Author: CCN
•7/31/2024 09:30:00 p.m.

TURA GHIDATA GILAU - SOMESU RECE
pe jos, duminica 4 august, în cadrul campaniei de promovare a conceptului de
Inel Verde Metropolitan Clujean - IVMC

Duminica 4 august 2024, cu plecare la 9:40 din centrul Gilaului, va invitam la o noua tura pe jos, ghidata, de vizitare, prezentare si documentare a potentialului ecologic, peisagistic si de recreere, turism si sport in natura cu impact redus de mediu in zona metropolitana, de aceasta data in zona lacului Gilau si primei portiuni a Somesului Mic, in partea vestica a Zonei Metropolitane Cluj.

Actiunea este organizata de Clubul de Cicloturism ”Napoca” (CCN) in parteneriat cu asociatia Societate Organizata Sustenabil (SOS) si grupul civic Alergatori Incepatori Cluj, ca structuri initiatoare ale conceptului de ”Inel Verde Metropolitan Clujean” (IVMC).

Locul de intalnire si deci si punct de plecare este centrul Gilaului, pe platoul din fata Primariei, situata pe DN1 / E60 / str.1 Decembrie 1918 nr.237. Se poate ajunge din Cluj-Napoca si cu transportul public in comun, cu linia de autobuz M51 operata de CTP SA Cluj-Napoca, cu autobuzul cu plecare la ora 08:55 din statia "Bucium" (din cartierul Manastur, langa capatul tramvaielor, deci langa intersectia str. Bucuim cu str. Primaverii si Drumul Sf. Ioan, zona unde se poate ajunge usor si cu transportul public in comun dinspre cam toate cartierele Clujului) si se coboara la statia "Primaria Gilau Nord". A se vedea si https://ctpcj.ro/orare/pdf/orar_M51.pdf respectiv https://ctpcj.ro/orare/harta/M51.jpeg

Va fi un circuit cu lungime de circa 13 km si o diferenta totala de nivel in urcus de circa 400 metri, in mare parte pe poteci si drumuri de caruta (si ceva portiuni inevitabile de trotuare si alei pietonale si drum pietruit si asfaltat), deci tura este una usoara ca dificultate, nefiind portiuni accidentate / tehnice chiar daca ne propunem sa ajungem deasupra unor abrupturi stancoase ce domina lacul Somesul Cald respctiv Gilau, dar venind de pe platoul impadurit pana deasupra lor.

Prin urmare excursa este in principiu accesibila si celor cu nivel mai redus de antrenament si fara experienta sau cu abilitati mai reduse de drumetie. Fiind totusi o excursie in natura, participantii trebuie sa aiba incaltaminte comoda si mai solida, rucsac de tura, haine adecvate si pentru vreme mai rece, vant sau ploaie (inclusiv pelerina si sapca de soare), crema de soare, apa (cel putin 2 litri / persoana) si mancare pentru o excursie de o zi. Recomandam ca participantii sa aiba si costum de baie si prosop, pentru ca e posibil sa existe si oportunitate de scalda intr-un lac.

Pot fi si cateva portiuni limitate cu vegetatie mai deasa si traseu neclar sau urcare ceva mai abrupta, ce necesita grija pentru e evita zgarieturi, urzicaturi si impiedicat sau alunecat si deci julituri sau entorse, motiv pentru care recomandam bete de trekking, pantaloni lungi si bocanci, desi nu suntem efectiv in zona montana ci la periferia muntilor Gilaului.

