Author: CCN
•5/11/2011 11:32:00 p.m.
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675 RNPJFSP: 3561 / A / 1992
========================================

Invitatie la o noua dezbatere a proiectului
" NOUA RETEA DE TRASEE TURISTICE MONTANE marcate in judetul Cluj"

Clubul de Cicloturism "NAPOCA" (CCN) in colaborare cu Organizatia Studentilor pentru Turismul Romanesc (OST) invita cluburile montane si publicul clujean interesat vineri 13 mai 2011, de la ora 19:00, la Expo Transilvania, la o dezbatere pe tema proiectului noii Retele de Trasee Turistice Montane Marcate in judetul Cluj (RTTMM Cj). Intrarea este libera.

Va fi o urmare a seminarului pe aceasta tema derulat in 11 mai si se axeaza pe revizuirea actualei liste a traseelor marcate pentru turism pedestru in mutii Gilau-Muntele Mare, Bihor-Vladeasa, Trascau si Faget, pe raza judetului Cluj. Proiectul a fost initiat de Clubul de Cicloturism "Napoca" in 1998, alaturi de Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania - Filiala Cluj (ANSMR Cluj) si mai multe cluburi de turism montan si a fost definitivat intr-o prima versiune si inaintat Consiliului Judetean Cluj si Ministerului Turismului in anul 2002, insa autoritatile nu au dat pana acum niciun raspuns oficial, desi au existat runde de discutii.

Actuala lista a traseelor turistice marcate pentru drumetie montana la nivel national dateaza din 1978 si este depasita atat ca principii si conceptie, cat si ca si concordanta cu realitatea din teren. In judetul Cluj s-au demarat in 1997 discutii intre autoritati si cluburile de profil pentru actualizarea acestui sistem, dar autoritatile au intrerupt dezbaterea odata cu desfiintarea Comisiei Judetene de Omologare a Traseelor Turistice Montane Cluj (CJOTTM) si nu s-au mai aprobat si pus in practica decat cateva modificari punctuale in zona Cheile Turzii si Vladeasa, chestiunea ramanand pe ansamblu inca nerezolvata.

O mare parte din marcajele turistice din judetul Cluj sunt nerefacute de peste 10-15 ani si sunt in buna parte degradate sau disparute, respectivele trasee fiind acum pe lungi portiuni greu sau imposibil de urmarit pe teren pe baza semnelor de marcaj si indicatoarelor. Ar fi insa mare pacat ca autoritatile judetene si comunale, daca vor incepe in sfarsit sa isi respecte obligatiile legale de a finanta activitatea de marcaje, sau diverse organisme private interesate, sa aloce fonduri si sa inceapa actiuni in teren pentru refacerea traseelor conform retelei actuale, sau fara un plan de ansamblu aprobat, fara sa faca mai intai revizuirea lor, modificand si completand itinerariile aprobate in trecut, pentru a le pune in concordanta cu nevoile si situatia actuala si de perspectiva, incat sa fie adecvate si stabile in urmatoarele decenii.

Prezentarea si dezbaterea pe tema de marcaje se inscrie in programul CCN de promovare a turismului pedestru montan, si de asemenea in programul de promovare a participarii publice la luarea deciziilor, astfel incat hotararile de importanta pentru comunitate sa beneficieze de aportul de idei si de un consens si sprijin cat mai ridicat din partea organizatiilor si cetatenilor interesati.

Dezbaterea face parte din ciclul de manifestari "Zi-le de turism" editia 2011, organizata la Cluj-Napoca in perioada 9-14 mai. Detalii despre CCN in general si despre celelalte actiuni ale noastre in aceasta saptamana puteti gasi pe www.ccn.ro.

Va asteptam!

Radu Mititean
director executiv CCN
, , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 5/11/2011 11:32:00 p.m. and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.