Author: CCN
•10/17/2010 04:16:00 p.m.
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675 RAF: 48 / PJ / 1992
====================================

ACTIUNI DE PROMOVARE A UTILIZARII BICICLETEI
IN RANDUL COPIILOR INSTITUTIONALIZATI

Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) a derulat, in parteneriat cu Complexul de Servicii destinat Protectiei Copilului nr. 1 din subordinea DGASPC Cluj, in data de sambata 16 octombrie 2010, o serie de actiuni de promovare a utilizarii bicicletei ca mijloc de mobilitate urbana in radul copiilor institutionalizati, incluzand prezentari cu imagini, o instruire practica, donarea unor biciclete si organizarea unei plimbari ghidate cu bicicleta prin oras.

Manifestarile au debutat la ora 10:00 cu o prezentare cu imagini in fata mai multor zeci de copii de toate varstele de la Complexul din Cluj-Napoca, str. Eremia Grigorescu nr. 37 (fostul Centru "Prichindel"). Pe parcursul unei ore interesante, directorul CCN Radu Mititean a ilustrat fotografic tipurile de biciclete si domenii de folosire, avantajele utilizarii bicicletei ca mijloc de transport cu rol utilitar si recreativ, probleme si solutii, cu evidentierea celor care se regasesc concret si in Cluj-Napoca la ora actuala sau sunt in pregatire.

Actiunile au intrat apoi in etapa in aer liber. In curtea Complexului s-a facut distribuirea catre copiii participanti de materiale informative, cum ar fi un extras din Codul Rutier cuprinzand regulile de circulatie cu bicicleta pe drumurile publice si o sinteza a avantajelor folosirii bicicletei, dupa care a urmat ca punct culminant predarea oficiala a opt biciclete, procurate, reparate si oferite ca donatie de Vlad Sancraian, unul dintre inimosii tineri membri ai CCN.

Pentru ca bicicletele donate sa fie cat mai utile copiilor, sub toate aspectele, au urmat si prezentari verbale si demonstratii si exercitii practice legate de utilizarea bicicletei, cum ar fi alegerea bicicletei de dimensiuni potrivite, reglarea inaltimii seii, verificarea franelor, umflarea rotilor, repararea penelor de cauciuc, dar si idei, norme legale importante si reguli nescrise utile in circulatia in siguranta prin traficul urban.

"Lectori" au fost membrii si simpatizantii CCN participanti, iar "material didactic" cele 8 biciclete donate, dar si cele care existau deja in patrimoniul Complexului, acestea avand astfel parte in mod gratuit de o verificare si de mici lucrari de reparatii si intretinere, facute in prezenta si cu ajutorul copiilor, astfel incat ei sa poata fi capabili pe viitor sa se implice in mentenanta bicicletelor, element esential si pentru un impact durabil al actiunilor, dar si pentru dezvoltarea responsabilitatii si abilitatilor practice si sociale ale acestor copii.

Faza finala a actiunii a constat intr-o deplasare comuna pe biciclete prin oras, la inceputul dupa-amiezii. Grupul de copii, insotit de personal al Complexului si de reprezentantii CCN, a pedalat pe traseul str. E.Grigorescu - str. G.Enescu - p-ta 14 iulie - str. Bartok Bela - str.Lacului si au trecut pasarela peste Somes, plimbandu-se apoi pe pista de biciclete de pe malul Somesului si din Parcul Rozelor, revenind in final la Complex tot pe traseul mentionat, cu satisfactia unei iesiri reusite ce i-a incantat mult pe copii.

La incheierea actiunii, initiatorul si artizanul donatiei de biciclete, Vlad Sancraian, a declarat: "Ma bucur ca am reusit sa `punem pe roti` aceste biciclete si in felul acesta sa le facem o bucurie copiilor. In ciuda vremii mai urate de afara, zambetele si entuziasmul lor au facut ziua frumoasa si plina de emotie. Toate acestea nu ar fi fost posibile fara bunavointa celor care au donat bicicletele pentru reconditionare: Mihaela si Mihai Constatinescu, Claudia Pilca, Marcel Giurgea, Constantin Gozman si Ciprian Stoica. De asemenea vreau sa le multumesc colegilor de la Clubul de Cicloturism "Napoca" si Clubul Alpin Roman - Sectia Universitara Cluj, care m-au ajutat cu transportul si cu unele componente necesare."

"Reusita acestei actiuni este o mare satisfactie pentru noi si ne bucuram ca am gasit atata deschidere din partea conducerii si personalului Complexului de Servicii destinat Protectiei Copilului", a spus o alta membra CCN participanta la actiune, Voichita Bodea, iar vicepresedintele CCN Luciana Pavel, care a venit purtandu-si pe bicicleta si fiica de doi ani, si-a exprimat aprecierea fata de modul pozitiv cum a evoluat abordarea copiilor institutionalizati si speranta ca aceasta colaborare de succes va continua si pe viitor.

Actiunile se inscriu si in campania “Velorutia Romana” derulata la Cluj-Napoca de CCN ca partener local al Asociatiei “Bate Saua” Bucuresti, sub egida Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR) si cu sprijinul GEF-SGP, vizand promovarea utilizarii bicicletei ca mijloc de transport cu rol utilitar si recreativ, in aceasta perioada avand loc, printre altele, numaratori de trafic biciclistic, studii prin aplicarea de chestionare la biciclisti, elevi, studenti si comercianti, dar si pregatirea de noi proiectii foto si marsuri ale biciclistilor clujeni.

Cluj-Napoca, 17.10.2010

DIRECTOR EXECUTIV,
Radu Mititean
, , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 10/17/2010 04:16:00 p.m. and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.