Traseul pleaca de la Primaria Gilau, trece pe la castelul Rákóczi-Bánffy (recent dat in circuit turistic, situat in frumosul parc, zona in care a existat acum doua milenii un castru roman), pe care intentionam sa il vizitam (intrare in grup la ora 10:00), apoi continuam pana pe malul lacului Gilau in zona motelului omonim, si urcam in padurea Calau aflata pe malul stang al lacului Gilau, ajungem pe buza unor abrupturi stancoase deasupra lacului Somesul Cald si coboram aval de barajul lacului omonim, revenind apoi pe langa satul Somesu Rece si pe malul drept al lacului Gilau si apoi aval de baraj pe malul stang al canalului Somesului Mic, pana inapoi in Gilau, la intersectia DN1/E60 cu DJ 107P ( care duce spre satul Somesul Rece de unde se merge spre Tarnita si Marisel respectiv Racatau), iar in apropiere este statia de autobuz "Braniste Sud" de unde se poate lua autobuzul M51 spre Cluj (curse in jurul orei 19:00 sau 20:15) sau se revine spre centrul Gilaului (pentru cine a venit din Cluj cu autoturism sau cu bicicleta si a lasat-o la punctul de plecare).

Ca toate turele ghidate din campania IVMC si din campanii asemanatoare (cum este campania Somes Culoar Verde-Albastru - SVA), dincolo de latura de vizitare, prezentare si testare, este si aspectul de documentare si monitorizare ca potential de trasee de turism pedestru si cicloturism, urbanism, starea factorilor de mediu (cu accent pe ape, pajisti, păduri, arbori remarcabili și biodiversitate) și intervenții umane (deseuri, disciplina in constructii), urmand sa sesizam autoritatilor si presei eventuale constatari mai deosebite si sa aratam participantilor si cum pot ei face sesizari pe asemenea teme daca observa in viitor situatii nedorite de acest tip.

Tura este deschisa oricarei persoane interesate iar participarea este gratuita (dar fiecare participant trebuie sa isi suporte taxa de vizitare a Castelului Gilau, daca doreste sa faca acea vizita, respectiv costul deplasare la si de la Gilau, daca vine cu mijloace de transport public). Organizatorii asigura doar ghidajul (inclusiv prin ghid autorizat de turism, fost sef de echipa Salvamont si autor de ghiduri turistice ale zonei) si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa se alature sau sa paraseasca grupul oricand, actiunea fiind in regim de manifestatie publica cu participare deschisa, fara inscrieri sau evidenta nominala a participantilor, dat fiind ca traseul nu cuprinde portiuni tehnice / dificile, ca zona este nemontana si are o retea deasa de drumuri si poteci si din orice punct este mai puțin de 1 km pana in zona construita a satelor Gilau sau Somesu Rece si deci nu exista risc real de ratacire serioasa si e distanta mica pana la drumuri carosabile.

Invitam si presa si reprezentantii Primariei Gilau si consilierii locali ai com. Gilau sa participe la aceasta tura, o buna ocazie de a discuta despre oportunitatea unor masuri pentru o mai buna gestionare a zonelor extravilane de tip paduri si pajisti de pe teritoriul comunei Gilau, ca sa se conserve valorile naturale si sa le ofere un cadru placut de recreere, sport si odihna si locuitorilor si turistilor.

Tura pe jos din 4 august 2024 face parte din campania "Inelul Verde Metropolitan Clujean" - IVMC, care este una de advocacy avand ca scop protejarea si valorizarea naturii in zona metropolitana clujeana prin activare cetateneasca si persuadare a decidentilor, urmarind sa contribuie la combaterea si compensarea contextului actual de schimbari climatice, poluare, sedentarism, degradare a biodiversitatii, antropizarea masiva a peisajului si deficit de intelegere si contact om-natura.

Este un eveniment realizat in cadrul proiectului Reteaua pentru Natura Urbana, sustinut de BRD Groupe Societe Generale. De aceasta sustinere au beneficiat si vor beneficia si alte ture pe bicicleta si pe jos pe care CCN le va organiza in lunile urmatoare in cadrul acestei campanii. Tura este a cincea pe jos din acest an ( IVMC24 - TP05) si este complementara celor de alergare sau biciclistice.

