Author: CCN
•5/23/2024 03:09:00 a.m.
ZIUA EUROPEANA A PARCURILOR

24 mai este Ziua Europeana a Parcurilor (EDoP) - o zi dedicata ariilor naturale protejate din Europa, pentru a atrage atentia asupra importantei lor pentru protectia mediului, fiind la nivelul continentului ( nu doar a Romaniei) inca insuficiente cantitativ (ca suprafata totala) si calitativ (ca nivel de protectie asigurat pentru natura) si cu un serios deficit in materie de interconectare (culoare ecologice care sa asigure comunicarea speciilor, esentiala pentru diversitatea genetica si rezilienta populatiilor de plante si animale).

EDoP a fost instituita in 1999 de Federatia EUROPARC cu ocazia implinirii a 90 de ani de la crearea primelor parcuri nationale din Europa ( 9 parcuri in Suedia, in 1909). Detalii la https://www.europarc.org/managing-parks/european-day-of-parks/

Tema specifica a EDoP in 2024 este "votati pentru natura!" cu referire la alegerile pentru Parlamentul European, in ideea ca este important ca europarlamentarii alesi sa fie persoane informate si interesate pe tema naturii si nevoii de protectie a ei, pentru ca altminteri va fi dificil pentru statele membre UE si pentru Comisia Europeana si Consiliul European sa adopte politici de protectia naturii daca Parlamentul European nu le sustine. Si pentru alegerile locale si parlamentare din 2024 in Romania si in alte tari in care au loc alegeri nationale si locale este improtant ca cei alesi sa fie preocupati si dispusi sa acorde importanta necesara protectiei naturii.

Contrar aparentei create de denumirea evenimentului, Ziua Europeana a Parcurilor nu se refera doar la parcurile nationale si cele naturale ( existand in Romania la ora actuala 13 nationale - primul infiintat fiind PN Retezat in 1935 - si 16 naturale), ci la toate categoriile de arii naturale protejate, termenul fiind ales pentru o mai simpla comunicare publica, dar si pentru ca importanta parcurilor nationale si naturale este primordiala.

In Romania, conform legislatiei actuale (OUG 57/2007) in afara de parcuri nationale si naturale mai avem urmatoarele categorii de arii naturale protejate: rezervatii stiintifice, rezervatii naturale, rezervatii ale biosferei, monumente ale naturii, situri naturale ale patrimoniului natural universal, geoparcuri, zone umede de importanta internationala, situri de importanta comunitara, arii speciale de conservare, arii de protectie speciala avifaunistică ( ultimele trei categorii fiind cunoscute ca "situri Natura 2000") si arii naturale protejate de interes local sau judetean.

CCN este o asociatie turistica, sportiva, civica si ecologista pentru care ariile naturale protejate sunt un subiect important si o preocupare constanta. Printe altele, CCN a reusit obtinerea declararii a 13 noi zone naturale protejate in zona montana a jud. Cluj ( Decizia CJC 147/1994), a publicat materiale pe tema ariilor protejate, s-a implicat in elaborarea proiectelor de plan de management si regulament pentru acestea si este membru in Consiliul Consultativ de Administrare a Parcului Natural Apuseni (CCA al PNAP).

Cluj-Napoca, 23 mai 2024

Radu Mititean
director executiv CCN

office@ccn.ro
0744576836





, , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 5/23/2024 03:09:00 a.m. and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.