Author: CCN
•10/14/2024 02:40:00 a.m.

MARSUL BICICLISTILOR CLUJENI EDITIA 175

Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) organizeaza sambata 19 octombrie 2024 a 175-a editie lunara a Marsului Biciclistilor Clujeni (MBC175), cu plecare la ora 10:00 din p-ta Unirii.

Sunt bineveniti orice locuitori ai zonei metropolitane clujene care au bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere. Participantii sub 16 ani trebuie sa poarte casca, asa cum prevede actuala legislatie.

Durata estimata a parcurgerii este de circa o ora si trei sferturi iar traseul este un circuit in zona centrala si cea de nord, nord-est si est orasului, prin cart. Dambul Rotund, Iris si Marasti si zona pericentrala, cu lungime de circa 15 km si diferenta de nivel limitata, astfel ca este accesibila oricui stie sa circule cu bicicleta, nefiind nevoie de nivel semnificativ de antrenament sau experienta sau anumite tipuri de bicicleta.

Traseul planificat: Piata Unirii - str. R.Ferdinand - str. Horea - str. D. Prodan - str. Caracal - str. Decebal - str. I.Coroianu - str. Traian - str. Decebal - str. Caii Ferate - p-ta Garii - str. Giordano Bruno - str. Simion Balint - str. Jean Jaures - str. Maramuresului - str. Sanatoriului - str. Doinei - str. Aron Florian - str. Viile Nadasel - str. Odobesti - str. Oasului - str. Postavarul - str. N.Romanul - str.Nadasel - parcul Armatura - str. Oasului - podul Rasaritului - str. Parcul Feroviarilor - str. Marasesti - str. Paris - str. Pitesti - Cl.Dorobantilor - str. Progresului - str. Venus - str. Baladei - str.Semenicului - str. A. Suciu - str. T.Mosoiu - str. Posada - p-ta Baba Novac - str. A. Iancu - str. Universitatii - p-ta Unirii.

Evenimentul este din seria lunara de marsuri velo inceputa in septembrie 2007 in continuarea celei anuale incepute de CCN in 1998. CCN este o asociatie turistica, sportiva, civica si ecologista care promoveaza de peste 30 de ani utilizarea bicicletei in scop recreativ, turistic si utilitar. Evenimentul se defasoara sub egida Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR).

Aceasta editie a MBC are, ca majoritatea editiilor, o cvadrupla valenta - de socializare, de informare si educare, militanta / de protest si turistica / recreativa.

Astfel, Marsul Biciclistilor Clujeni este o ocazie de intalnire, cunoastere reciproca si pedalare in comun a biciclistilor, de incurajare a inceperii sau reinceperii pedalatului in oras pentru cei ce se simt in nesiguranta in traficul actual, de schimb de opinii si impresii, de aflare de informatii practice, de gasire de parteneri de excursii velo etc.

Este si o ocazie de a vedea noi rute / trasee velo prin oras care sunt favorabile biciclistilor sau cai de a evita segmente problematice prin lipsa infrastructurii velo si conditii de trafic motorizat intens, de a primi sfaturi practice privind deplasarea velo in oras, explicatii privind legislatia rutiera, de a afla despre proiecte de amenajari sau politici publice ale autoritatilor si perspective de evolutie a infrastructurii de interes biciclistic in Cluj-Napoca si in zona metropolitana, despre activitatile asociatiilor de biciclisti si alte asemenea.

Editia actuala are si o oarecare componenta recreativa si turistica. Astfel, ofera vizitarea pe bicicleta a unor zone din oras pe care destui clujeni le cunosc, cum e cartierul Dambul Rotund, incluzand pedalarea pe portiuni din malurile Somesului Mic si prin sau pe langa parcuri precum Armatura si Feroviarilor.

Editia 175 a Marsului Biciclistilor Clujeni are si componenta militanta, de a ocazie de a reaminti autoritatilor locale, publicului si presei nevoia promovarii utilizarii bicicletei ca mijloc cotidian de transport in oras, componenta esentiala a mobilitatii urbane durabile si alternativa viabila la transportul automobilistic, alaturi de transportul in comun si deplasarea pietonala.

Mai concret, participantii isi exprima din nou ingrijorarea fata de lipsa sau inadecvarea dezbaterilor publice a planurilor de noi infrastructuri de biciclete si fata de calitatea redusa a majoritatii pistelor de biciclete mai vechi si mai noi, existand uneori deficiente calitative grave la noile piste sau rastele si mentinandu-se nerezolvate unele probleme la pistele vechi, de la latimea insuficienta la lipsa de continuitate, de la marcaje si indicatoare rutiere lipsa, la cele neclare sau gresit amplasate, ce pun in pericol biciclistii si alti participanti la traficul rutier.

Astfel, nici pana acum nu au fost remediate deficientele de semnalizare rutiera si alte deficiene semnalate la noile piste pentru biciclete pe cele doua maluri ale Somesului, mai precis pe malul drept in zona Salii Sporturilor si la capatul amonte de Parcul Rozelor, respectiv pe malul stang pe portiunea dintre capatul amonte, langa sediul SGA, si pana la intersectia cu str. Horea, pista de pe Cl.Dorobantilor este de multe saptamani in buna parte nefunctionala din cauza lucrarilor dar nu s-a trasat una provizorie pe partea neafectata, in schimb unele traversari pentru biciclisti au fost desfiintate ( cum este cazul Pietei Unirii la intersectia cu Bd.Eroilor), iar lista poate continua.

In continuarea MBC175, de la ora 12:00, CCN organizeaza o tura cu bicicleta pe malurile Somesului, pana la Jucu, cu o oprire in Parcul Armatura pentru lansarea cartii "Solutii Bazate pe Natura la Somes" unde un capitol este dedicat infrastructurii biciclistice existente si respectiv necesare de-a lungul Somesului in Zona Metropolitana Cluj, aceste doua evenimente urmand a fi dealiate in comunicate separate.

Cluj-Napoca, 14 octombrie 2024

Radu Mititean
director executiv CCN
0744-576836
office@ccn.ro



This entry was posted on 10/14/2024 02:40:00 a.m. and is filed under , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.