Detalii despre organizator:
Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) www.ccn.ro și https://www.facebook.com/ccn.ro
Despre parteneri:
Societate Organizată Sustenabil (SOS) https://www.facebook.com/somesulnostru
Grupul civic Alergători Începători Cluj
Detalii despre initiativa IVMC se pot citi la:

Detalii despre aceasta tura apar si pe pagina de Facebook a evenimentului:
și paginile de Internet ale organizatorilor, cum ar fi www.ccn.ro și la

Cluj-Napoca, 31 iulie 2024

Radu Mititean
director executiv CCN

0744576836



, , , , , , , , |
Bookmark and Share
Author: CCN
•7/23/2024 03:26:00 a.m.

PEDALAND LA NORD-EST DE CLUJ
- TURA VELO IN 27 IULIE LA V. FANATELOR SI CAMPENESTI

Sambata 27 iulie 2024, cu plecare la ora 12:00 din p-ta Unirii, Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) va invita la o tura biciclistica cu caracter turistic dar si de prezentare si documentare pe teme de mediu si mobilitate, axata pe zona de la nord-est de Cluj-Napoca, prin Valea Fanatelor si Campenesti, parte din campania IVMC - Inelul Verde Metropolitan Clujean.

Vom pedala in total circa 45 de km, o buna parte pe drumuri de pamant si portiuni de drum pietruit, in principiu fara dificultati tehnice semnificative dar cu un total de circa 750 metri diferenta de nivel in urcus, astfel ca este o tura de cicloturism care necesita o conditie fizica medie spre buna dar nu necesita abilitati mai avansate de deplasare cu bicicleta, fiind totusi nevoie de anumita experienta de deplasare pe drumuri nemodernizate. Pe ansamblu este o tura cu dificultate medie.

Plecarea va fi la finalul editiei lunare nr. 172 a Marsului Biciclistilor Clujeni, care are sosirea tot in p-ta Unirii in jurul orei 12:00 si despre care puteti afla detalii la adresa

Va fi o experienta de parcurgere, admirare si documentare sub aspect turistic, peisagistic, ecologic, biciclistic si urbanistic a unor zone la nord-est de Cluj-Napoca, trecand prin cartierul Iris si pe la gura Vaii Chintaului, apoi urcand prin zona Magura pana pe Dl. Sf.Gheorghe, coborand in cartierul V.Fanatelor, urcand apoi pe sub rezervatia botanica Fanatele Clujului Coparsaie si La Craiu, pana pe culmea Dl.Bogomaia - Rignat, coborand apoi prin Fundeni la Campenesti, la lacuri, unde prospectam posibilitatile de imbaiere.

Intoarcerea este planificata din Campenesti zona Borom cu urcare peste dl. Rignat si coborare la catunul Valea Calda si de acolo urcare pe dl.Tigla pe sub zona rezervatiei faunistice de Orbeti si cu continuare pe dl. Pipa pana deasupra "Parcului Tineretului" (fosta tentativa de "Padurea Clujenilor") coborand prin aceasta si traversand apoi in Someseni, cu revenire in p-ta Unirii pe inserat.

Va fi si prezentarea zonelor respective ca potential cicloturistic si ecologic, dar si documentarea starii mediului - ape, pajisti, paduri, depozitarea deseurilor, disciplina in constructii si alte aspecte.

Tura este deschisa oricarei persoane interesate, in varsta de cel putin 14 ani (dat fiind ca se desfasoara in buna parte pe drumuri publice clasificate) care are bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere. Se recomanda bicicleta cu structura de tip mountain bike, eventual trekking sau gravel, pentru ca sunt portiuni mai lungi de urcus si cu pante mai mari. Nu ne nevoie de abilitati avansate de pedalat pe teren variat, dar sunt multi km de drum de pamant care poate fi pe alocuri mai spalat sau pietros sau denivelat, iar lungimea traseului si diferenta de nivel cere o conditie fizica cel putin medie, chiar daca vom pedala in ritm lejer si cu multe pauze.

