Author: CCN
•6/29/2016 10:52:00 p.m.


Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca    web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836   e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675  RNPJFSP: 3561 / A / 1992
=================================

APUSENI FAMILY BIKE CAMP 2016 LA FINAL
Trei zile de cicloturism montan si drumetie in inima muntilor Trascau

Clubul de Cicloturism NAPOCA (CCN) a incheiat recent o noua editie a minitaberei anuale de turism montan biciclistic si pedestru APUSENI FAMILY BIKE CAMP, care a vizat in acest an muntii Trascau, cu baza la Roica, in comuna Intregalde.

Timp de trei zile, cei peste 60 de participanti, membri si simpatizanti CCN si apartinatori ai acestora, inclusiv multi copii, au parcurs trasee in inima muntilor Trascau si a sitului Natura 2000 omonim, majoritatea pe mountain bike-uri, impartiti pe echipe, vizand drumuri forestiere, pastorale si de caruta pe care le-au pedalat, testand si documentand ca accesibilitate cicloturistica in total peste 300 de km si urcand in total o diferenta de nivel de peste 5000 metri, iar altii au strabatut pe jos zeci de kilometri de poteci, verificand si starea marcajelor si amenajarilor turistice.

Printre obiectivele vizitate s-au numarat in primul rand superbele fenomene carstice ale zonei - Cheile Galdei, Cheile Galditei, Cheile Intregalde, Cheile Tecsestilor, Cheile Cetii, platoul Cimerna, cascade, doline, izbucuri, dar si valori istorice si etnografice. Nu au lipsit din itinerarii Poiana cu Narcise de la Necrileasa si cea de la Tecsesti, Piatra Cetii si Coltul Vintii, Gemenele si iezerul Ighiel...

Prin sate de munte precum Poiana Galdei, Intregalde, Tecsesti, Raicani, Modolesti, Ivanis, Ghioncani, Mogos, Mamaligani, Dealul Geoagiului, se mai pot intalni inca destule gospodarii traditionale, insa arhitectura populara si peisajul original sunt sub asediul parasirii, in catunele mai izolate, unde vechile constructii sunt abandonate, napadite de vegetatie si in curs de daramare, respectiv de invazia de betoane, azbociment, tabla si tigla coloarata strident in alte zone, unde e tot mai greu sa fotografiezi o casa traditionala.

Am remarcat starea relativ buna a majoritatii marcajelor pentru turismul pedestru - incomparabil mai buna decat in majoritatea zonelor din zona montana a judetului Cluj, de exemplu - asta si gratie implicarii Salvamontului Alba, Administratiei Sitului Natura 2000 Trascau si numerosilor voluntari mobilizati de cluburile de turism montan care au desfasurat in ultimii ani serii de tabere de refaceri de trasee turistice, in cadrul programului "Potecatorii", multumiri speciale fiind indreptate catre Clubul "Albamont" Alba Iulia, "Ecouri Verzi" Cluj-Napoca si "Trascau Corp" Zlatna.

Am avut prilejul sa constatam ca intensitatea taierilor de paduri pare mai redusa decat in masivul Gilau-Muntele Mare, fara e putea spune ca fenomenul taierilor ilegale nu ar mai fi o problema in Trascau, si am remarcat ca si gunoaiele aruncate in mediul natural in apropierea localitatilor sunt mai putine ca in alte zone, desi problema nu poate fi declarata rezolvata. Eolienele si microhidrocentralele nu au lovit natura in aceasta zona asa de puternic ca in alte masive, dar pseudoturismul de tip ATV / Enduro / Roving agreseaza si aceasta superba regiune.

In schimb, am documentat cu durere cum crestre oribila rana creata muntelui de exploatarea miniera Rosia-Poieni si cum natura si casele din zona sunt inghitite in continuare pas cu pas de apele acide si namolul plin de metale grele ale monstruosului iaz de decantare Valea Sesii, cu undele sale verzi si toxice din care se mai inalta, ca un ultim strigat de ajutor inabusit, turnul bisericii din fostul sat Geamana si arborii padurii pe care o inghide malul toxic.

Mini-tabara a avut, ca si in anii precedenti, si un rol formativ, unii participanti fiind mai putin experimentati sau chiar incepatori in domeniul turismului montan pe bicicleta sau pedestru, dar initiindu-se sau perfectionandu-se cu acest prilej. A avut si un rol de educatie biciclistica si montana pentru numerosii copii participanti, care, in ciuda varstei fragede, au facut si ei ture biciclistice de zeci de kilometri pe drumuri nemodernizate, dar si excursii montane pe jos, insotiti de regula de cate unul sau ambii parinti, iar multi au dormit in cort, s-au catarat pe stanci si au facut baie in rau alaturi de parinti, astfel ca actiunea si-a meritat denumirea de Family Bike Camp pentru ca a avut si un accentuat caracter de turism familial, cu participanti de la 2 la peste 80 de ani, pe langa caracterul de turism montan activ nemotorizat si ecologic si cel de documentare si testare.

Vremea capricioasa si micile aventuri nu au umbrit bucuria participantilor, dintre care unii au facut pe biciclete si o mare parte din distanta de la Cluj-Napoca la Roica si invers, rutele ajungand si prin masivele Gilau-Muntele Mare si Metaliferi.

Sutele de kilometri de track-uri inregistrate cu aparatura GPS si sutele de waypoint-uri vor servi pentru corectarea si actualizarea hartilor existente si formularea de propuneri de trasee cicloturistice in zona, care sa se integreze in viitoarea Retea Nationala de Trasee Cicloturistice Marcate din Romania (RNTCMR), iar miile de fotografii realizate vor servi la pregatirea unor proiectii publice de imagini prin care CCN va populariza in toamna acestui an superlativele turistice ale acestei zone.

Radu Mititean
director executiv CCN












, , , , , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 6/29/2016 10:52:00 p.m. and is filed under , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.