Author: CCN
•9/09/2015 01:30:00 a.m.


Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca    web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836   e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675  RNPJFSP: 3561 / A / 1992
=================================

TABARA DE TURISM MONTAN RETEZAT 2015 LA FINAL

Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN), a finalizat o noua saptamana de turism pedestru montan, desfasurata de aceasta data in masivul Retezat, cu baza in corturi la lacul Bucura, unul dintre cele mai frumoase locuri de campare din Carpatii romanesti. Cei 14 participanti, cu varste de la 6 la 60 de ani, au avut parte zilnic de trasee de drumetie in circuit prin inima parcului national, ocazii de a intalni animale ocrotite, de a fotografia plante rare, de a admira peisaje superbe, de a isi antrena trupul si mintea prin stancariile si jnepenisurile Retezatului si de a isi limpezi privirea in nenumaratele lui lacuri glaciare, dar si de a cunoaste problemele de mediu si amenintarile la adresa naturii.

Traseele ne-au dus peste varfuri precum Peleaga, Papusa, Retezat, Judele, Slavei, Custura, Bucura... pe la lacuri precum Pietrele, Stanisoara, Ghimpele, Bucura, Ana, Lia, Viorica, Florica, Zanoaga, Taul Portii... prin sei precum Curmatura Bucurei, Saua Retezatului, Saua Stanisoara, Poarta Bucurei... refugii si cabane precum Pietrele, Gentiana, Bucura, Zanoaga, Gura Apelor, Poiana Pelegii... fiind strabatute in total peste 100 km de poteci cu peste 5000 metri diferenta de nivel in urcus, o buna "scoala a muntelui" pentru cei mai incepatori si frumoase revederi cu natura montana pentru cei mai "veterani".

Am remarcat vizibila prezenta in teren a salvamontistilor dar absenta personalului administratiei parcului national, relativa curatenie din inima muntelui fata de alte zone alpine intens frecventate de turisti in Carpati, starea precara a multor marcaje turistice si panouri informative si discordanta dintre hartile turistice si realitatea din teren cu privire la poteci si marcaje, agresiunile la adresa naturii prin taieri abuzive de padure si microhidrocentrale si captari de ape in zonele periferice ale masivului, starea destul de precara a multor drumuri si infundarea multor poteci, procentul mare de turisti straini, multitudinea de marmote dar raritatea caprelor negre si alte bune si rele care caracterizeaza turismul si starea mediului din Retezatul Mare.

Tabara "Retezat 2015" face parte din cadrul programului "Montana" de turism pedestru montan in Carpatii romanesti derulat de Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) de peste 20 de ani, ca activitate secundara, suplimentar fata de programele de promovare e bicicletei, si alturi de programe de protectia mediului si de promovare a sporturilor montane si sectorului neguvernamental. CCN este o asociatie turistica, sportiva, civica si ecologista care militeaza de peste doua decenii pentru un om sanatos intr-un mediu sanatos, rezultand o dezvoltare durabila a societatii.

RADU MITITEAN
director executiv CCN














, , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 9/09/2015 01:30:00 a.m. and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.