Vremea se anunta fara precipitatii in timpul turei si calda, posibil chiar caniculara, dar pot fi oricand si ploi chiar daca prognoza meteo estimeaza probabilitate redusa, astfel ca participantii trebuie sa aiba pelerina, imbracaminte pentru vreme mai rece sau cu vant, apa cel putin 2 litri / persoana, mancare si toate cele necesare in general unei excursii pe bicicleta de o zi, inclusiv o minima trusa medicala si tehnica ce include petece, pompa si camera de rezerva iar cei sub 16 ani vor trebui sa poarte casca. Toti participantii trebuie sa respecte integral legislatia rutiera.

Tura este gratuita, ca toate activitatile organizate de CCN pentru public in cei peste 30 de ani de activitate a asociatiei.

Organizatorii asigura doar ghidajul, de catre Clubul de Cicloturism "Napoca" (prin Radu Mititean, presedinte al Federatiei Biciclistilor din Romania, ghid de turism si autor de harti si ghiduri cicloturistice ale zonei, fost sef de echipa Salvamont) si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa se alature sau sa paraseasca grupul oricand, actiunea fiind in regim de manifestatie publica cu participare deschisa, fara evidenta nominala a participantilor, dat fiind ca este tot timpul la distanta mica de localitati ( max. 3 km pana la zone cu case) si se desfasoara pe drumuri publice, nu in zone izolate sau dificil de parcurs sau ce pun probleme semnificative din punct de vedere al accesului sau orientarii.

Tura face parte din campania "Inelul Verde Metropolitan Clujean" - IVMC, care este una de advocacy avand ca scop protejarea si valorizarea naturii in zona metropolitana clujeana prin activare cetateneasca si persuadare a decidentilor, urmarind sa contribuie la combaterea si compensarea contextului actual de schimbari climatice, poluare, sedentarism, degradare a biodiversitatii, antropizarea masiva a peisajului si deficit de intelegere si contact om-natura.

Campania IVMC este initiata de ONG-uri de mediu, grupuri civice informale si specialisti si isi propune sa implice si universitati, autoritati publice si alti stakeholderi. Tura velo din 27.07.2024 este a saptea din acest an ( IVMC24 - TV07) , fiind organizate si alte asemenea ture cu bicicleta, dar si ture pe jos si ture in alergare.

Campania IVMC este derulata in 2024 de asociatiile Societate Organizata Sustenabil - SOS si Clubul de Cicloturism Napoca - CCN si grupul de initiativa civica Alergatori Incepatori Cluj si se coreleaza cu asemenea campanii dedicate naturii urbane si periurbane, derulate in alte zone din tara de alte ONG-uri din cadrul Retelei pentru Natura Urbana - RNU.

Aceasta tura velo din campania IVMC24 este un eveniment realizat in cadrul proiectului Reteaua pentru Natura Urbana, sustinut de BRD Groupe Societe Generale. De aceasta sustinere vor beneficia si alte ture pe bicicleta si pe jos pe care CCN le va organiza in lunile urmatoare in cadrul acestei campanii.

Detalii despre tura velo la Valea Fanatelor si Campenesti din 27 iulie 2024 ( IVMC24 - TV07 ) si pe blogul CCN la adresa
si pe pagina Facebook a evenimentului
iar despre IVMC si organizatorii campaniei puteti citi pe www.ccn.ro in sectiunea ”despre noi” si pe pagina de Facebook a CCN https://www.facebook.com/ccn.ro
si cea a campaniei Inelul Verde Metropolitan Clujean

Radu Mititean
director executiv CCN
office@ccn.ro
0744576836





Author: CCN
•7/22/2024 10:31:00 p.m.

MARSUL BICICLISTILOR CLUJENI EDITIA 172

Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) organizeaza sambata 27 iulie 2024 a 172-a editie lunara a Marsului Biciclistilor Clujeni (MBC172), cu plecare la ora 10:00 din p-ta Unirii.

Sunt bineveniti orice locuitori ai zonei metropolitane clujene care au bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere. Participantii sub 16 ani trebuie sa poarte casca, asa cum prevede actuala legislatie.

