Author: CCN
•9/24/2013 08:16:00 a.m.


Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca    web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836   e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675  RNPJFSP: 3561 / A / 1992
==========================================

APEL PUBLIC 2013 PENTRU PROMOVAREA BICICLETEI
lansat catre autoritatile locale clujene

Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) a lansat cu ocazia Saptamanii Europene a Mobilitatii 2013 un nou apel public catre Primarul si Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca pe tema facilitatilor pentru biciclete, pe care autoritatile clujene le promit de ani de zile dar fie nu le realizeaza, fie o fac cu grave deficiente calitative.

Apelul are rolul unei scrisori deschise si este lansat cu ocazia celei de-a 72-a editii a Marsului Biciclistilor Clujeni (seria lunara inceputa in septembrie 2007), fiind expresia nemultumirii noastre fata de modul cum Primaria trateaza problema mobilitatii urbane durabile in general si cea a circulatiei cu bicicleta in oras in special.

Lansam totodata si o actiune de strangere de semnaturi de sustinere a acestui apel, ca sa aratam ca textul sau nu reflecta doar dorinta "catorva duzini de frustrati de la CCN" cum si-a permis sa afirme o persoana importanta din Primarie.

Actiunea a inceput la standul CCN avut in Piata Unirii in 20-22 septembrie in cadrul "Transilvania Fest", si se va desfasura pe viitor la evenimente biciclistice organizate de CCN si mai ales "din om in om", fiind invitati biciclistii clujeni sa listeze, multiplice, dea prietenilor, colegilor, rudelor si venicilor textul apelului si formularul de tabel de semnaturi de sustinere si sa faca sa ne parvina cand tabelul s-a umplut, urmand ca la final de noiembrie sa le depunem oficial la Primarie.

Actiunea de strangere de semnaturi de sustinere se deruleaza clasic, prin tabele pe suport de hartie, cu semnatura olografa si datele de contact ale semnatarilor, pentru a nu mai da loc edililor sa lanseze eschive si acuze de tipul "semnatarii or fi luati din cartea de telefon". CCN nu va extrage, stoca sau prelucra sau utiliza in alt mod datele personale ale semnatarilor, tabelele urmand a fi doar colectate si depuse la Primarie.

Speram sa semneze acest apel cat mai multi clujeni care isi doresc un oras mai putin poluat si aglomerat, un oras al oamenilor, nu al masinilor.

RADU MITITEAN
director executiv CCN

STEFAN ROMAN
presedinte CCN

ANEXA:
Textul apelului 2013 catre autoritatile locale clujene pe tema promovarii bicicletei
====================================

A P E L 2013
către autorităţile locale
pentru promovarea utilizării bicicletei ca mijloc de transport în Cluj-Napoca

            Noi, cetăţeni ai municipiului Cluj-Napoca,
            dorind să avem un oraş cu un sistem modern de mobilitate urbană, axată cât mai puţin pe autoturisme şi cât mai mult pe transport public, deplasare pietonală şi circulaţie biciclistică,
            văzând că în ultimii ani Primăria clujeană a realizat concret pe linie de infrastructuri biciclistice extrem de putin din ce a promis (noi piste de calitate adecvata, proiectul de bike-sharing), ba chiar s-au si desfiintat cateva amenajari facute mai demult, iar puţinul realizat a fost foarte prost calitativ (de exemplu netesirea bordurilor la trecerile de biciclete de pe asa-zisa pista de pe Calea Dorobantilor, mentinerea de piste de biciclete pe trotuare, necombaterea ocuparii pistelor de catre pietoni si masini, nerefacerea marcajelor reprezentând unele spaţii de acumulare sau treceri pentru biciclete, păstrarea unor semnalizări rutiere greşite),
            constatând că proiectele elaborate par inadecvate dar Primaria refuza in continuare sa faca publice detaliile tehnice (de exemplu componenta de piste de biciclete din proiectul de bike-sharing) şi implementarea lor este mereu tergiversată (de exemplu adoptarea noului PUG, punerea în practică a proiectului de bike-sharing şi noi piste);
            remarcând că în continuare autorităţile locale manifestă insuficientă transparenţă şi nu respectă integral legislaţia de acces public la informaţii şi participare publică la luarea deciziilor,
            reiterând că bicicleta este o parte a soluţiei, fiind un vehicul ecologic, eficient energetic, suficient de comod şi rapid, care ocupă puţin spaţiu, nu face zgomot, nu emite noxe şi are un efect benefic asupra sănătăţii celor care îl folosesc în mod regulat,

SOLICITĂM DIN NOU
autorităţilor locale clujene:

1.         Realizarea unei reţele coerente de piste şi alte căi de comunicaţie specifice pentru biciclete în întregul oraş. Dar nu oricum, ci:
- de calitate adecvată (de exemplu respectând lăţimea de minim 1,50 metri pe sens plus spaţii de siguranţă, marcare şi semaforizare corespunzătoare, ridicarea maşinilor care le blochează etc.)
- care să nu ia din puţinul spaţiu ce a mai rămas pietonilor sau din spaţiile verzi (ci din cele folosite acum de maşini sau ocupate cu panouri publicitare, tonete etc.)
- care să se realizeze acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, nu unde e mai uşor sau ieftin (trebuind să se înceapă prin interconectarea zonelor de maxim interes, cum sunt zona centrală, principalele cartiere, zonele comerciale şi de agrement, marile unităţi de învăţământ şi industriale).

2.         Realizarea de rastele şi alte facilităţi adecvate de parcare în siguranţă a bicicletelor (în toate zonele de interes public, precum şi în cartierele de blocuri, campusurile universitare şi alte zone unde parcarea lor în siguranţă este acum o mare problemă);

3.         Deschiderea pentru traficul bicicletelor în ambele sensuri a străzilor care au la ora actuală regim de sens unic şi exceptarea bicicletelor de la diverse restricţii impuse autovehiculelor.

4.         Descurajarea utilizării autoturismelor, extinderea zonelor pietonale, implementarea adecvată a regulilor de aprovizionare şi acces pentru traficul greu, degajarea trotuarelor şi spaţiilor verzi de autovehicule şi construcţii şi redarea, către cetăţeni, a spaţiului public.

Apel lansat de Clubul de Cicloturism NAPOCA în 19 septembrie 2013 în Săptămâna Europeană a Mobilităţii (SEM), cu ocazia celei de-a 72-a ediţii a marşului lunar al bicicliştilor clujeni, deschis pentru semnare către toţi locuitorii municipiului Cluj-Napoca.   Contact CCN: 0744-576836, office@ccn.ro   www.ccn.ro  
==========================================

Linkuri la APEL si formularul de TABEL, in format electronic:



 
, , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 9/24/2013 08:16:00 a.m. and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.