Author: CCN
•11/03/2024 11:53:00 p.m.

TURA GHIDATA PRIN PADUREA BACIULUI SI LOMB
pe jos, gratuita, sambata 9 noiembrie, în cadrul
campaniei de promovare a conceptului de
Inel Verde Metropolitan Clujean - IVMC

Sambata 9 noiembrie 2024 va invitam la o noua tura pe jos, ghidata, de vizitare, prezentare si documentare a potentialului ecologic, peisagistic si de recreere, turism si sport in natura cu impact redus de mediu in zona metropolitana, de aceasta data in zona nord-vestica a Zonei Metropolitane Cluj, pe culmile care strajuiesc Valea Seaca, aproape de Cluj.

Actiunea este organizata de Clubul de Cicloturism ”Napoca” (CCN) in parteneriat cu asociatia Societate Organizata Sustenabil (SOS) si grupul civic Alergatori Incepatori Cluj, ca structuri initiatoare ale conceptului de ”Inel Verde Metropolitan Clujean” (IVMC).

Tura va fi practic un traseu care este aproape circuit, pornind la ora 9:00 din Baciu, urcand pe str. Viilor si Alunis si apoi trecand prin padurea Baciului, ajungand prin Poiana Santivan si pe aproape de complexul Sun Garden, apoi prin satul Corusu, traversand vl.Seaca si urcand pe dealul Lombului si venind prin padure si pe liziere, pe deasupra satului Popesti si pana in Cluj-Napoca la intersectia str. Valea Seaca cu Calea Baciului, unde se preconizeaza finalul turei in jurul orei 17:00.

Tura este una medie, fiind lungimea de 20 km dar fiind neproblematica tehnic (sunt doar strazi si drumuri de tractor / caruta) iar diferenta de nivel este de circa 700 metri. Prin urmare excursia este in principiu accesibila si celor cu nivel redus de experienta sau cu abilitati mai reduse de drumetie, nefiind nevoie de nivel ridicat de conditie fizica sau echipament specific. Fiind totusi o excursie in natura, in luna noiembrie, chiar daca nu in zona montana si destul de foarte aproape de oras si cu prognoza meteo favorabila, participantii trebuie sa aiba incaltaminte comoda si mai solida, rucsac de tura, haine adecvate si pentru vreme mai rece, vant sau ploaie, apa (cel putin 1 litru / persoana) si mancare pentru o excursie de o zi. Recomandam bete de trekking si bocanci.

La locul de incepere a turei se poate ajunge din Cluj-Napoca cu autobuzul CTP linia metropolitana M31, cu plecarea din p-ta M.Viteazu ( statia “Piata Mihai Viteazu Est – din spatele statuii lui M.Viteazu si vizavi de cinematograful Florin Piersic, fostul “Republica”) fiind plecare programata la 8:35, dar se poate urca in autobuz si la alte statii pe parcurs (de exemplu statia Closca pe str. Horea sau la gara la statia Piata Garii Nord) si se coboara in Baciu la statia”Politia Baciu N” situatia in apropierea intersectiei str. Transilvaniei cu str. Viilor. Se poate desigur veni si pe jos, cu bicicleta, taxi sau autoturism personal. Locul de incepere a turei este in satul Baciu, vecin si in fapt unit cu municipiul Cluj-Napoca, desi apartine administrativ de comuna Baciu. Str. Transilvaniei este denumirea din localitatea Baciu a DN 1 F – cel care duce spre Zalau, si care pe zona situate in Cluj-Napoca e denumit “Calea Baciului”. Detalii pentru accesul cu mijloace de transport public in comun:

Finalul turei este la intersectia Caii Baciului cu str. Valea Seaca care e totudata si DJ 105 T ce duce in directia Corusu, Salistea Noua si Salistea Veche). In apropiere este statia de autobuz CTP “Calea Baciului” unde opresc autobuzele 31 si M31 care merg spre Gara Cluj-Napoca, dar si statia “Valea Seaca” unde opresc autobuzele 31 si M31 ce continua prin Baciu (util pentru cine vrea sa ajunga din nou in zona locului de incepere a turei). Detalii pentru plecarea spre casa / alte zone din Cluj-Napoca cu mijloace de transport public in comun:

Ca toate turele ghidate din campania IVMC si din campanii asemanatoare (cum este campania Somes Culoar Verde-Albastru - SVA), dincolo de latura de vizitare, prezentare si testare, este si aspectul de documentare si monitorizare ca potential de trasee de turism pedestru si cicloturism, urbanism, starea factorilor de mediu (cu accent pe ape, pajisti, păduri, arbori remarcabili și biodiversitate) și intervenții umane (deseuri, disciplina in constructii), urmand sa sesizam autoritatilor si presei eventuale constatari mai deosebite si sa aratam participantilor si cum pot ei face sesizari pe asemenea teme daca observa in viitor situatii nedorite de acest tip.

Tura este deschisa oricarei persoane interesate iar participarea este gratuita, ca toate actiunile organizate de CCN in cei peste 30 de ani de existenta.

Organizatorii asigura doar ghidajul (inclusiv prin ghid autorizat de turism, fost sef de echipa Salvamont si autor de ghiduri turistice ale zonei) si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa se alature sau sa paraseasca grupul oricand, actiunea fiind in regim de manifestatie publica cu participare deschisa, fara inscrieri sau evidenta nominala a participantilor, dat fiind ca traseul urmeaza in principiu doar drumuri clare, nu cuprinde portiuni tehnice / dificile, zona este apropiata de localitati si nu exista risc real de ratacire si este distanta mica pana la drumuri carosabile.

Tura pe jos din 9 noiembrie 2024 face parte din campania "Inelul Verde Metropolitan Clujean" - IVMC, care este una de advocacy avand ca scop protejarea si valorizarea naturii in zona metropolitana clujeana prin activare cetateneasca si persuadare a decidentilor, urmarind sa contribuie la combaterea si compensarea contextului actual de schimbari climatice, poluare, sedentarism, degradare a biodiversitatii, antropizarea masiva a peisajului si deficit de intelegere si contact om-natura.

Este un eveniment realizat in cadrul proiectului Reteaua pentru Natura Urbana, sustinut de BRD Groupe Societe Generale. De aceasta sustinere au beneficiat si 10 ture ghidate pe bicicleta si 9 ture pe jos, iar CCN intentioneaza sa mai organizeze si anul viitor asemenea actiuni deschise public. Aceasta tura este a zecea pe jos din acest an (IVMC24 – TP10) si este complementara celor de alergare sau biciclistice.

Detalii despre organizator:
Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) www.ccn.ro și https://www.facebook.com/ccn.ro
Despre parteneri:
Societate Organizată Sustenabil (SOS) https://www.facebook.com/somesulnostru
Grupul civic Alergători Începători Cluj
Detalii despre initiativa IVMC se pot citi la:

Detalii despre aceasta tura apar si pe pagina de Facebook a evenimentului
și paginile de Internet ale organizatorilor, cum ar fi www.ccn.ro

Cluj-Napoca, 3 noiembrie 2024

Radu Mititean
director executiv CCN
office@ccn.ro
0744576836