Durata estimata a parcurgerii este de circa o ora si trei sferturi iar traseul este un circuit in zona centrala si pericentrala si cart. Marasti, Plopilor si Grigorescu, cu lungime de circa 15 km si diferenta de nivel neglijabila, astfel ca este accesibila oricui stie sa circule cu bicicleta, nefiind nevoie de anumit nivel de antrenament sau experienta sau anumite tipuri de bicicleta.

Traseul planificat: Piata Unirii - Bd. Eroilor - p-ta A. Iancu - Cl.Dorobantilor - str. P.Sandor - Bd.21 Decembrie 1989 - str. V. Alecsandri - str. I. Hossu - pista biciclete Parcul Central - str.G.Cosbuc - str. Stadion - str. Uzinei Electrice - Splaiul Independentei - pista biciclete mal drept al Somesului - pasarela peste Somes de la Parcul Rozelor - pista biciclete mal stang Somes din capat Grigorescu la podul Elisabeta - str. Emil Isac - str. P.Maior - p-ta L.Blaga - str. Napoca - p-ta Unirii - bd. R.Ferdinand - str. G.Baritiu - pod Elisabeta - str. G.Dragalina - p-ta M.Viteazu - str. Cuza Voda - p-ta. A. Iancu - p-ta St.cel Mare - pt-a Baba Novac - str. A. Iancu - str. Universitatii - p-ta Unirii.

Evenimentul este din seria lunara de marsuri velo inceputa in septembrie 2007 in continuarea celei anuale incepute de CCN in 1998. CCN este o asociatie turistica, sportiva, civica si ecologista care promoveaza de peste 30 de ani utilizarea bicicletei in scop recreativ, turistic si utilitar. Evenimentul se defasoara sub egida Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR).

Aceasta editie a MBC are, ca majoritatea editiilor, o cvadrupla valenta - de socializare, de informare si educare, militanta / de protest si turistica / recreativa.

Astfel, Marsul Biciclistilor Clujeni este o ocazie de intalnire, cunoastere reciproca si pedalare in comun a biciclistilor, de incurajare a inceperii sau reinceperii pedalatului in oras pentru cei ce se simt in nesiguranta in traficul actual, de schimb de opinii si impresii, de aflare de informatii practice, de gasire de parteneri de excursii velo etc.

Este si o ocazie de a vedea noi rute / trasee velo prin oras care sunt favorabile biciclistilor sau cai de a evita segmente problematice prin lipsa infrastructurii velo si conditii de trafic motorizat intens, de a primi sfaturi practice privind deplasarea velo in oras, explicatii privind legislatia rutiera, de a afla despre proiecte de amenajari sau politici publice ale autoritatilor si perspective de evolutie a infrastructurii de interes biciclistic in Cluj-Napoca si in zona metropolitana, despre activitatile asociatiilor de biciclisti si alte asemenea.

Editia actuala are si o consistenta componenta turistica si recreativa. Astfel, ofera vizitarea pe bicicleta a Clujului, si pentru turistii care sunt recent veniti / in trecere prin Cluj, si pentru noii rezidenti veniti la facultate sau in interes de serviciu, si pentru clujenii plecati de multi ani din tara si reveniti in concediu / vacanta. De aceea traseul este axat in mare parte pe zona Centrului Istoric, si in acest sens parcurge toate arterele importante din acesta, cu opriri pentru explicatii si fotografiere vizand atat ca si cladiri de patrimoniu si monumente istorice dar si locatii ale diverselor sedii de institutii de invatamant superior sau mediu, a sediilor unor autoritati publice, cladiri importante sportive si de birouri si alte puncte de interes. Latura recreativa va fi oferita in principal de pedalarea prin Parcul Central ”Simion Barnutiu” si pe pistele de pe cele doua maluri ale Somesului, din dreptul Parcului Rozelor si Parcului Sportiv ”Iuliu Hațieganu”.

Nu in ultimul rand, editia 172 a Marsului Biciclistilor Clujeni are si componenta militanta, de a ocazie de a reaminti autoritatilor locale, publicului si presei nevoia promovarii utilizarii bicicletei ca mijloc cotidian de transport in oras, componenta esentiala a mobilitatii urbane durabile si alternativa viabila la transportul automobilistic, alaturi de transportul in comun si deplasarea pietonala.

