:00 de langa intrarea in campingul festivalului, varianta lunga de tura avand traseul propus de circa 40 km cu doar 150 metri diferenta de nivel de acesta data si cea mai mare parte din traseu pe drum modernizat, cu pauza de baie la Baile Cojocna si ruta prin Gadalin, Cojocna, Apahida si Dezmir, iar ruta de retur pentru cei ce au optat pentru varianta scurta va fi prin Rascruci, Jucu, Apahida si Dezmir.

Pentru participare la oricare dintre cele doua ture, indiferent daca doar pentru cea din 20 iulie, sau si pentru cea de intoarcere din 21 iulie, doritorii trebuie sa se inscrie online completand formularul la adresa:
cel tarziu pana miercuri 17 iulie ora 22:00

Minorii nu vor fi inscrisi separat, ci de catre adultul insotitor, prin pagini supliemntare dedicate acestei situatii in propriul formular de inscriere a adultului. Se recomanda participarea copiilor care au experienta anterioara pe trasee de acel tip ca lungime si diferenta de nivel si indeplinesc conditiile legale de pedalat pe drumuri publice si de participare la festival.

Beneficierea de accesul gratuit la festival, de campare gratuita si pentru transport bagaje (pentru cine opteaza pentru asemenea facilitati) se va asigura in limita locurilor disponibile, in ordinea inscrierilor online mentionate mai sus.

Accesul si participarea la festivalul ELECTRIC CASTLE editia 2024 si in camping se vor face desigur cu respectarea regulilor prevazute pentru toti participantii la festival, ce pot fi citite pe site-ul fesivalului la adresa:

Turele velo ghidate din cadrul Electric Ride editia a IV-a au caracter turistic dar si de prezentare si documentare pe teme de mediu, mobilitate si patrimoniu natural si cultural si sunt parte din campaniile Somes Culoar Verde-Albastru (SVA) respectiv Inelul Verde Metropolitan Clujean (IVMC).

Traseele turelor velo, inclusiv tura lunga din 20 iulie ce cuprinde si multe drumuri de pamant sau pietruite, nu au dificultati tehnice semnificative cauzate de rugozitatea suprafetei de rulaj si deci nu necesita abilitati tehnice avansate de deplasare cu bicicleta, dar cea lunga necesita o conditie fizica cel putin medie sau bicicleta asistata electric data fiind diferenta de nivel apreciabila si conditiile meteo probabile de canicula.

Traseele pot suferi unele modificari in functie de situatia meteo si de cazul in care, din cauza ploilor, unele portiuni de drum de pamant ar fi prea noroioase, cu risc de lipire de rotile bicicletelor, caz in care vom ocoli pe variante asfaltate acele sectiuni.

Turele sunt deschise oricarei persoane interesate, in varsta de cel putin 14 ani (dat fiind ca se desfasoara integral sau in parte pe drumuri publice clasificate) care are bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere. Vom pedala in ritm lejer si cu multe pauze. La tura lunga se recomanda bicicleta cu structura de tip mountain bike, eventual - dar mai putin recomandat - tip trekking sau gravel, dat fiind ca vor fi si urcari mai accentuate, portiuni mai lungi de urcus si cu pante mai mari si destul de multi kilometri de drum de pamant care poate fi ceva mai accidentat sau spalat.

Chiar daca este miezul verii, participantii trebuie sa aiba pelerina, imbracaminte pentru vreme mai rece sau cu vant, apa cel putin doi litri de persoana, iar cei pentru tura lunga obligatoriu si o minima trusa medicala si tehnica ce include petece, pompa si camera de rezerva si mancare si toate cele necesare in general unei excursii pe bicicleta de o zi. Participantii sub 16 ani vor trebui sa poarte casca la ambele ture si toti participantii trebuie sa respecte integral legislatia rutiera.

Cei care doresc sa campeze trebuie sa isi aduca propriul cort, salteluta, sac de dormit, dar organizatorii turelor pot asigura transportul acestor bagaje mari daca sunt predate la sediul asociatiei miniMASS pe str. Napoca nr. 2-4 ap. 58 in cursul zilei de vineri 19 iulie intre orele 10:00 si 19:00. Pentru participantii la tura scurta predearea se poate face si la locul si ora de inceput a acelei ture ( 20 iulie ora 10:00 in parcarea Selgros). Se asigura si transportul bagajelor la intoarcere, in 21 iulie.

Organizatorii asigura doar ghidajul si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa paraseasca grupul oricand, aceste deplasari velo fiind in regim de manifestatie publica, evidenta nominala a participantilor fiind in scopul asigurarii, pentru primii 50 inscrisi, a accesului gratuit la festival si respectiv la campare (pentru cei care opteaza si pentru asta), desigur cu conditia ca acesti participanti sa parcurga integral pe bicicleta traseul din Cluj-Napoca la Bontida in cele doua grupuri organizate, fapt ce va fi certificat de organizatori.

Traseele ambelor ture sunt tot timpul la distanta mica de localitati ( max. 5 km pana la zone cu case) si se desfasoara pe drumuri publice modernizate sau drumuri vicinale si de exploatare agricola apropiate de sate, prin pajisti si terenuri agricole si care nu prezinta risc de ratacire, nefiind in zone izolate, cum sunt cele montane, sau dificil de parcurs sau ce pun probleme din punct de vedere al accesului sau orientarii.

Tura lunga din 20-21.07.2024 face parte din campania "Inelul Verde Metropolitan Clujean" - IVMC si este a sasea din acest an ( IVMC24 - TV06), urmand sa mai fie organizate si alte asemenea ture cu bicicleta, dar si ture pe jos si ture in alergare. IVMC este o campanie de advocacy avand ca scop protejarea si valorizarea naturii in zona metropolitana clujeana prin activare cetateneasca si persuadare a decidentilor, urmarind sa contribuie la combaterea si compensarea contextului actual de schimbari climatice, poluare, sedentarism, degradare a biodiversitatii, antropizarea masiva a peisajului si deficit de intelegere si contact om-natura si este un eveniment realizat in cadrul proiectului Reteaua pentru Natura Urbana, sustinut de BRD Groupe Societe Generale.

Tura scurta din 20-21.07.2024 face parte din campania Somesul Culoar Verde - Albastru (SVA) initiata si organizata de Somes Delivery (Asociatia MiniMASS) in parteneriat cu asociatiile Clubul de Cicloturism „Napoca”, Societate Organizata Sustenabil (SOS Somesul Nostru) si Clujul Sustenabil.

Informarea GDPR privind prelucrarile de date cu caracter personal ale participatilor la tura poate fi accesata si descarcata la adresa:

Alte detalii despre turele velo ale ELECTRIC RIDE editia a IV-a sunt pe pagina Facebook a evenimentului si anume:
si pe site-urile si paginile de social media ale ONG-urilor organizatoare.
Despre campania IVMC puteti citi mai multe pe:

Radu Mititean
director executiv

office@ccn.ro
0744576836



This entry was posted on 7/11/2024 02:42:00 a.m. and is filed under , , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.