Mai concret, participantii isi exprima din nou ingrijorarea fata de lipsa sau inadecvarea dezbaterilor publice a planurilor de noi infrastructuri de biciclete si fata de calitatea redusa a majoritatii pistelor de biciclete mai vechi si mai noi, existand uneori deficiente calitative grave la noile piste sau rastele si mentinandu-se nerezolvate unele probleme la pistele vechi, de la latimea insuficienta la lipsa de continuitate, de la marcaje si indicatoare rutiere lipsa, la cele neclare sau gresit amplasate, ce pun in pericol biciclistii si alti participanti la traficul rutier.

Insa dincolo de aceste probleme generale, MBC172 se doreste a fi si o actiune de protest tacut fata de noul episod recent din seria de masuri ale autoritatilor locale clujene care afecteaza negativ interesele legitime ale biciclistilor, desi declarativ Primaria promoveaza utilizarea bicicletei, nu o descurajeaza, si dezvolta infrastructura velo, nu o desfiinteaza pe putina existenta. Este vorba in concret de desfiintarea, fara nici o consultare publica, a traversarilor pentru biciclete ce asigurau continuitatea pistei de biciclete de pe Calea Dorobantilor, subiect asupra caruia vom reveni.

Marsul Biciclistilor Clujeni editia 172 va fi continuat, pentru cei interesati, cu o excursie cicloturistica la Valea Fanatelor si Lacurile Campenesti, organizata tot de CCN si care incepe la ora 12:00 in Piata Unirii, la finalul MBC172 - detalii in evenimentul FB separat si pe www.ccn.ro . 

Detalii despre MBC172 se pot gasi si pe www.ccn.ro 
si pe pagina de facebook a evenimentului, la adresa:

Cluj-Napoca, 22 iulie 2024

Radu Mititean
director executiv CCN
0744-576836
office@ccn.ro





Author: CCN
•7/11/2024 02:42:00 a.m.


ELECTRIC RIDE EDITIA A IV-A
TURA VELO LA FESTIVALUL ELECTRIC CASTLE IN 20-21 IULIE 2024

A patra editie a ELECTRIC RIDE va avea loc in perioada 20-21 iulie 2024, pentru incurajarea participantilor la festivalul Electric Castle sa se deplaseze din Cluj-Napoca la Bontida si retur pe bicicleta, contribuind astfel la decongestionarea traficului auto in zona si la un mediu mai curat, dar descoperind si intelegand valorile naturale din Zona Metropolitana Cluj, malurile Somesului, pajisti si paduri ce ofera frumoase si posibilitatil de recreere activa si mobilitate nemotorizata.

Vor fi doua ture velo ghidate, cu participarea gratuita, una lunga si una mai scurta si mai lejera. Ca premiu pentru aceasta contributie la binele social, din partea organizatorilor festivalului, primii 50 de participanti inscrisi ( total pentru cele doua ture) si care si parcurg in grupul ales traseul din Cluj-Napoca pana la Bontida pe bicicleta vor primi acces gratuit la festival pentru ziua de 20 iulie si primii 30 de inscrisi interesati si de innoptare in cort pana duminica 21 iulie vor primi acces gratuit in campingul festivalului.

Tura lunga incepe sambata 20 iulie in parcarea Selgros la ora 8:30 ( dar doritorii se pot deja alatura grupului la ora 8:00 in p-ta Unirii) si se va defasura in buna parte pe drumuri nemodernizate, in organizarea Clubului de Cicloturism "Napoca" (CCN) in parteneriat cu asociatia Societate Organizata Sustenabil (SOS) si grupul Alergatori Incepatori Cluj, va avea circa 55 km cu circa 650 m diferenta de nivel si va trece prin Sopor, prin satele Gheorgheni, Aiton, Cojocna, Corpadea, Gadalin si Jucu de Sus si va ajunge spre seara in Bontida, dupa o pauza la Cojocna de imbaiere si discutii despre ariile naturale protejate din zona. Ghidajul va fi asigurat de Radu Mititean, presedinte al Federatiei Biciclistilor din Romania, ghid de turism si autor de harti cicloturistice ale zonei

Tura mai directa si facila va fi cu plecarea in 20 iulie la ora 10:00, tot din parcarea Selgros, in organizarea asociatiilor miniMASS (Somes Delivery) si Clujul Sustenabil (CS) si va trece prin Dezmir, Apahida si Jucu de Sus. Ghidajul va fi asigurat de Marius Mornea de la asociatia Clujul Sustenabil.

Intoarcerea poate fi facuta si in seara de 20 iulie, inclusiv cu trenul, pentru cine nu doreste sa ramana peste noapte la Bontida. Returul oficial va fi duminica 21 iulie cu plecare la ora 11:00 de langa intrarea in campingul festivalului, varianta lunga de tura avand traseul propus de circa 40 km cu doar 150 metri diferenta de nivel de acesta data si cea mai mare parte din traseu pe drum modernizat, cu pauza de baie la Baile Cojocna si ruta prin Gadalin, Cojocna, Apahida si Dezmir, iar ruta de retur pentru cei ce au optat pentru varianta scurta va fi prin Rascruci, Jucu, Apahida si Dezmir.

Pentru participare la oricare dintre cele doua ture, indiferent daca doar pentru cea din 20 iulie, sau si pentru cea de intoarcere din 21 iulie, doritorii trebuie sa se inscrie online completand formularul la adresa:
cel tarziu pana miercuri 17 iulie ora 22:00

Minorii nu vor fi inscrisi separat, ci de catre adultul insotitor, prin pagini supliemntare dedicate acestei situatii in propriul formular de inscriere a adultului. Se recomanda participarea copiilor care au experienta anterioara pe trasee de acel tip ca lungime si diferenta de nivel si indeplinesc conditiile legale de pedalat pe drumuri publice si de participare la festival.

Beneficierea de accesul gratuit la festival, de campare gratuita si pentru transport bagaje (pentru cine opteaza pentru asemenea facilitati) se va asigura in limita locurilor disponibile, in ordinea inscrierilor online mentionate mai sus.

Accesul si participarea la festivalul ELECTRIC CASTLE editia 2024 si in camping se vor face desigur cu respectarea regulilor prevazute pentru toti participantii la festival, ce pot fi citite pe site-ul fesivalului la adresa:

Turele velo ghidate din cadrul Electric Ride editia a IV-a au caracter turistic dar si de prezentare si documentare pe teme de mediu, mobilitate si patrimoniu natural si cultural si sunt parte din campaniile Somes Culoar Verde-Albastru (SVA) respectiv Inelul Verde Metropolitan Clujean (IVMC).

Traseele turelor velo, inclusiv tura lunga din 20 iulie ce cuprinde si multe drumuri de pamant sau pietruite, nu au dificultati tehnice semnificative cauzate de rugozitatea suprafetei de rulaj si deci nu necesita abilitati tehnice avansate de deplasare cu bicicleta, dar cea lunga necesita o conditie fizica cel putin medie sau bicicleta asistata electric data fiind diferenta de nivel apreciabila si conditiile meteo probabile de canicula.

Traseele pot suferi unele modificari in functie de situatia meteo si de cazul in care, din cauza ploilor, unele portiuni de drum de pamant ar fi prea noroioase, cu risc de lipire de rotile bicicletelor, caz in care vom ocoli pe variante asfaltate acele sectiuni.

Turele sunt deschise oricarei persoane interesate, in varsta de cel putin 14 ani (dat fiind ca se desfasoara integral sau in parte pe drumuri publice clasificate) care are bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere. Vom pedala in ritm lejer si cu multe pauze. La tura lunga se recomanda bicicleta cu structura de tip mountain bike, eventual - dar mai putin recomandat - tip trekking sau gravel, dat fiind ca vor fi si urcari mai accentuate, portiuni mai lungi de urcus si cu pante mai mari si destul de multi kilometri de drum de pamant care poate fi ceva mai accidentat sau spalat.

Chiar daca este miezul verii, participantii trebuie sa aiba pelerina, imbracaminte pentru vreme mai rece sau cu vant, apa cel putin doi litri de persoana, iar cei pentru tura lunga obligatoriu si o minima trusa medicala si tehnica ce include petece, pompa si camera de rezerva si mancare si toate cele necesare in general unei excursii pe bicicleta de o zi. Participantii sub 16 ani vor trebui sa poarte casca la ambele ture si toti participantii trebuie sa respecte integral legislatia rutiera.

Cei care doresc sa campeze trebuie sa isi aduca propriul cort, salteluta, sac de dormit, dar organizatorii turelor pot asigura transportul acestor bagaje mari daca sunt predate la sediul asociatiei miniMASS pe str. Napoca nr. 2-4 ap. 58 in cursul zilei de vineri 19 iulie intre orele 10:00 si 19:00. Pentru participantii la tura scurta predearea se poate face si la locul si ora de inceput a acelei ture ( 20 iulie ora 10:00 in parcarea Selgros). Se asigura si transportul bagajelor la intoarcere, in 21 iulie.

Organizatorii asigura doar ghidajul si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa paraseasca grupul oricand, aceste deplasari velo fiind in regim de manifestatie publica, evidenta nominala a participantilor fiind in scopul asigurarii, pentru primii 50 inscrisi, a accesului gratuit la festival si respectiv la campare (pentru cei care opteaza si pentru asta), desigur cu conditia ca acesti participanti sa parcurga integral pe bicicleta traseul din Cluj-Napoca la Bontida in cele doua grupuri organizate, fapt ce va fi certificat de organizatori.

Traseele ambelor ture sunt tot timpul la distanta mica de localitati ( max. 5 km pana la zone cu case) si se desfasoara pe drumuri publice modernizate sau drumuri vicinale si de exploatare agricola apropiate de sate, prin pajisti si terenuri agricole si care nu prezinta risc de ratacire, nefiind in zone izolate, cum sunt cele montane, sau dificil de parcurs sau ce pun probleme din punct de vedere al accesului sau orientarii.

Tura lunga din 20-21.07.2024 face parte din campania "Inelul Verde Metropolitan Clujean" - IVMC si este a sasea din acest an ( IVMC24 - TV06), urmand sa mai fie organizate si alte asemenea ture cu bicicleta, dar si ture pe jos si ture in alergare. IVMC este o campanie de advocacy avand ca scop protejarea si valorizarea naturii in zona metropolitana clujeana prin activare cetateneasca si persuadare a decidentilor, urmarind sa contribuie la combaterea si compensarea contextului actual de schimbari climatice, poluare, sedentarism, degradare a biodiversitatii, antropizarea masiva a peisajului si deficit de intelegere si contact om-natura si este un eveniment realizat in cadrul proiectului Reteaua pentru Natura Urbana, sustinut de BRD Groupe Societe Generale.

Tura scurta din 20-21.07.2024 face parte din campania Somesul Culoar Verde - Albastru (SVA) initiata si organizata de Somes Delivery (Asociatia MiniMASS) in parteneriat cu asociatiile Clubul de Cicloturism „Napoca”, Societate Organizata Sustenabil (SOS Somesul Nostru) si Clujul Sustenabil.

Informarea GDPR privind prelucrarile de date cu caracter personal ale participatilor la tura poate fi accesata si descarcata la adresa:

Alte detalii despre turele velo ale ELECTRIC RIDE editia a IV-a sunt pe pagina Facebook a evenimentului si anume:
si pe site-urile si paginile de social media ale ONG-urilor organizatoare.
Despre campania IVMC puteti citi mai multe pe:

Radu Mititean
director executiv

office@ccn.ro
0744576836